Prieš mėnesį išėjau iš darbo, nes darbdavys laiku nemokėdavo atlyginimo, o ir tą patį pradėjo mažinti. Rašydamas prašymą pažymėjau, kad su manimi turėtų būti visiškai atsiskaityta per kelias dienas. Štai jau praėjo beveik mėnuo, o darbdavys su manimi taip ir neatsiskaitė. Na, o aš juk protingas žmogus – ir darbo kodeksą skaičiau, ir savo teises žinau, ir darbdavio teises žinau, pareigas taip pat žinau, žinau, kad yra institucijos, kurios turėtų mane apginti.

Darbdaviui vis dar delsiant su manimi atsiskaityti, informavau apie tai darbo inspekciją. Maniau, kad inspekcija informuos ir įspės darbdavį, kad įstatymų reikia laikytis. Ir, o vaikyti, labiau klysti turbūt negalėjau. Gavau iš inspekcijos biurokratės sausą laišką, kurio turinys maždaug toks: rašykit laiškus, kreipkitės į darbo ginčų komisiją ir atšokit nuo mano galvos.

Nenoriu veltis į atvirą ginčą su darbdaviu, nes mano darbo srityje atsakingieji asmenys iš skirtingų įmonių gan glaudžiai dirba vieni su kitais, todėl įgysiu konfliktiško darbuotojo reputaciją, nors vargu, ar norą gauti savo uždirbtus pinigus galima vadinti konfliktu. Tačiau bet kokiu atveju nenoriu atvirai konfrontuoti.

Dirbau įmonėje pastaruosius 4 metus. Kentėjau, kai neturėdavau kasmetinių apmokamų atostogų, kentėjau, kai perkeliant į kitą įmonę visos sukauptos atostogos buvo nurašytos kaip išnaudotos, nesiskundžiau, kai dėl neapmokamų atostogų susidarė PSD skolos, kurias pats ir sumokėdavau, todėl ypatingai pikta, kai norėdamas gauti savo uždirbtus pinigus turiu jaustis kaltas, o valstybinės institucijos tik „atsirašinėja“.

Darbdavys su manimi iki šiol neatsiskaitė. Į tolesnius mano rašymus inspekcija atsako rūsčiu tylėjimu – tavo bėdos, tu ir spręsk, o mes sėdim ir mus tas pats, nes atlyginimus mes gausim nepaisant to judinsim savo sėdimąsias ar ne.

Įmonėje likęs kolega informavo, kad jam pranešus apie nelegalų ukrainiečių darbą darbo inspekcija atvyko... Pasėdėjo su darbdaviu, išgėrė kavos ir išvyko. Matyt, įvyko socialinis dialogas, kurio VDI moko savo tinklalapyje. Taip, kad išties, ar tikrai mūsų darbo kodeksas yra neliberalus?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Irinos Janukevičienės, Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėjos, komentaras:

„Šiuo atveju minimas darbuotojo ir darbdavio nesutarimas dėl neišmokėto darbo užmokesčio iš tiesų laikomas individualiu darbo ginču, kurį sprendžia darbo ginčų komisijos prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių. Pagal VDI veiklą reglamentuojančius teisės aktus, VDI nėra suteikta teisė spręsti individualaus pobūdžio darbo ginčų ir priiminėti dėl jų sprendimus, tokius ginčus nagrinėja išskirtinai darbo ginčų komisijos. Įstatymai taip pat nenumato galimybės VDI inicijuoti darbo ginčą pagal asmens pateiktą pranešimą ar anoniminį skundą, tai yra pačio asmens pasirinkimas. Aptariamu atveju apie tai darbuotojas buvo išsamiai konsultuojamas raštu, atsakant jam į elektroninį laišką.

Darbo ginčų komisijose dirba darbdavių, darbuotojų (profesinių sąjungų) ir VDI atstovai. Dėl pažeistų savo teisių darbo ginčų komisijai reikia pateikti išsamiai situaciją apibūdinantį nustatytos formos prašymą. Komisija privalo darbo ginčą išspręsti per vieną mėnesį nuo prašymo priėmimo.

Taigi, norint, kad su Jumis darbdavys atsiskaitytų, būtinas Jūsų pačių kreipimasis į darbo ginčų komisiją. Beje, darbo ginčų komisijos prie VDI teritorinių skyrių veikia efektyviai – per metus vidutiniškai išnagrinėjama apie 5400 asmenų prašymų, daugiausiai dėl nesumokėto darbo užmokesčio. Per visus savo veiklos metus darbo ginčų komisijos priteisė išieškoti daugiau kaip 15 mln. eurų darbo užmokesčio skolų darbuotojams.

Labai norėtume padrąsinti ir paskatinti minėtu būdu apginti savo pažeistas teises.

Taip pat: jeigu darbdavys pažeidžia Darbo kodekso nuostatas ir/ar viršija savo įgaliojimus (pvz., liepia dirbti nesaugiomis darbo sąlygomis, nesuteikia darbo priemonių ir pan.), kai tai nėra individualus darbo ginčas, darbuotojai turi teisę kreiptis su rašytiniu skundu (prašymu) į VDI teritorinį skyrių dėl situacijos identifikavimo ir poveikio priemonių darbdavio atžvilgiu pritaikymo. Į VDI besikreipiančių asmenų konfidencialumą saugo įstatymas.“