Projektu siekiama padėti jaunuoliams pasirengti savarankiškam gyvenimui už vaikų namų ribų: suvokti asmenines svajones ir siekius, susijusius su būsima, norima profesija. Antrus metus organizuojamo konkurso tema - „Mano svajonių profesija“.

Parašyti apie savo svajonių profesiją buvo kviečiami 10 –12 - os klasių moksleiviai, gyvenantys arba jau palikę globos namus arba šeimynas. Buvo prašoma pristatyti svajonių profesiją, argumentuoti, kodėl ją renkasi, išanalizuoti asmenines savybes, reikalingas šiai profesijai, įvardinti būtinus žingsnius profesijai įgyti, pasvarstyti, kaip jaunuolis įsivaizduoja savo profesinį gyvenimą po 5-10 metų.

Konkurse dalyvavo 53 jaunuoliai abiturientai iš 22 globos namų ir 3 šeimynų. 4 laiškai parašyti jau globos namus palikusių jaunuolių. Aktyviausi šiais metais buvo Plungės vaikų globos namai, iš čia gauti net 8 laiškai. Daugiausiai laiškų atkeliavo iš rajoninių globos namų.

Daugiausiai jaunuolių savo ateitį norėtų sieti su grožio specialistų, virėjų – kulinarų, socialinių darbuotojų ir dizainerių svajonių profesijomis. Bet buvo ir labai retai besirenkamų profesijų, kaip antai, futbolo treneris, laivo kapitonas, akordeonistas, pasienio posto darbuotojas.

Visi laiškai buvo perskaityti kompetentingos komisijos. Išrinkti 10 finalininkų, kurie kviečiami į pokalbius su komisija Vilniuje. „Taip siekiama geriau pažinti jaunuolius, parinkti jiems tinkamą ir reikalingą pagalbą bei išrinkti jaunuolius, kurie būtų motyvuoti darydami sprendimus dėl savo ateities ir siektų jų įgyvendinimo, kurie būtų pavyzdžiu kitiems panašaus likimo žmonėms“, - dėstė projekto koordinatorė Elena Perkauskienė.

Konkurso prizas – praktinė galimybė susipažinti su jaunuolio svajonių profesija. „Iš anksto žadėjome, kad padėsime įgyvendinti laimėtojų svajones, tačiau padėsime laimėtojams „duodami meškerę, o ne žuvį”. Materiali parama toli gražu neugdo gebėjimo savarankiškai siekti savo tikslų - dažnai yra atvirkščiai. Todėl projekto PATS komisija kiekvienam laimėtojui paskatinimą renka individualiai, pagal dalyvių išsakytas svajones ir siekius“, - sakė projekto iniciatorė Eglė Grėbliauskaitė.

Jos teigimu, vaikų globos namų auklėtiniais valstybė ir visuomenė rūpinasi, daugybė labdaros ir paramos fondų skiria savo jėgas, tačiau jie primirštami, kai sulaukia pilnametystės ir išeina į savarankišką gyvenimą. „Vaikai, išėję iš globos namų, jaučiasi taip, kaip aš kažkada užsieny. Jie nežino sistemos, nesupranta, kaip pradėti savarankišką gyvenimą, yra tarsi užsieniečiai mūsų visuomenėje. Aštuoniolikmečiai net slepia faktą, kad jie iš globos namų. Mūsų tikslas yra paskatinti šiuos jaunus žmones siekti savo tikslų ir susikurti orų gyvenimą“, - sako E. Grėbliauskaitė.

„Jaunuoliai supranta, kad renkantis svajonių profesiją ypatingai svarbu kuo geriau baigti vidurinę mokyklą. Beveik visuose laiškuose minima ir tai, kad labai svarbu gerai išlaikyti baigiamuosius egzaminus ir įstoti į valstybės finansuojamą vietą”, - laiškus apžvelgė socialinė pedagogė Aurelija Zacharevičienė.

Projekto iniciatorė E. Grėbliauskaitė tapti projekto draugais kviečia visus, galinčius prisidėti prie vaikų motyvacijos siekti savo tikslų įgyvendinimo. „Visi, norintys pasidalinti savo žiniomis, patarimais ar resursais - organizacijos, mokytojai, lektoriai, mokymų vedėjai, įmonės - yra labai laukiami projekte PATS, - sakė ji.

Kiekvienas projekto dalyvis gaus padėkos raštus ir projekto partnerio „Eugrimo“ dovanotas knygas. Konkursantų kelionės išlaidas padengė projekto partneriai vežėjų kompanija „Kautra”, TOKS ir Tauragės autobusų parkas bei Lietuvos geležinkeliai. Projekto spauda rūpinasi „Petro ofsetas“, siuntas projekto dalyviams išvežioja „Venipak“.

Laiškuose, kurių publikavimui gautas vaikų sutikimas, išdėstytas svajonių profesija galima perskaityti „Facebook“ grupėje PATS. E. Grėbliauskaitės teigimu, socialiniame tinkle parodytas publikos palaikymas yra labai svarbus tikslų siekiančiam jaunimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją