Visgi netikėtai su šeima nusprendėme vykti būtent į Lenkiją bei Slovakiją. Suviliojo puikiai sudėliotas maršrutas: muziejai, senosios sostinės, galimybė pakopinėti po Tatrus. Ir nepaisant to, kad kelionė paliko pačius geriausius įspūdžius, vienas dalykas ją sugebėjo apkartinti.

Štai, pavyzdys. Viena stotelių – Zakopanės miestas. Saulė šviečia, viskas puiku, šypsenos. Paskaičiau, jog būtent čia reikėtų nusipirkti vietinių gaminto sūrio – tokį esą labai patogu į kalnus neštis. Tinklaraštyje, kuriuo rėmiausi, buvo pabrėžta, kad pardavėjai veikiausiai nemokės bendrauti angliškai, bet jų nevalia teisti, nes jie per daug užimti ūkininkyste. Viskas suprantama. Tačiau kaip paaiškinti tai, kad turistų išlaikomame mieste NIEKAS nekalba angliškai?

Restorano padavėja išklauso tavo anglišką tiradą ir lyg niekur nieko atsako lenkiškai. Kartais supranti, kartais ne. Nuėjome į vieną brangesnę parfumerijos parduotuvę. Jaunos merginos, kurios, atrodytų, ne per seniausiai baigė universitetus, nekalba nei angliškai, nei rusiškai. Ta pati istorija pasikartojo ir viešbutyje, kuriame nakvojome.

Degalinėje, kurioje sustojome užkąsti, iš viso pasijutome kalti, kad nemokame lenkiškai. Norėjau kažko paklausti pardavėjos apie maistą, bandžiau ir anglų kalba, ir rusų, o ji tik žiūri į mane pašaipiai ir nė kiek net nesistengia suprasti, ko aš klausiu. Toks požiūris tikrai sugadino nuotaiką, greitai pavalgėme ir važiavome toliau.

Arba, kitas nutikimas. Norime apsilankyti viename parke, Tatrų papėdėje, kuris, mūsų nustebimui – mokamas. Duodame 10 eurų kupiūrą, tačiau grąžos atmeta kone perpus mažiau. Aptarnaujančiai moteriai sakau – juk per mažai, gal suklydote. O ši tikrai įžūliu veidu atkerta – „ne kontora“ (pinigų keitykla) ir keliskart tą patį pakartoja.

Sutinku, kad mes, kaip turistai, turime priimti vietines taisykles, galbūt kažko nesuprantame, tačiau visos kelionės metu, kad ir kokiose turistinėse vietose buvome, neapleido pojūtis, kad aptarnaujantis personalas kankinasi dirbdamas. Veidai visad suraukti. Jei ką tenka atsakyti, tai vos ne per prievartą.