Apkeliavau nemažai šalių ir pamačiau daug kultūrų, bet tokios kultūros kaip Lietuvoje dar nemačiau niekur kitur. Kaip nekeista, kai užsimindavau, kad esu is gimtosios Lietuvos, visi sutartinai kartodavo: „O, taip, lietuvaitės - pačios gražiausios“.

Iš pradžių tai pamalonindavo mano patriotišką širdį. Juk dažnas pašnekovas net nežinodavo, kur ta Lietuva yra, o apie lietuvaičių grožį jau buvo girdėję. Hmmm, keista... Ir iš kur visas pasaulis žino tas gražuoles lietuvaites? Nei buvę Lietuvoje... Nei Lietuva tokia didelė šalis... Nei „Mis Pasaulis“ titulą kada esam laimėję... Tokios keistos mintys sukosi mano galvoje. Turbūt esu per daug praktiškas žmogus, visada ieškantis logiško ryšio tarp įvairių teorijų.

Ir vieną dieną iš visų tų teorijų apie gražias Lietuvos moteris padariau išvadą. Pasirodo, ta grožio koncepcija apėmė visai ką kita, nei aš maniau (ir turbūt dauguma jūsų). Štai kokių pasiūlymų sulaukia gražuolės lietuvaitės besisvečiuodamos užsienyje.

„Girdėjau, mokaisi? Padarom taip, čia netoliese yra puikus viešbutukas, pabusim dviese ir as sumokėsiu už tavo studijas“, - siūlo vienas dėdė. „Tai sakai iš Lietuvos esi? Ten algos mažos, čia atvažiavai ieškoti geresnio gyvenimo? Aš tau galiu pasiūlyti visai gerą gyvenimą“, - dviprasmiškai šypsosi kitas storas dėdė. „Girdėjau lietuvaitės labai geros žmonos. Lepina vyrus, puikios namų šeimininkės“, - dalinasi savo žiniomis kitas ponas. „Dabar turiu 3 meilužes, dvi ruses ir lietuvę. Nupirkau rankinukų visoms ir jos patenkintos“, - juokiasi kitas užsienietis.

Kaip sakoma: šuo be reikalo neloja. Štai kas slypi po šiuo titulu. Ir kas mums užtarnavo tokią „pagarbą“? Nežinau, kiek kartų mes dar turėsime pasakyti „NE“ tokiems pasiūlymas, kad susigrąžintume savo gerą vardą. Nejaugi lietuvaitė - tik pigi lėlė iš Rytų Europos?

Ir vis dėlto, manau, atsakymo toli ieškoti nereikia. Pirmiausia apsižvalgykime savam kieme. Lietuvos visuomenėje jau seniai priimtina, kai jauna mergina išteka už žinomesnio gerokai vyresnio politiko ar verslininko. Vis dažniau publikuojami straipsniai, kokią įspūdingiausią, geriausią dovaną gavo jauna žmona. Kaip tokios „damos“ mėgaujasi nesibaigiančiomis gyvenimo atostogomis. Kaip sugeba dirbti tik „klouno“ darbą ryškai apšviestoje scenoje ar už pinigus linksminti „dėdes“ užsienyje. Kaip „pumpuojasi“ į save silikonus, dažus, botoksą ir kitas chemines medžiagas, kad kuo greičiau pavirstų ta idealia lėle.

Žmonės, atsibuskit! Ar jums reikia tokios tuštybių mugės? Ar jūs norite, kad tokiu pavyzdžiu sektų jūsų seserys ir dukros? Žinoma, visada lengviau žvelgti pro rožinius akinius ir fantazuoti, kaip viskas nuostabu ir kokios gražios mūsų lietuvaitės, puikus krepšinis ir skanus alus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Klausiame Jūsų nuomonės – ar iš tiesų esate girdėję neigiamų atsiliepimų apie lietuvaites ar lietuvaičius? Kaip manote, ar grožio standartai mūsų šalyje – neiškreipti? Pasidalinkite - ar Jūsų manymu Lietuvoje iš tiesų gyvena išskirtinio grožio žmonės?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grožis“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: