Menorka yra mažiausiai apgyvendinta ir ramiausia Balearų sala. Nepaprastai graži gamta, paplūdimiai mažai paliesti civilizacijos. Tai – nepaprasto grožio sala su daugybe įvairiaspalvių augalų ir gėlynų. Fantastiškų paplūdimių išsiilgusiems čia yra tikras rojus – didžiausias paplūdimių pasirinkimas, švelnus klimatas ir puikus poilsis tikrai nepalieka abejingų. Daugybė poilsiautojų, sykį pasirinkę atostogas Menorkoje, čia sugrįžta dar ne kartą.

Ši sala yra visai netoli Maljorkos, salyno sostinės, kurios kontūrai puikiai matosi iš Menorkos salos.

Mahonas, katalonų kalba dar vadinamas Mao, – Menorkos salos sostinė ir didžiausias miestas saloje.Čia gausu XVIII a. gotikinio stiliaus dvarų ir bažnyčių. Daugybė jaukių kavinių ir restoranų – taip ir norisi užsukti ir pasimėgauti ispanišku maistu.

Mahono uostas – vienas iš didžiausių natūraliai gamtos sukurtų uostų pasaulyje. Labai puiki pramoga motoriniu laivu-katamaranu „Don Joan“, plaukiant palei uosto krantines, susipažinti su Mahono istoriniais pastatais. Išsamūs gido pasakojimai įvairiomis kalbomis apie kiekvieną statinį ant kranto, puikus reginys už jūros „vartų“ ir pulkai žuvėdrų, klegančių ir sekančių iš paskos. Apatiniame denyje laivo langai stikliniai – galima stebėti ir povandeninį gyvenimą. Viso šio malonumo, trunkančio daugiau nei valandą, kaina yra 11 eurų. Tikrai verta. Puiki patirtis.

Istorinis miestas Ciutadella yra nutolęs nuo Mahono vos 46 km (visos Menorkos salos ilgis – apie 50 km). Tai – buvusi Menorkos kultūros ir komercijos sostinė, įsikūrusi vakarinėje salos pakrantėje. Šiame labai patraukliame mieste – daug nuostabaus paveldo. Mieste daug baroko ir gotikos stiliaus bažnyčių. Gotikinė katedra Placa de la Catedral pastatyta dar XIII a. Visada žavus, kupinas veiksmo senamiestis. Placa D'es Born yra viena iš gražiausių aikščių Ciutadella mieste, centre stūkso obeliskas, primenantis turkų invaziją. Uostas skirtas ne tik žvejybai, bet ir laisvalaikiui. Čia gausu lauko restoranų, barų ir kavinių. Krantinė prikimšta jachtų, žvejai siūlo paragauti ką tik sugautos žuvies. Iš šio miesto keltu galima persikelti į Maljorką.

Porą dienų ir naktų teko praleisti „Beach Club“ apartamentuose, kuriuos galima rasti šiaurinėje Menorkos pakrantėje. Čia kiekvienas gali mėgautis puikia prieiga prie Viduržemio jūros. Paplūdimys padengtas minkštu smėliu. Jūra – labai sekli: gana toli tenka paėjėti, kad galėtum paplaukioti. Tai labai patogu šeimoms su mažais vaikais – puiki ir saugi vieta maudynėms. Ypač gera vieta paragauti Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalų restorane, kuris įsikūręs tiesiog virš paplūdimio. Ypatingai romantiškai nuteikia saulėlydis, kuris čia kuo puikiausiai matosi. Peizažas tikrai nepakartojamas. Vos jūros gelmėse pasislėpus saulei, spalvų gausa nudažo dangų. Pamažu artėja naktis ir tamsa apgaubia salą. Daugybė svečių čia ateina atsisveikinti su praėjusia diena.

„Cala'n Bosch Hotel“ Menorkoje teko praleisti likusias savaitės dienas. Tai yra puikus „Smart line“ priklausantis viešbutis, esantis ramioje vietoje – tik 8 km nuo miesto centro ir vos keli žingsniai nuo švelnaus smėlėto paplūdimio „Cala'n Bosch“.

Viešbutis yra šalia nedidelės prieplaukos, aplinkui kurią išsidėstę keli vietinių restoranų, parduotuvės ir barai. Čia – puiki vieta šeimos poilsiui. Didžiulis dėmesys skiriamas viešbučio svečiams. Suaugusiems siūloma daugybė užsiėmimų dienos metu – čia ir lauko baseinas, šaudymas iš lanko, stalo tenisas, dviračių ir sporto salė, joga ir mankšta vandenyje. Puikus vaikų baseinas, vaikų klubas, žaidimų kambarys su daugybe dienos pramogų. Vakarais taip pat nėra kada nuobodžiauti – koncertai, žaidimai tiek suaugusiems, tiek vaikams.Tai tikrai puikus viešbutis poilsiui. O restorane – itin gausus įvairaus maisto pasirinkimas, labai sunku atsispirti įvairioms pagundoms, ypač, kai viskas įskaičiuota...

Švelnus ir šiltas Viduržemio jūros pakrančių klimatas bei gaivus vanduo leido suprasti, kad ši vieta yra visada pasiruošusi laukti tavęs sugrįžtančio. Tikra tiesa – tai puiki ir rami vieta atostogoms. Ypač šeimoms su vaikais. Ir būtina išsinuomoti automobilį ar motociklą, jei nori labiau pažinti šią nuostabią, labai svetingą salą.

Į Menorką keliavau iš Dublino, Airijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo kelionių įspūdžiais? Rašykite el.p. pilieciai@delfi.lt!