Visų pirma, šiuo metu aktualiausia tema – mokslo metų ilginimas. Beveik visi jūs, Lietuvos mokiniai, tam prieštaraujate. Na, dauguma. Aš taip pat prieštarauju gerai neapgalvotiems sprendimams. Koreguoti mokslo metų trukmę siūloma įvertinus kitų šalių patirtį, mokinių pasiekimų ir mokymosi trukmės santykį. Kam ilginti mokslo metų laiką keliomis savaitėmis? Mano nuomone, mokslo metus galima būtų ilginti mėnesiu ar daugiau, kad ši reforma būtų tikrai naudinga. Švietimo ir mokslo ministerija siūlo palaipsniui grįžti prie buvusios mokslo metų trukmės, nuo kitų mokslo metų pridedant 10-15 mokymosi dienų. Tačiau manau, kad geriau būtų iš karto prailginti mokslo metų laiką mėnesiu ar net daugiau. Krūvis būtų geriau paskirstytas ir Jūs galėtumėte šiek tiek labiau atsipūsti.

Antra, mano siūlymas Jums būtų nustoti skųstis ir pradėti mokytis. Pripažinsiu – pati mokslo svarbą supratau tik vienuoliktoje klasėje (šiais metais). Pradėjau mokytis. Supratau, kad norint gerai atlikti namų darbus ir išmokti reikalingas temas, reikia ne tik intensyviai dirbti pamokų metu, bet ir kasdien namie prie knygų praleisti mažiausiai 2 valandas. Na, ir kas? Man sekasi puikiai ir man tai patinka.

Kai supratau mokslo svarbą, man pasidarė malonu ir smagu mokytis. Į mokyklą einu su šypsena, norėdama įgyti žinių, o ne verkšlendama, kad dar vieną dieną nuobodžiai praleisiu mokyklos suole. Nemaža dalis Jūsų net nesistengia mokytis. Nieko neveikiate pamokų metu, negalvojate apie savo ateitį. Susidaro toks įspūdis, kad galvojate, kad pabaigus mokyklą (jeigu visi ją pabaigsite) viskas bus padėta ant lėkštutės. Taip nebus. Norit iškeliauti gyventi į užsienį, nes, jūsų nuomone, Lietuvoje gyventi blogai, ir ši šalis jums nieko gero neduos? Jūs taip klystate! Lietuva – tai šalis, kurioje daugybė galimybių!

Turbūt beveik visose mokyklose yra elektroniniai dienynai. Pamenu, kaip bijodavau, kad tėvai atsidarys mano elektroninį dienyną ir pamatys blogus pažymius. Viskas pasikeitė taip, kad net dabar, kai man atostogos, prisėdusi prie kompiuterio atsidarau savo elektroninį dienyną ir laukiu, kada mokytojos ištaisys darbus ir įrašys tuos pažymius, kuriuos gavau už atsiskaitymus. Nebijau atsidaryti to dienyno ir kasdien jį tikrinu, nebeliko jokios baimės, kad tėvai nuspręs patikrinti, nes žinau, kad jeigu taip nutiks, įsijungę elektroninį dienyną jie apsidžiaugs ir mane pagirs. Jūs rimtai manot, kad mokytis sunku? Taip nėra, tačiau kažkodėl daugeliui labai trūksta motyvacijos.

Privalomas matematikos egzaminas jums – tikra kančia. Nuo kitų metų, kad įstotumėte į valstybės finansuojamą vietą aukštosiose mokyklose, jūs turėsite išlaikyti valstybinį matematikos egzaminą ir gauti bent 36 balus, norėdami įstoti į humanitarinės krypties specialybes – 18 balų. Ir visi, išgirdę tai, pradeda skųstis, sakydami, kad tai kančia, kad nemoka matematikos ir tiesiog nesugeba šio dalyko išmokti. Bet ar tikrai?

Pagalvokite ir prisiminkite, kiek kartų Jūs bandėte suprasti matematiką. Kiek vakarų sėdėjote prie matematikos uždavinių, bandydami juos spręsti, kiek kartų konsultavotės su mokytojais, tėvais, galų gale, draugais, ieškodami atsakymų? Mažai, ar ne? Mane supa žmonės, kurie tingi. Juk lengviausia pasakyti, kad nepavyksta, ir vaidinti, kad šiam mokslui nesate sutverti, nors iš tikrųjų patys žinote, kad įdedate per mažai pastangų. Tikrai abejoju, kad pusė Lietuvos mokinių nėra sutverti matematikai. Šis mokslas paprasčiausiai reikalauja daug darbo ir reikia įdėti daug pastangų, kad pamatytumėte gerus rezultatus.

Kitaip yra su lietuvių kalba ir literatūra. Egzaminas – rašinys. Rimtai? Rašinys? Ir jums tai yra sunku? Tam, kad išlaikytumėte valstybinį brandos egzaminą, Jūs turite būti perskaitę 32 privalomų autorių kūrinius per dvejus metus. Žinoma, jei esate protingas ir suprantate, galite pradėti šių autorių kūrinius nagrinėti anksčiau. Jums tereikia juos perskaityti, gebėti tuos kūrinius išnagrinėti ir tais kūriniais pasiremti egzamino metu – neįsivaizduoju paprastesnio darbo. Tai tiesiog reikalauja daug Jūsų laiko, kurį Jūs, vietoj to, kad skirtumėte knygoms, skiriate televizoriui ir kompiuteriui. Jei atrastumėte savo brangaus laiko knygoms, šis egzaminas Jums tikrai nekeltų nerimo.

Norėčiau pasakyti, kad laikas pagaliau suprasti, kad reikia mokytis ir nustoti apsimetinėti, kad nesugebėsite. Lengviausias kelias yra apsimesti, kad nesugebate, kai tiesiog tingite mokytis. Siūlau kiekvienam iš Jūsų pailsėti per atostogas ir grįžus į mokyklos suolą antradienį pagaliau pradėti mokytis. Tada suprasite, kad žmogui, kuris nori žinių, ateities ir gero gyvenimo, mokslas turi būti prioritetas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt ir išreikškite savo nuomonę!