Už paslaugas pasiima pinigus

Skaitant darbo skelbimus pamačiau patrauklų pasiūlymą dirbti tokį patį darbą, kurį išmanau ir dirbu jau daugelį metų, už didesnius pinigus. Nieko nelaukęs išsiunčiau savo CV ir greitai buvau pakviestas dirbti.

Pirmą darbo savaitę viskas buvo puiku. Atlyginimas sumokėtas toks, koks turėjo būti, teisingai paskaičiuotos darbo valandos. Tačiau kitos savaitės atlyginimas buvo kitoks. Įmonė, kuri perveda atlyginimą, buvo pakeista, ir už savo paslaugas man tuoj pat nuskaičiavo pinigus. Darbas vyksta per agentūrą, supratau, kad pažadėtieji pinigai iš esmės yra tokie patys kaip ir minimumas, nes atsiradusi įmonė mano uždirbtus pinigus tiesiog nuskaičiavo be jokio įspėjimo, o agentūros darbuotojai net nepasivargino paaiškinti.

Tiesa sakant, buvau sulaukęs skambučio, tarsi prisistatymo pradėjus dirbti ir bendradarbiauti su jais. Kalba buvo tiesiog nerišli, nes kalbėta labai laužyta anglų kalba. Suprasti nieko nepavyko, tik vėliau paaiškino, kad jie gavo mano išdirbtų valandų ataskaitą, kurioje tuoj pat bandė nusukti pusę valandos. Atrodo, smulkmena, bet juk kruopštumas ir atidumas gėdos nedaro.

Dar pastebėjau tokią „nekaltą“ metodiką, kai telefonu bando siūlyti savo paslaugas ir diktuoja jas taip, kad, tiesą sakant, didžiosios dalies tikrai suprasti nepavyktų. Dar jie sako, kad pokalbį įrašo ir tai kone tolygu pasirašytai sutarčiai. Neatsargiai pasakytas „taip“ gali būti visų vėlesnių nesusipratimų priežastimi. Vienaip ar kitaip, suprantu, kad Anglijoje tokia daugybė įvairių tautybių žmonių, tačiau suprasti tą patį žodį iš skirtingų lūpų – tik daugelį metų pragyvenusio Anglijoje žmogaus neeilinis sugebėjimas ar net Dievo dovana.

Agentūrų darbas – pagal savotišką planą

Agentūros dirba savo taktika, siūlydamos laikinus darbuotojus, kurie gali būti imigrantai ar laikinai atvykstantys dirbti ir užsidirbti žmonės. Tad iš vienos pusės tai gerai darbuotojams, o ir darbdaviams lengviau susitvarkyti, bet iš kitos pusės iš karto atsiranda aibės papildomų kompanijų, bandančių iš to pasipelnyti. Aišku, valstybei nauda, kad taip sukuriamos papildomos darbo vietos nuolat šalyje gyvenantiems piliečiams, kurie savo ruožtu moka mokesčius.

Viskas veikia taip: tarkim, dirbant viename iš didesnių prekybos centrų Lietuvoje vieni darbuotojai būtų priimti dirbti tiesiogiai pagal sutartis, o kiti būtų tik laikinai pasamdyti darbuotojai iš darbo agentūrų tam tikram laikui (pvz. Kalėdų bumui). Pastarųjų darbuotojų atlyginimas būtų minimalus, nors prekybos centras mokėtų visai padorius pinigus agentūrai. Šie pinigai būtų paskirstyti agentūrai, buhalterių įmonei, ir tik likusi minimali dalis pervesta pačiam darbuotojui.

Per daugelį metų susidarė nerašytas Anglijos visuomenės susluoksniavimas, kai iš imigrantų visais būdais bandoma išlupti kuo daugiau pinigų dėl jų prastos kalbos ir vietinių įstatymų neišmanymo, naivaus pasitikėjimo. Nevalia sakyti, kad visi darbdaviai yra lygūs ir tokie patys. Čia kaip žmonės – vieni gobšūs iki išprotėjimo, pavydūs, kiti – sąžiningi ir draugiški, paslaugūs ir geranoriški.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Uždarbiaujate svetur? Norite pasidalinti savo patirtimi? Papasakoti, su kokiomis problemomis susiduriate? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: