KODĖL REIKIA KOREGUOTI MOKSLO METŲ TRUKMĘ IR KAS PASIKEISTŲ?

# Mokinių pasiekimai Lietuvoje prastėja. Numatyti konkretūs veiksmai pagerinti kokybę: peržiūrimos mokymo programos, remiant ES bus atnaujinama ugdymo aplinka, mokymo priemonės, tobulinama mokytojų kvalifikacija. Bus skiriamas papildomas laikas mokymosi sunkumų turintiems mokiniams.

Kaip tai susiję su atostogų trukme? Kaip sumokėsite mokytojams, dirbantiems papildomą laiką su mokymosi sunkumų turinčiais mokiniais? Ar tik ne ES parems? Kaip atnaujinsite ugdymo aplinkas, mokymo priemones, jei, atnaujinus lietuvių kalbos programą, VADOVĖLIŲ laiku parūpint nesugebate? Beje, o kaip su vadovėliais būsimų 6,8,10 klasių mokiniams? T.y. tiems, kurie KITAIS mokslo metais mokysis pagal atnaujintą lietuvių kalbos programą? Bandau spėt, kad atsiras knygelės irgi maždaug kovo mėnesį. 2018 m. turėjau omenyje.

KODĖL TO REIKIA?
# Pasiekimai prastėja, daugėja nepasiekiančių net patenkinamo lygmens. Tyrimai rodo ryšį tarp mokymosi trukmės ir pasiekimų. Lietuvoje mokslo metai vieni trumpiausių Europoje. Lietuvoje – 34 savaitės, kitose šalyse – 37–39 savaitės.

O nebandėt rasti ryšio tarp socialinės, gyvenamosios aplinkos ir mokymosi pasiekimų? Pabandykit, įtariu, nustebsite.

# Krūvis per didelis, dalis mokymosi perkeliama į namų darbus. Mokiniai mokosi intensyviai, o po to turi ilgą trijų mėnesių pertrauką.

Argumentas, o bet tačiau – niekinis. Pašalinus iš programų balastines temas, mokymosi intensyvumas gerokai sumažėtų, bet, žinau, žinau, šalutinių sakinių laipsnių beigi priešdėlinių veiksmažodžių kirčiavimo mokėjimas ar hegzametro eilėdaros principai labai svarbus ir kasdieniam gyvenime praverčiantis reikalas. O tokių pseudosvarbių temų kiekvienas sveiko proto dalykininkas įvardintų jums ne vieną. Gal pabandykite paklausinėti mokytojų/praktikų? (tiesa, ne licėjaus, nes čia atskira planeta)

# Trūksta laiko individualiai pagalbai, pakartojimui, įtvirtinimui.

Žiūrėti aukščiau.

# Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, kurios narystės siekia Lietuva, rekomenduoja ilginti mokslo metus.

Sveikatos ministerija rekomenduoja skiepytis nuo gripo, bet ar valstybe ėmė privaloma tvarka skiepyti visus? Beje, gerb. ministre, ar pati skiepijotės? O gal čia svarbiausias šalutinis sakinys – kurios narystės siekia Lietuva?

# Dalis vaikų tris mėnesius neužsiima jokia edukacine veikla. Vėliau tai neigiamai atsiliepia jų pasiekimams.

Vėl grįžkim prie socialinės ekonominės situacijos. Kokioje planetoj Jūs gyvenate, jei jokio ryšio su mokymosi pasiekimais neįžvelgiate? Kuri šeima gali sau leisti vaikus vasarą į stovyklą nusiųsti? Pasidomėkit kainomis ir statistika, vėl turiu blogą nuojautą – nustebsite.

Grįžtame prie medžiagos įtvirtinimo, pamokoje tai vadinama refleksija. Pasitelksime į pagalbą „šviesoforo“ metodą: pakelkite žalius lapelius tie, kas suprato, kad didžiausias trukdis pagerinti mokinių pasiekimus – socialinės ekonominės aplinkos ypatumai, geltonus – kam dar kyla kažkokių klausimų, raudonus – kam atrodo, jog atostogų trukmė pirmiausiai susijusi su pasiekimų lygiu.

Čia – namų darbai. Jums, ŠMM planetos gyventojai. Linkėjimai iš Žemės, t.y. kitos Lietuvos.

Pagarbiai, mokytoja – praktikė (t.y. tinginė), savoj mokykloj žinoma kaip Danguolė Juodžbalienė (Radviliškio Gražinos pagrindinė mokykla).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt ir išreikškite savo nuomonę!