Bandomasis laikotarpis. Man pristatomas projekto, kuriame dirbsiu, vadovas. Pirmoji vadovo užduotis man, specialistei, – plano, kurį turi rašyti vadovas pats, dalių surašymas (ne, vadovas nediktuoja, turiu rašyti pati). Užduoties formuluotė neaiški, bet iš laukiamo rezultato darytina logiška išvada, kad man pavestas projekto veiklų planavimas.

Kadangi realiai bandomuoju laikotarpiu mano vykdoma darbinė veikla – keliuose projektuose, „bendradarbiauju“ ir su kitu projektų vadovu. Pastarasis, argumentuodamas tuo, kad kažkur išskrenda, elektroniniu laišku prašo už jį suplanuoti projekto veiklas. Ir vėl aš, specialistė, esu prašoma dirbti už vadovą. Atsisakau. Nors dirbu intensyviai, nuolat patiriu psichologinį spaudimą skubėti iš vadovo pusės. Laikas nuo laiko komunikuoju su taip vadinamais „projektų vadovais“. Nei gilaus veiklos supratimo, nei nuovokos, nei įžvalgų, nei išvystytos profesinės intuicijos ar bent kiek realaus planavimo ar adekvataus vertinimo, mano manymu, jie nedemonstruoja.

Vietoj to – manipuliacijos žmonėmis ir sąvokomis, pavyzdžiui, „įmonės kultūra“. Net ir šis žodžių junginys naudojamas ne pagal paskirtį ir ne vietoje. Pavyzdžiui, klausiu, kas pateiks man užduotis. Atsakymo esmė maždaug tokia: „Pas mus įmonės kultūra tokia, kad pats darbuotojas tai daro“ (suprask – projekto kontekste pats imasi veiklos). Kam tuomet reikalingas projekto vadovas, lieka neaišku.

Bandomojo laikotarpio pabaiga. Nors įmonėje yra personalo reikalus tvarkantis skyrius, manęs niekas neinformuoja apie tai, kaip vyks bandomojo laikotarpio vertinimas. Į pastarąjį atėjęs skyriaus vadovas pareiškia, kad dėl laiko stokos ir dėl to, kad įmonėje dirba daug darbuotojų, jis man nepaaiškins didelės dalies vertinimo rezultatų. Vertinimo rezultatai, mano nuomone, manipuliaciniai („neadekvati savivertė“ (nors aš tos savo vertės nevertinau, todėl negalima nustatyti, ar ji adekvati), „nepasitikėjimas savimi“ (visiškai nesuprantama, kuo remiantis daroma tokia išvada) ir pan.). Viso bandomojo laikotarpio ir vertinimo metu pastabos mano darbu ir jo rezultatu gautos tik iš vieno vadovo, nors dirbau su trimis projektais.

Manęs, žinoma, toks „vertintojų“ elgesys bei, mano nuomone, nepagrįstas vertinimas, netenkina, ir aš savo pastabas surašiau vertinimo lape. Ir ką gi – kitą darbo dieną nei iš šio, nei iš to „išdygsta“ minėtų „vadovų“ tarnybiniai pranešimai, kuriuose aš staiga kaltinama agresyviu elgesiu, nepagarba vadovams ir pan.

Tarnybiniuose pranešimuose surašyta didžioji dalis kaltinimų man nebuvo išsakyti bandomojo laikotarpio ir vertinimo metu, tarnybiniai pranešimai neregistruoti – na, tiesiog popierėliai, kurių staigus „atsiradimas“, tuo labiau turinys, dar labiau sustiprina mano nuomonę apie tai, kad projektų ir skyriaus vadovais save vadinantys asmenys yra tiesiog manipuliatoriai.

Kitą dieną esu informuojama apie atleidimą iš darbo, neišlaikiusi bandomojo laikotarpio. Ir nesvarbu, kad dar prieš dieną raštu buvo pateikta vertinimo išvada „Tinkamas“, ir nesvarbu, kad per dieną nuo vertinimo aptarimo iki įspėjimo apie atleidimą realiai neįvyko įvykių, dėl kurių galėčiau būti atleista ar staiga tapčiau „Netinkama“.

Nesvarbu, kad mano darbinė patirtis vos ne dešimt kartų ilgesnė, negu šių jaunuolių. Svarbu lieka tik viena – jaunuolio formali pareigybė – „vadovas“. Formali, nes realiai manau, kad jie nėra net panašūs į vadovus – tiesiog šarlatanai. Lai bus tai mano asmeninė nuomonė, o skaitytojai išvadas tegu padaro patys arba parašo komentaruose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Galite papasakoti apie darbo paieškas? O gal pats esate darbdavys ir turite ką pasakyti apie darbuotojus, su kuriais jums teko dirbti? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbas“ ir išreikškite savo nuomonę!