Pirmiausia bandoma spėlioti, kodėl žmonės emigruoja. Čia, kaip sako mūsų Seimo nariai, ne tik dėl pinigų žmonės emigruoja. Būtų gerai, kad gerbiami Seimo nariai atkreiptų dėmesį į vykdytas įvairiausias apklausas, tyrimus ir pan., kodėl lietuviai išvažiuoja.

Kaip bebūtų keista, tikriausiai Seimo nariai nustebtų, kad dauguma emigrantų emigruoja būtent dėl pajamų, socialinės gerovės ir pan. Kiek žmogus, nekvalifikuotas darbuotojas, turėtų uždirbti Lietuvoje, kad jam nekiltų noras išvažiuoti kažkur? Nei daug, nei mažai – bent 1200 eurų į rankas, kad galėtų oriai gyventi ir jaustis. Dažnas nekvalifikuotas emigrantas bet kokiame darbe uždirba šį minimumą.

Iš šių pinigų jis sumoka už būtiniausias išlaidas ir, kaip mūsų Seimo nariams bebūtų keista, dar ir lieka pinigų ne pirmo būtinumo išlaidoms, atostogoms, teatrams, koncertams ir t.t. Kadangi Lietuva pagal kainų lygį jau kone pasiekė Europos Sąjungos vidurkį, tai ir atlyginimas turėtų būti bent jau arti europietiško.

Jau nekalbu apie pensijas, kai net gėda pasakyti, kiek gauna mūsų tėvai. Labai norėčiau, kad mūsų Seimo, Vyriausybės nariai truputį pakeltų savo užpakalius nuo šiltų ir patogių kėdžių ir už savo pinigus pavažinėtų po Nyderlandus, Vokietiją, Švediją ir kitur, kad pamatytų, kaip ten žmonės gyvena ne sostinėje. Teko darbo reikalais ne kartą lankytis Nyderlanduose, tai visuose kaimuose, miesteliuose, gyvenvietės – pilna gyvybės, pilna žmonių: senų, jaunų, su mažais vaikais, šeimų. Kiekviename miestelyje veikia kažkokia gamykla, kur kažkas kažkam gaminama. Išpuoselėtos sodybos, žemės plotai – važiuoji, žiūri ir širdis džiaugiasi. O kas pas mus: apleista, sugriuvę, nušiurę, tuščia lyg po karo, visiškas siaubas.

Neseniai išgirdau apie pasiūlymus statyti, renovuoti namus rajonuose ir dalinti paskolas. Taip pat juntamas didelis noras tiesti kelius, kloti šaligatvius, renovuoti mokyklas ir t.t. Niekur negirdžiu, kad kas šauktų, net Aušra Maldeikienė nešaukia, kad reikia pirmiausia į regionus traukti investicijas, skatinti gamybą. Ir tuo pat metu reikia skambinti emigrantams ir sakyti, kad va, tavo rajone atidaroma gamykla ir tau mokės tokį atlyginimą, grįžk! Dabar tik vienu sakiniu užsimenama, kad reikia, o kas dėl to daroma, kažkaip niekur negirdėti.

Antras punktas – nuo atlyginimo sumokami mokesčiai. Pažiūrėjus į Vakarų Europos patirtį, mokesčiai svyruoja nuo 10 iki 25 proc. uždirbantiems minimalų atlyginimą. Aišku, visi mūsų Seimo nariai tai kuo puikiausiai žino, bet ką jie padarė, kad mūsų mokesčiai sumažėtų bent iki 35 proc.? Ogi nieko, tik kalba ir kalba, kad reikia mažinti, bet jie (mokesčiai) kaip didėja, taip didėja, atsiranda naujų. Suprantu, kad kažkoks valdininkas nori važinėti su „Volvo XC90“, bet tada ir nereikia stebėtis dėl emigracijos mastų.

Žmonės, matydami tokį neteisingumą, spjauna į viską ir važiuoja kuo toliau nuo to lietuviško absurdo, neteisybės. Pas mus, Lietuvoje, į paprastą žmogų valdininkas net nepasižiūri. Neduok dieve, žmogus pamiršo sumokėti kokį mokestį valstybei, iškart areštuoja sąskaitas, siunčia antstolius ir pan. Niekas nenori pasidomėti, kodėl tas žmogus nesumokėjo mokesčio, gal jis pamiršo, gal darbdavys jam nesumokėjo atlyginimo, gal susirgo, gal dar kažkokia priežastis, kodėl taip įvyko. Mūsų valdininkams tai neįdomu, „paukšt“, areštuojamos sąskaitos, antstolius ir viskas. Kaip tada žmogui gyventi, kaip vaiką pamaitinti? Kas nors į tai iš Seimo narių atkreipia dėmesį? Niekur neteko girdėti!

Dar vienas dalykas – mūsų darbdaviai (aišku, sutinku, kad yra ir tikrai gerų darbdavių, kurie moka normalius atlyginimus, svarbiausia, kad laiku). Daug darbdavių turim, kurie mąsto, kam žmogui mokėti atlyginimą, jei galima ir nemokėti, arba mokėti kada sugalvoja, kai patenkina visus savo poreikius.

Žmogus – ne „Sodra“, ne VMI, ne antstolis, neuždės darbdaviui arešto dėl laiku nesumokėto atlyginimo. Atėjus pas darbdavį, jis jau net, būna, nesikuklina, o tiesiai pasako – mokėsim minimalų atlyginimą ant popieriaus, o kitus duosim „juodais“, nes mus smaugia mokesčiai, nenorim jiems mokėti. Kai žmogus išgirsta tokį pasiūlymą, ką jam belieka galvoti ir daryti? Vienintelis kelias – emigruoti!

Galėčiau plėstis ir plėstis, visi viską žino, mato, tik nieko nedaro ar bando imituoti, kad kažką daro. Tikiuosi, mūsų Seimo nariai ir Vyriausybė kažką padarys, bet labai abejoju...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Papasakoti apie gyvenimą emigravus ar po emigracijos grįžus į Lietuvą? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“ ir išreikškite savo nuomonę!