Ta proga dalinuosi savo patirtimi bei asmeninėmis įžvalgomis apie darbą Vilniaus sporto klubuose, asmeninius trenerius – savo „kolegas“ (jei, aišku, galima juos taip pavadinti), treniruoklių salių lankytojus (sporto klubų „vartotojus“) arba sporto mėgėjus ir entuziastus bei jų leidžiamus pinigus.

Mačiau daug. Mačiau atsidarinėjant pirmuosius sporto klubus Lietuvoje, dirbau juose. Konsultavau sportininkus (kaip žinia, pirmieji sporto klubų lankytojai ir buvo, iš esmės, vien sportininkai, ar bent didžioji dalis jų), mokiausi iš jų ir kartų su jais. Mačiau pirmuosius žingsnius jų stulbinamų karjerų pradžioje.

Mačiau besiformuojantį sporto, sveikos gyvensenos bei grožio kultą Lietuvoje. Mačiau, kaip salės treneriais–konsultantais, asmeniniais treneriais tapo sporto klubų administratoriai (taip, būtent tie, kuriems duodi pinigus, pirkdamas sporto klubo lankytojo abonementą), santechnikai, apsaugos darbuotojai ir kitų su sportu nesusijusių profesijų atstovai.

Mačiau pradedančias į sporto klubus plūsti minias. Pamatęs nemažai, be to, nepatenkintas tuo, ką matau, suradau tikslą. Atkreipti dėmesį į tai, kas yra kas. Parodyti, kas slypi už ryškiaspalvių asmeninio trenerio drabužių, dailaus įdegio, išryškintų raumenų ir iš šono atrodytų tobulai suformuotos trenerio figūros (pabrėžiu „atrodytų“, kadangi yra ne visai taip, kaip neįgudusi sveikai (ar ne) suformuotą kūną mato paprasto, su sportu nelabai susijusio žmogaus akis).

Atverti akis – mano tikslas. Taip pat atskleisti, kas slypi už aklo nėrimo į sporto klubą tobulinti kūno linijų, pasisamdžius vieną iš šiandieninių trenerių. „Perku bet ką, vien tam, kad pirkčiau“, – sporto klubo „vartotojo“ šūkis. Kitaip nepavadinsi.

O ką gali galvoti žmogus sportuojantis su treneriu, kuris ne tik, kad nemoka parodyti, kaip taisyklingai naudotis vienu ar kitu treniruokliu, bet ir nesupranta net elementarių žmogaus fiziologijos dėsnių, nežino žmogaus anatomijos. Ką gali galvoti žmogus, perkantis savo kūną žalojančią paslaugą? O galbūt jis nežino? Galbūt paslaugos gavėjas nežino, kad perka tokio pat apie sportą, o tuo labiau sveikatą, nedaug nutuokiančio paslaugos teikėjo paslaugą?

Galbūt jis mato raumenis ant trenerio kūno, bet nemato, kaip kreivai tie raumenys suformuoti, nemato neteisingo sporto pasekmių? O pasekmės yra skaudžios: iškrypę stuburai, nugaros skausmai, traumos... Ar tai mes perkame? Ne paslaptis – asmeniniai treneriai kainuoja. Papildomai.

Atėjęs į sporto salę, nusipirkęs sporto klubo abonementą tu negauni savo asmeninio trenerio, moki už jį papildomai. Ir ne penkis ar dešimt eurų už valandą. Kaina – penkiolika, dvidešimt, trisdešimt ar kartais net penkiasdešimt eurų, paprastai priklauso nuo atitinkamų faktorių. Ir dažniausiai ne nuo tų, nuo kurių turėtų priklausyti (čia aš apie patirtį, sugebėjimus ir žinias). Nuo trenerio apsilankymų soliariume, „patinka“ paspaudymų trenerio „Facebook“ puslapyje skaičiaus, nuo sportinių rūbų spalvų gamos ar jų ryškaus žvilgesio, nuo vartojamų papildų veiksmingumo didinant raumens tonusą, ir, vos nepamiršau, taip pat nuo to, ar esi „žvaigždžių treneris“ (kaip mėgstama vartoti mūsų žiniasklaidos). Taip pat nuo kitų panašių faktorių. Kompetencija šiuo atveju – ne rodiklis.

Kyla klausimas – kas yra geras treneris? Geras treneris – tai asmuo, visų pirma, turintis žinių apie žmogų, jo anatomiją ir fiziologiją. Tai instruktorius, gebantis išmokyti sportuoti taisyklingai.

Geras yra toks treneris, kuris sveikatina, o ne žaloja jūsų sveikatą, moka įvertinti jūsų sveikatos problemas, iki šiol turėtą fizinį aktyvumą, jūsų gyvenimo būdą ir sukurti sporto programą, pagal kurią sportuodami vos po kelių treniruočių pajusite, kaip atsigauna kūnas, o kartu su juo ir protas! Geras treneris yra tas, kuris moko sportuoti! Sportuoti ne bet kaip, o tikslingai!

Taigi, ar žinome, ką perkame, ir kam pirkti bet ką? Tuo labiau, kad nežinant, kaip naudotis sporto salės inventoriumi, atskleisiu paslaptį, salės treneris turi pareigą nemokamai jums, kaip sporto salės lankytojui, padėti – būtent tokia funkcija, kaip žinia, ir numatyta jo darbo sutartyje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!