Jis vyks š.m. rugsėjo 25 d. keturiose „Vero Cafe“ kavinėse, esančiose Gedimino prospekte, Vilniuje. Kavinėse budės po porą kurčiųjų, kurie mokys gestų kalbos. Išmokę ir užsisakę mėgstamos kavos gestais, gaus jai nuolaidą. Be abejo, žmonės užsisakę kavos savo gimtąja – gestų kalba, nuolaidą taip pat gaus. Minėtose kavinėse bus dalinama ir informacija apie gestų kalbos kursus, studijas.

Ar ne rizikinga girdinčiosioms imtis tokios iniciatyvos? Galbūt. Bet projekto autorės tiki, kad jei išmanai kurčiųjų kultūrą, nuolat konsultuojiesi, prašai pagalbos ir patarimų negirdinčių draugų, pavyks. Projektas pagrįstas pagarba ir draugiškumu kurtiesiems. Jis kviečia išbandyti girdinčiuosius save naujose situacijose – projekto metu kurčiasis ir girdintysis bendraus be tarpininkų, pažinti dar vieną kalbą – tikrai išskirtinę. Tai vizualiai suvokiama kalba, turinti savo struktūrą, savo specifiką, ja kalbant labai svarbu erdvė ir veido išraiška. Pavyzdžiui praeityje vykęs įvykis „padedamas“ už nugaros, o jūsų vardijami draugai „rikiuojami“ iš kairės į dešinę.

„Jeigu prisėsite prie kurčiojo ilgesniam laikui nei tik išmokti kaip užsisakyti kavos, tai greit pajusite, kad artimas ryšys su jais užsimezga daug greičiau nei su girdinčiaisiais – kurčiajam nerūpi jūsų pareigos, statusas ar kalbos apie orą, jis tikriausiai paklaus, kiek tau metų, pagirs kokią išvaizdos detalę, kurios šimtas metų jau niekas negyrė, pasidomės draugu, vaikais“, - sakė viena iš projekto organizatorių Dovilė Baliukevičienė.

Kurtieji sako, kad yra du pasauliai – kurčiųjų ir girdinčiųjų. Projekto autorės ir organizatorės sutinka, tikrai du, bet labai gera kai jie bent trumpam susiliečia.