Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Norilskas, Rusija

Norilskas – tai miestas, esantis Krasnojarsko krašte. Tai šiauriausias miestas Sibire ir antrasis pagal dydį pasaulio miestas, esantis Šiaurės poliaratyje. Šiame mieste yra vienas didžiausių pasaulyje metalo lydymo kompleksų.

Dėl šios priežasties Norilskas ir yra toks užterštas. Aplink miestą trisdešimties kilometrų spindulių praktiškai neauga medžiai. Miesto, kuriame gyvena apie 135 tūkstančius žmonių, oras toks užterštas, kad vidutinė Norilsko gyventojų gyvenimo trukmė yra maždaug dešimčia metų trumpesnė nei likusios Rusijos.
Norilskas, Rusija - peizaže daugiausia - fabrikų kaminų

Didelė dalis čia gyvenančių žmonių serga kvėpavimo takų ligomis, plaučių bei virškinamojo trakto vėžiniais susirgimais. Mieste esanti metalo lydymo gamykla bando atnaujinti savo techniką, siekdami sumažinti taršą, tačiau tam, kad tokios didelės taršos padariniai nors kiek sumažėtų, reikia ne vienerių metų.

Černobylis, Ukraina

Turbūt retas žmogus nėra girdėjęs apie Černobylį ir jame įvykusią katastrofą, kurios metu sprogo šiame Ukrainos mieste buvusi atominė elektrinė. 1986-ųjų metų balandžio 26 d. sprogo vienas iš atominės elektrinės reaktorių ir kilus gaisrui į aplinką pateko didelis kiekis radioaktyvios medžiagos.

Avarijos metu žuvo 56 žmonės, dėl kitų su avarija susijusiu priežasčių žuvo dar 10 tūkstančių žmonių, apie 130 tūkstančių buvo evakuota iš aplinkinių vietovių, o radioaktyvios medžiagos išsiveržimo pasekmės buvo jaučiamos kone globaliu mastu.
Pripetės miestas šiandien (miestas, esantis arčiausiai Černobylio avarijos)

Praėjus beveik trisdešimčiai metų nuo Černobylio atominės elektrinės katastrofos, vis dar jaučiami šios avarijos padariniai. Beveik 150 tūkstančių kvadratinių kilometrų žemės vis dar užteršta radioaktyviais izotopais ir panašiais elementais. Aplinkinėse teritorijose gyvenantys žmonės gerokai dažniau serga vėžinėmis ligomis, taip pat dažnesnės ir naujagimių ligos.

Šis Vakarų Afrikoje esantis miestas užterštu oru kvėpuoja jau ištisus dešimtmečius. Pagrindinė to priežastis – noras užsidirbti bent kiek daugiau pinigų. Vienas pagrindinių pajamų šaltinių šiame mieste yra metalų, liekančių nuo įvairios kompiuterinės, buitinės ir kitos elektroninės technikos, pardavimas ir supirkimas.

Didžioji dalis Agboblošio gyventojų užsiima šia veikla. Supirkimo punktuose renkamas tik švarus metalas, be jokių priedų. Dėl šios priežasties daugelyje miesto vietų yra kūrenami laužai, į kuriuos metami seni laidai, technikos detalės.

Taip nuo metalų pašalinami dažai, plastmasės ir kiti nereikalingi priedai. Deginant visus šiuos daiktus išsiskiria dūmai, kurie be galo užteršia miesto orą. Dūmuose esančios dalelės nusėda ne tik žmonių plaučiuose, bet ir ant jų namų bei žemės.

Tai lemia, kad mieste yra nedaug augalijos, kuri bent kiek padėtų išvalyti miesto orą. Agbogblošio valdžia bando imtis priemonių užterštumui mažinti, tačiau gyventojams toks pasipelnymo šaltinis patinka labiau nei gaivus oras.

Sumgajitas, Azerbaidžanas

Šis rytų Azerbaidžane esantis miestas – dar viena vieta kenčianti nuo didelio užterštumo. Sumgajitas stūkso už trisdešimties kilometrų nuo sostinės Baku, kuri taip pat garsėja dideliu užterštumu.

Didelė Sumgajito taršą lėmė nemažas gamyklų, esančių aplinkui, skaičius. Šio miesto apylinkėse ir pačiame mieste stūkso apie keturiasdešimt gamyklų ir įvairių industrinių kompleksų. Daugelis šių gamyklų ir jų pastatų yra pasenę, neatitinkantys šiuolaikinių reikalavimų.
Sumgajitas, Azerbaidžanas

Tai tik paskatina nuodingų medžiagų išsiveržimą į aplinką. Sumgajitas patenka į pasaulio labiausiai užterštų miestų penketuką. Čia oras toks užterštas, kad praktiškai kas antras žmogus serga kvėpavimo takų ligomis, plaučių, odos ar virškinamojo trakto vėžinėmis ligomis.

Tokio didelio užterštumo sukeltomis ligomis sergančių žmonių čia gerokai daugiau nei sveikų. Gyventojai yra rašę ne vieną peticiją, organizavę piketus ir kitus panašius renginius, reikalaudami stabdyti gamyklų veiklą, ar bent jau jas atnaujinti. Tačiau miesto valdžia atsakė neturinti tam lėšų.

Mailuu-Suu, Kirgizija

Mailuu-Suu tikrai gali „pasigirti“ įvairių sąvartynų gausa. Šiame mieste yra net trisdešimt šeši sąvartynai, kuriuose išmetama viskas: nuo buitinių atliekų iki technikos, uolienų ar net radioaktyvių atliekų. Šiame mieste Sovietų Sąjungos gyvavimo laikais stovėjo urano perdirbimo cechas, kurio atliekos iki šiol prisideda prie Mailuu-Suu užterštumo.

Šios medžiagos gausu tiek žemėje, kurioje Mailuu-Suu gyventojai augina daržoves, tiek vandenyje, kurie jį geria. Šio miesto gyventojų trukmė gerokai trumpesnė nei kitose Kirgizijos vietose gyvenančių žmonių. Žmonės čia dažnai serga vėžinėmis ligomis, dažni organų pakitimai, naujagimių ligos.

Ahvazas, Iranas

Pietvakarių Irane esantis Ahvazo miestas savo užterštumu lenkia visus anksčiau minėtus miestus. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, paskutinius keletą metų Ahvazas išlieka labiausiai užterštu pasaulio miestu. Užterštumą Ahvaze lemia keletas faktorių.

Pirmiausia, šiame mieste stovi keletas cukraus, naftos, metalo, popieriaus ir plastiko perdirbimo gamyklų. Čia taip pat nusausintos pelkės ir upės, kurios galėtų nors kiek prisidėti prie taršos mažinimo. Galiausiai, didelio užterštumo problemą pablogina miestą neretai užklumpančios smėlio audros.

Ahvazo gyventojai jau įpratę namų nepalikti be bent poros respiratorių, odą apsaugančių priemonių ir panašių apsaugos nuo taršos priemonių. Tačiau net ir naudojant visas šias apsaugos priemones, didelė dalis Ahvazo gyventojų neišvengia kvėpavimo takų ligų ir vėžinių susirgimų.