Šiaip ar taip, populiarumas turi kainą, rašo BBC. Daugėjant gyventojų Kopenhagoje, plūstant atvykėliams būsto kainos šoktelėjo iki dangaus, ypač nuomos kainos, o paklausa gerokai viršija pasiūlą. Miesto savivalda prognozuoja, kad iki 2016 m. pabaigos mieste bus 11 000 daugiau gyventojų, o iki 2027 m. pabaigos gyventojų padaugės visu 100 000.

„Šiemet Kopenhagos gyventojų skaičius bus 600 000. Tai reiškia, kad tebebus didžiulis poreikis būstams, kuriuos padoriai uždirbantys Kopenhagos gyventojai galėtų įpirkti“, – sakė miesto meras Frankas Jensenas. Miesto valdžia tikisi skirti 9 000 naujų būtų žemesniosios ir viduriniosios klasės darbininkams ir labai stengėsi, kad nebūtų statomi vien prabangūs apartamentai.

Keičiasi aplinkybės

Būsto paklausa didėja dėl dviejų priežasčių – vis daugiau danų porų susituokusios lieka Kopenhagoje, užuot apsigyvenusios priemiesčiuose, be to, vis daugiau žmonių atvyksta į miestą. Miesto valdžios teigimu, norint patenkinti būsto paklausą, per ateinančius 10 metų turės būti pastatyta 45 000 naujų butų.

Butų daugėja buvusiuose pramoniniuose rajonuose – Nordhavn, Carlsberg Byen ir Sluseholmen. Tačiau kompanijos „Copenhagen Housing“ vadovė Charlotte Larsen baiminasi, kad šie rajonai nepatenkins buto nuomai ieškančių žmonių poreikio.

„Deja, dauguma naujų butų Kopenhagoje yra dideli, brangūs. Reikia mažesnių butų, už kuriuos mėnesinė įmoka būtų mažesnė nei 10 000 Danijos kronų (1 344 eurų), kad būtų patenkintas poreikis. 97 kvadratinių metrų butas Carlsberg Byen rajone ar 70 kvadratinių metrų ploto butas Nordhavn rajone kainuoja 3,4 mln. kronų (457 56 eurų). Palyginimui – 100 kvadratinių metrų ploto buto mėnesio nuoma Nordhavn rajone šiuo metų kainuoja 18 000 kronų (2 420 eurų).

Nelengvos paieškos

Ch. Larsen teigimu, nuomos rinka mieste pasidarė labai sudėtinga ir konkurencinga. „Didžiausias sunkumas žmonėms, kurie tikisi atvykti į miestą, yra tai, kad nuomojamų butų labai nedaug, o paklausa žymiai pranoksta pasiūlą“, – sakė ji. Neretai tenka tris mėnesius ieškoti buto už tinkamą nuomos kainą.

Trine Lohmann Pedersen, 2015 m. nusprendusi grįžti iš Portugalijos į Daniją, pritaria: „Iš pat ryto reikia tikrinti nuomos portalus ir vis atnaujinti informaciją, nes gali būti įdėtas naujas skelbimas (apie nuomą), ir po kelių valandų jo gali nebelikti. Daniškai kalbančiai T. L. Pedersen nėra kalbos barjero, tačiau „vis dėlto ieškoti buto nuomai buvo didelis darbas“. Ji užtruko du mėnesius, kol išsinuomojo butą.

Nuomos stabilizavimo taisyklės dar labiau apsunkina situaciją. Pagal panašias į Niujorke taikomas taisykles Kopenhagoje suteikiama galimybė didelę dalį nuomai skirtų butų senuose pastatuose miesto centre siūlyti dirbtinai sumažintomis kainomis, todėl šie butai retai kada atsilaisvina, o tai reiškia, kad butai, kuriems nuomos kontroliavimo taisyklės nėra taikomos, t. y. butai po 1991 m. renovuotuose arba pastatytuose namuose, yra kur kas brangesni.

Pavyzdžiui, 70 kvadratinių metrų ploto buto, kuriam taikoma nuomos stabilizavimo strategija, kaina gali tesiekti vos 6 400 Danijos kronų (860 eurų) per mėnesį, o vieno miegamojo butas atviroje rinkoje miesto centre – 8 634 kronas (1 160 eurų). Remiantis 2015 ir 2016 m. duomenimis, 1-6 proc. nuomai siūlomų butų sudaro po 1991 m. pastatytuose pastatuose esantys būstai.

Siekdami apsidrausti butų nuomotojai imasi itin ekstremalių priemonių. Pavyzdžiui, nėra neįprasta į butą įsikelti norinčių asmenų paprašyti sumokėti septynių mėnesių nuomos vertės išankstinę įmoką (trijų mėnesių depozitą, trijų mėnesių nuomą į priekį ir einamojo mėnesio nuomą), siekiant apsaugoti nekilnojamąjį turtą. Neretai žmonėms tenka imti paskolas šioms išlaidoms padengti.

Būstų žvalgosi atokiau

Kaip ir daugelyje kitų pasaulio didmiesčių kainos ženkliai mažėja, o variantų skaičius – didėja tiems, kurie pasirengę gyventi atokiau nuo miesto centro. „Itin svarbu tinkamai nustatyti lūkesčius ir būti pasiruoštus išmėginti gyvenimo ne miesto centre iššūkius, - patikino Ch. Larsen. – Juk viešuoju transportu nemažą dalį šiek tiek atokiau esančių vietų galima iš centro pasiekti ne ilgiau nei per pusvalandį.“

Anksčiau mokytoju dirbęs Alexas Rossas iš Jungtinės Karalystės (JK) į Kopenhagą persikėlė 2016 m. kovo mėn. „Tapo iššūkiu rasti namus, neviršijančius turimo biudžeto, tačiau buvo lengviau, nes neapsiribojome jokiais rajonais. Norėjome gyventi kuo arčiau Kopenhagos, tačiau džiaugiamės galėdami gyventi už miesto, nes tai mums padėjo sutaupyti pinigų“, - tikino britas. Jis taip pat patikino, kad atvykęs į Kopenhagą buvo lankstus. „Iš pradžių Kopenhagoje būstu dalinomės. Toks variantas turi rimtų privalumų, jei nori pažinti vietos bendruomenę ir susirasti draugų.“ – neabejojo jis.

Prieš atvykstant svarbu tinkamai atlikti namų darbus ir nustatyti realistinius biudžeto lūkesčius. Iš Kalifornijos atvykusi Kara Wong susidūrė su kur kas didesnėmis kainomis, jei tikėjosi. „Galiausiai man teko padidinti biudžetą apie 25 proc., nes norėjau rasti vietą mieste. Būstas, kurį galų gale susiradau, nebuvo nė viename iš tų kvartalų, kuriuos buvau iš pradžių numačiusi,” – teigė moteris, pridurdama, kad vis tiek labai myli miestą. „Tenka būti pasiruošus nusivylimams arba reikšmingai didinti biudžetą, jei tenka čia ieškotis būsto”, - pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)