Pirmiausia, keistas sutapimas, kad butai analogiško išplanavimo, nors skiriasi nuotraukos ir nufotografuotas planas (matosi, ne tas pats). Tačiau abiejų kainos yra tos pačios, keliančios įtarimų, o apžiūrai susitarti pavyko irgi tą pačią dieną. Nežinau, ar juos galima sieti, bet šie „sutapimai“ kelia daug klausimų. Be to, abu butai parduodami be tarpininkų.

Butas nr. 1 Žirmūnuose, Tuskulėnų g. (šiuo metu skelbimas nebegalioja – DELFI)

Paskambinau dėl buto Tuskulėnų g. Atsiliepė, iš balso sprendžiant, jaunas vaikinas. Maloniai papasakojo, kad namas renovuotas, tačiau paskola jau išmokėta, ir butas jokių skolų ar areštų neturi. Paklausus, kodėl tokia kaina, sakė, kad kiek domėjosi, dabar toks butas kainuoja apie 40 tūkst. (nors iš tiesų kainos prasideda nuo 53 tūkst. už daug prastesnės būklės butus), tai jis, kadangi iš Anglijos grįžta tik vienai savaitei, norėdamas greičiau susitvarkyti, „paleidžia“ po 30 tūkst. Paminėjau, kad mums reikėtų imti paskolą, todėl per savaitę tokių reikalų tikrai nesutvarkytume, tai jis pasakė, kad ką nors čia įpareigotų tvarkyti reikalus, duotų mums raktus (butas šiuo metu tuščias), tai galėtume vos ne iškart gyventi. O kada „įkris“ pinigai, jam nesvarbu, gali ir vėliau. Be to, skelbime parašyta, kad galima už butą mokėti dalimis. Atrodo, pernelyg gerai, kad būtų tiesa.
Galiausiai sutarėm, kad pirmadienį apžiūrėsime.

Butas nr. 2 Karoliniškėse, Apolinaro Juozo Povilaičio g. (šiuo metu skelbimas nebegalioja – DELFI)

Tuomet pasiskambinau kitame skelbime nurodytu numeriu, dėl buto Povilaičio g. (Karoliniškėse). Su atsiliepusiu vyriškiu pasikalbėjome trumpai, jis pasakė, kad butas be skolų ir areštų, o kaina tiesiog 30 tūkst. eurų (jokios katės maiše nėra). Taip pat sutarėme dėl apžiūros pirmadienį.

Pirmadienį ryte įeinu į nekilnojamo turto portalą, ir opa – buto Tuskulėnų g. skelbimas užblokuotas (dėl pažeidimų). Pasiskambinau to puslapio administracijai ir pasiteiravau kodėl? Mane informavo, kad gavo labai daug nusiskundimų dėl šio skelbimo, o tokių kainų jau seniausiai nėra buvę, todėl tai yra labai įtartina (tiesa, vakare skelbimai nebebuvo užblokuoti, o tiesiog neaktyvūs, nors pagal galiojimą, dar turėjo būti aktyvūs). Pasakiau jiems apie kitą, tokį patį butą, tą pačią dieną paleistą už tokią pat kainą. Po kurio laiko pamačiau, kad tas skelbimas užblokuotas dėl tokios pat priežasties.
Tai tik patvirtino mano įtarimus, kad su tais butais kažkas negerai, net jei tarp jų ir nėra jokio ryšio. Aišku, apžiūrėti butų nėjome.

Galiausiai, suvedžiau skelbimuose nurodytus telefonų numerius į „Google“ paiešką: buto Tuskulėnų g. „savininkas“ jau buvo šiais metais įkėlęs skelbimą apie buto Kaune, Šilainiuose pardavimą, ir skelbimas buvo užblokuotas dėl tokios pačios priežasties (kadangi tas skelbimas nebeaktyvus, tel. nr. nerodo, jis matosi tik „Google“ paieškoje):

Ir galiausiai, dar įvedus šį tel. be tarpų į „Google“, puslapyje kienonumeris.lt, jau trys komentarai apie šį aferistą, vienas susijęs būtent su šiuo butu:
Ten pat įvedus buto A.J. Povilaičio g. numerį, kol kas jokių komentarų nėra.

Pasigyriau vyrui, kad turbūt pirmąkart pabendravau su kaliniu.

Jei šie savininkai sąžiningi ir šiuose pardavimuose nėra nieko nusikalstamo, jie nuostolių dėl šito straipsnio nepatirs. Bet jei tai žmonių apgaudinėjimas (o apie tokias NT aferas jau yra nemažai informacijos), tikiuosi, šitas straipsnis apsaugos ir sustabdys bent kelis žmones nuo pinigų atidavimo į sukčių rankas. Sprendžiant iš to, kad buvo daug nusiskundimų, vadinasi, kad daug žmonių nepasimovė ant šito kabliuko. Bet rašau šią istoriją viešai, nes gal yra tokių, kurie susidomėjo šiuo, galimai, „nemokamu sūriu pelėkautuose“.

Būkite budrūs ir saugokite savo pinigus. Nemokamas sūris tik pelėkautuose!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Jums buvo nutikę panašiai? Galite pasidalyti mintimis? O gal esate būsto pardavėjas, susidūręs su nesąžiningais pirkėjais? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuoma“!