Vienos gydymo įstaigos paslaugomis naudojausi gana seniai, kadangi tris metus gyvenau Didžiojoje Britanijoje. Apskritai, Lietuvoje esu naudojusis tik vaikų gydytojos (kai pati buvau vaikas) ir odontologo paslaugomis. Pastaraisiais metais dantis taisiausi Lietuvoje privačiai. Paslauga buvau visada patenkinta.

Taigi, dabar esu grįžusi į Lietuvą keletui mėnesių dėl tam tikrų asmeninių priežasčių. Vieną dieną nusprendžiau, kad norėčiau atlikti profilaktinę ginekologinę apžiūrą, nors jokių sveikatos nusiskundimų niekada neturėjau. Pagalvojau, kodėl gi to nepadarius Lietuvoje, kadangi tai pirmas apsilankymas pas ginekologę, o savame krašte galbūt bus jaukiau. Paskambinau dėl susitikimo.

Moteris telefonu manęs paklausė, ar aš turiu siuntimą iš bendros praktikos gydytojo. Pasakiau, kad neturiu, ir man buvo pranešta, kad tokiu atveju man reikės mokėti už paslaugas. Pasiteiravau, kokios paslaugų kainos. Man pasakė, kad ginekologo konsultacijos kaina – apie 30 Lt, už patikrą ultragarsu – apie 50 Lt, už gimdos kaklelio tepinėlį – dar kita kaina, kurios nepamenu. Gimdos kaklelio tepinėlio tyrimas man buvo neaktualus, kadangi prieš pusmetį jis buvo atliktas Didžiojoje Britanijoje, kai man suėjo 25-eri. Visos moterys nuo šio amžiaus yra kviečiamos pasitikrinti nemokamai.

Taigi, moteriai iš registratūros pasakiau, kad šiandien noriu apsilankyti pas ginekologę jų klinikoje. Man patarė nesiregistruoti, o tiesiog ateiti tam tikromis valandomis ir mane priims. Na ką, už pusantros valandos aš jau buvau klinikoje ir laukiau ant suolelio, kol mane priims. Prieš pasimatant su gydytoja, nuėjau į tualetą, kaip man buvo patarta. Tualeto išvaizda mane šokiravo: tualetas atrodė purvinas, be jokių sėdimųjų dalių, o apie tualetinį popierių išvis galėjai tik pasvajoti. Pasijaučiau, lyg būčiau nuėjusi į lauko tualetą. Autobusų stotyse tualetai yra geresni nei buvo šis moterų klinikoje.

Taigi, akušerė ginekologė pasikvietė mane į kabinetą, paklausė vardo ir pasitikrino, ar turiu siuntimą iš gydytojo. Pasakiau, kad neturiu. Iš jos veido ir balso supratau, kad ji jau apie mane buvo girdėjusi – tikriausiai moteris iš registratūros tai pranešė. Trumpai gydytojai papasakojau, su kokiu tikslu aš atėjau: kad noriu profilaktiškai pasitikrinti, atlikti patikrą ultragarsu, gimdos kaklelio tyrimo nereikia, nes prieš pusmetį tai padariau Didžiojoje Britanijoje. Taigi, man greitai, be jokių ilgų įžangų buvo pasakyta pasiruošti patikrinimui. Patikrino, paskui pasakė nueiti į kitą kabinetą patikrinimui ultragarsu.

Atėjus mano eilei, buvau pakviesta įeiti į kabinetą tos pačios gydytojos. Tačiau kažkaip neatpažįstamai ji buvo labai maloni ir kol vyko skanavimas ultragarsu, ji rodė susidomėjimą manimi, pradėjo klausinėti manęs klausimų, tokių kaip „Kiek laiko jau gyveni užsienyje?“, „Kokį darbą dirbi?“, „Ar ketini ten grįžti?“.

Na, nebandydama išsisukinėti, aš atsakiau į jos klausimus. Patikrinimo metu išsiaiškinome, kad viskas tvarkoje, ji išrašė tam tikrą lapelį su tyrimo rezultatais. Kitoje lapelio pusėje ji užrašė savo mobilų telefono numerį, darbo valandas ir labai maloniai ir porą kartų patarė jai paskambinti, jei kada, grįžusi į Lietuvą, norėsiu ginekologinės konsultacijos. Paklausiau, kur man reikia susimokėti – registratūroje ar pas ją. Ji atsakė, kad turiu mokėti pas ją, o patikrinimo ir konsultacijos kaina – 150 Lt.

Aš jai sumokėjau šią sumą, nors jokia sąskaitą nebuvo išrašyta. Nors ir prisiminiau, kad registratūra telefonu pateikė kitokius įkainius, neišdrįsau paklausti, kaip „priėjome“ prie 150 Lt sumos. Išeidama jaučiausi nelabai maloniai. Ne dėl to, kad galbūt iš manęs paėmė daugiau pinigų, bet dėl to, kad supratau, kad pinigais turi nusipirkti malonų dėmesį ir bendravimą gydymo įstaigoje (...).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi su kitais, patarkite ar pasiguoskite – laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Liga“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau: