Kol 25-erių metų DELFI skaitytojas per mėnesį gauna 500 eurų, kiti jo amžiaus žmones tikino, kad norint Lietuvoje galima gauti ir daug didesnę algą. Dalijamės mintimis tų, kuriems dar būnant jauno amžiaus pavyksta uždirbti daugiau ir kviečiame jus įsitraukti į diskusiją – kaip, einant metams, keitėsi jūsų alga ir ar jus tenkina jūsų pajamos? Savo mintimis galite dalintis el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“.

Dėl aukšto atlygio reikia daug paaukoti?

Diskusijų skiltyje savo nuomone pasidalijęs 25-erių metų vaikinas pasidžiaugė, kad jo atlyginimas Lietuvoje siekia 2-2,5 tūkst. eurų, jis taip pat dirba dviejose vietose.

„Neturiu aukštojo išsilavinimo. Dvejus metus taip pat ariau už varganus pinigus (reikėjo įrodyti savo vertę rinkoje ir įgyti patirties, uždirbau 600 eurų per mėnesį). Po to metus laiko buvau be darbo, „perdegęs“, ilsėjausi ir mokiausi individualiai. Šiuo metu dirbu taip pat dviejuose darbuose. Bendra suma susidaro 2,2-2,5 tūkst. eurų „į rankas“ atskaičius mokesčius (svyruoja, nes viename darbe atlygis – valandinis). Pasaka? Kažkam galbūt pasaka, bet reikia jauniems suprasti elementarų dėsnį – jeigu nori be rizikos (be savo verslo) gyventi solidžiai, darbo rinkoje turi būti nepakeičiamas. Kad pasiektum tuos rezultatus, kartais reikia labai daug paaukoti“, – komentarų skiltyje rašė 25-erių metų vaikinu prisistatęs skaitytojas.

Kitas, metais vyresnis vyriškis tikino, kad pradėjo dirbti gaudamas nedidelę algą, tačiau dabar gali džiaugtis kur kas solidesniu atlygiu – jo jis siekė nuo 2014 m.

„Sunkiai dirbant įmanoma. Tik reikia realiai vertinti, ką suteiki darbovietei už mokamus pinigus. Ir mokėti save parduoti. 2014 m. baigiau bakalauro studijas, 2014 m. (buvau projektų vadovo asistentas) uždirbau 1000 Lt, 2014 m. ( buvau projektų vadovo asistentas) – 1500 Lt, 2015 m. (kaip projektų vadovo asistentas) – 2200 Lt, 2015 m. (kaip projektų vadovo asistentas) – 2500 Lt, 2016 m. (kaip projektų vadovas) – 750 eurų, 2016 m. (kaip projektų vadovas) – 850 eurų, 2017 m. (kaip pardavimų projektų vadovas) – 1300 eurų“, – apie savo atlyginimą pasakojo skaitytojas, slapyvardžiu „26metai“.

„Kelis kartus keičiau darbus, kurių profilis visai skirtingas, kiekvieną kartą pradėjau nuo minimumo, o po poros metų gaudavau daugiau nei firmos vadovas. Šiandien esu projektų vadovas valstybinėje įmonėje, uždirbu 1100 eurų. Alga nebekyla. Tokie įkainiai, kad nesukeltų kolegų pavydo, nebekyla... Ieškau kito darbo“, – mintimis diskusijų skiltyje dalijosi kitas skaitytojas.

Per 1,5 m. alga pakilo 400 eurų

Kitas 25-erių metų vaikinas pasakojo, kad jo atlyginimas per 1,5 m. pakilo 400 eurų.

„Suprantu autorių, bet ne visi vienodus mokslus baigę, vienodai gabūs ar vienodai greitai kyla karjeros laiptais, bet tam mes ir esam jauni, kad siektume, kiek galim. Ir nėra mums Lietuvoj taip blogai – pats baigiau tokią specialybę, kurios „specialistų“ kasmet paruošiama šimtai, tad pradžioje irgi lengva nebuvo net ir darbą rasti. Pradėjau nuo 330 eurų (tada dar MMA net už tiek mažesnė buvo), antram darbe gaudavau 500 eurų, trečiame – 730 eurų (800 eurų – po metų), t.y. kol kas alga pakilo 400 eurų per ~1.5m. Ir, aišku, čia ne pabaiga, nors nesijaučiu nei kažkuo geresnis, nei gabesnis už kitus, nei ką. Tiesiog turim išnaudot savo galimybes ir viskas bus vis tik geriau. Kai kurių pensininkų padėtis blogesnė, bet apskritai geriau jau patylėtų, kai nuolat girdim kaip sukčius tūkstančiais grynųjų šelpia“, – diskusijų skiltyje rašė „25 m. jaunuolis“.

„Qfe“ slapyvardžiu prisistatęs žmogus pasakojo, kad jo draugai Lietuvoje uždirba apie 700-800 eurų, dirbdami vienoje vietoje: „Draugai, kurie pasiliko, tai nepasakyčiau, kad labai vargsta, visi uždirba apie 700-800 eurų (po mokesčių) ir dirba vieną darbą. Neturėjo jie nei turtingų tėvų, nei pažinčių, visi kažkaip sugebėjo sau susikurti geresnį gyvenimą... Kai kurie gerai mokėsi, dabar dirba inžinieriais ir programuotojais, kitas pradėjo nuo klientų aptarnavimo telefonu darbo, pakilo pareigose ir gerai gyvena. Emigravę draugai – na kaip kam sekasi, vieni sugrįžo, kiti toliau sėkmingai gyvena užsienyje.“

„Jeigu dirbi du darbus ir uždirbi tik 500 eurų, tai metas suprasti, kad ne ten dirbi. Man 22-eji, studijuoju, dirbu puse etato ir gaunu 300 eurų. Taip kad nereikia čia verkti, kad „dauguma“ gyvena taip, kaip tu. Net parduotuvėje žmogus uždirba 400 eurų, tai kokius tu du darbus dirbi, kad tiek gauni?“, – stebėjosi ir kitas skaitytojas.

IT srityje dirbantis 25-erių metų skaitytojas pasakojo „į rankas“ gaunantis 1200 eurų. Kitas tikino taip pat dirbantis dviejuose darbuose kaip ir diskusijas sukėlusio straipsnio autorius, tačiau jo alga – „triskart didesnė, gyvenu pačiame miesto centre“. „Atlyginimą reikia užsidirbti. Galbūt problema – pačio autoriaus sugebėjimai?“, – klausė skaitytojas.

Prašome Jūsų papasakoti – ar, jūsų akimis, būnant 25-erių Lietuvoje galima uždirbti tiek, kiek norisi? Kurią pusę palaikote ar kurios pusės mintys artimesnės Jums? Kaip, einant metams, keitėsi jūsų alga ir ar jus tenkina jūsų pajamos? Savo mintimis galite dalintis el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)