Atrodytų – taip gyventojai gali nušauti du zuikius vienu šūviu, tačiau patyrę daugiabučių renovacijos administratoriai sako, kad garantija galioja tik renovacijos plane numatytiems darbams.

Apdailos darbai – privalomi

Prieš planuodami papildomus remonto darbus po renovacijos savo bute, gyventojai turėtų pasidomėti, kurie iš apdailos darbų yra numatyti investicijų plane. Galbūt tai, ką norima remontuoti, rangovai privalo sutvarkyti pagal sutartį. Tarp tokių darbų dažniausiai būna langų apdaila ir apdaila, susijusi su radiatorių keitimu.

„Kalbant apie senų radiatorių pakeitimą naujais, rangovas įsipareigoja atlikti visą susijusią apdailą. Savo darbe, prižiūrėdami, kad tokia apdaila būtų atlikta kokybiškai, dėl jos tariamės su kiekvienu gyventoju atskirai – juk remontas butuose skirtingas, skiriasi ir sienų spalva. Kai kada gyventojai nori, kad radiatoriaus vieta būtų naujas architektūrinis elementas, pasirenka kontrastingą spalvą. O kai kada prašo, kad apdaila būtų atlikta naudojant tuos pačius dažus, kuriais siena buvo nudažyta prieš renovaciją. Kiekvienas atvejis – individualus“, – pasakoja vienos iš įmonių, atliekančių daugiabučių renovacijos administraciją Druskininkų savivaldybėje, vadovas Tomas Staskevičius.

Kadangi tokia apdaila – dalis renovacijos rangos darbų, jos kokybė akylai stebima ir kontroliuojama. Vieno didžiausių renovacijos administratorių Prienuose vadovas Algis Valatka pripažįsta, kad stebėti, kaip atliekami darbai keičiant radiatorius, tikrai reikia. „Svarbu, kad statybininkai neatliktų šios apdailos tik „simboliškai“. Viskas turi būti atlikta taip, kaip nurodyta investicijų plane ir laikantis atitinkamų kokybės reikalavimų. Vieta, kur bus montuojamas naujas radiatorius, turi būti gerai paruošta – ne tik užglaistyta, sutvarkyta, bet ir nudažyta, derinantis prie jau esančio remonto“, – pabrėžia A. Valatka.

Langus turi ne vien sumontuoti

Kaip pastebi abu specialistai, dar vienas dėmesio reikalaujantis darbas – langų apdaila. Būtent dėl jos gyventojams kyla nemažai klausimų.

„Tam, kad lango apdaila būtų kokybiška, jos negalima daryti vos įstačius langą. Įstačius langą, nelygumai užtaisomi tinku, kuris turi išdžiūti. Toks yra technologinis procesas ir statybininkai negali atlikti apdailos tą pačią dieną“, – pasakoja T. Staskevičius.

Kai kada gyventojai, norėdami sutaupyti, bando atsisakyti langų bei kitokių apdailos darbų, galvodami, kad atskirai pasamdę meistrus, sumokės pigiau. Tačiau abu pašnekovai pabrėžia, kad langų bei radiatorių apdailos atsisakyti negalima – paprastai šie darbai įrašomi į investicijų planą ir turi būti įgyvendinti kaip nurodyta. Taigi – įsigydami naujus langus bei radiatorius, gyventojai drauge įsigyja ir kokybiškus jų apdailos darbus.

Ar statybininkai nepabėgs?

T. Staskevičius neslepia, kad kai kada sulaukia nepatenkintų gyventojų pasiteiravimų, kada gi bus atlikta žadėta radiatorius ar langų apdaila. Pašnekovas pabrėžia, kad nuo pat pradžių gyventojai turi būti pasirengę tam, kad statybos darbai renovuojamame daugiabutyje truks apie pusę metų ir per šį laiką visi darbai bus pilnai atlikti.

„Rangovas dirba pagal savo planą. Pavyzdžiui, jeigu graži saulėta diena, organizuojami darbai lauke. O jeigu lyja – dirbama viduje. Tai reiškia, kad nuo langų ar radiatoriaus sumontavimo iki jų apdailos atlikimo gali praeiti net kelios savaitės. Kai gyventojai nerimauja, nekantrauja, visada patikiname – jeigu kažkas liko neužtaisyta, statybininkai tikrai grįš ir apdailą atliks“, – pasakoja T. Staskevičius.

Prienų atstovas A. Valatka papildo, kad prieš atliekant visus vidaus darbus, jų laikas iš anksto suderinamas su gyventojais. „Pirmiausia – sutariama, kada statybininkai galės patekti į butą. Niekas bet kada pas gyventojus nevaikšto“, – pabrėžia jis.

Papildomi remonto darbai – pagal atskirą susitarimą

Pasiteiravus, ką verta žinoti gyventojams, norintiems, kad tas pats rangovas, atlikęs renovaciją, padarytų ir tam tikrus remonto darbus jų bute, abu administratoriai pabrėžia, kad tokie darbai atliekami pagal atskirą susitarimą tarp gyventojo ir rangovo po to, kai renovacija užbaigiama. Be to, ne visi rangovai patys sutinka atlikti tokius darbus.

„Aišku, labai gražu, kai bute viskas sutvarkyta vienu kartu“, – neslepia A. Valatka, tačiau pabrėžia, kad tokie darbai įgyvendinami atskiru susitarimu, jie niekaip nesusiję su renovacija, tad jiems neteikiamos tokios garantijos ir kokybės kontrolė, kokia taikoma renovacijos darbams.

Pašnekovai pataria, kad nereikėtų rangovų prašyti atlikti papildomų darbų tuo metu, kai jie dar vykdo numatytuosius pagal renovacijos projektą – rangovas tiesiog neapsiims kartu su privalomais darbais atlikti ir papildomų darbų, kurie jam nepriklauso pagal rangos darbų sutartį. Be to, tokių papildomų darbų vykdymas gali sulėtinti ir visą renovaciją.

Užsakymo nr.: PT_74501662