Nors visa tai skamba gan paprastai, tačiau iš tiesų investicijų planui reikia daug specifinių žinių, patirties ir kruopštumo. Todėl siekiant sklandžios ir kokybiškos renovacijos, lavai svarbus glaudus renovacijos specialistų ir namo gyventojų bendradarbiavimas rengiant investicijų planą. Kaip turėtų atrodyti ši partnerystė kiekviename plano rengimo etape?

Šis straipsnis – iš specialaus ciklo „Kokybiškos renovacijos gidas“, kuriame išsamiai aptariamas visas daugiabučio renovacijos procesas: nuo pirmųjų žingsnių iki tinkamo renovuoto namo eksploatavimo. Ciklą pristato Būsto energijos taupymo agentūra.

1. Kruopščiai apžiūrėti daugiabutį

Investicijų plano rengimas prasideda po to, kai gyventojai nutaria atnaujinti savo daugiabutį ir paskelbia konkursą tokio plano rengimui. Plane nurodomi renovacijos darbų kiekiai ir priemonės, kurias reikia įgyvendinti, norint pasiekti nustatytų renovacijos rezultatų – ne mažesnio nei 40 proc. šilumos energijos sutaupymo ir ne mažesnės nei C energinio naudingumo klasės. Todėl tinkamas planas turi lemiamos įtakos kokybiškam renovacijos rezultatui.

Vienos iš įmonių, rengiančių investicijų planus, vadovas Donatas Barysa pasakoja, kad planus ruošiančius specialistus sąžiningai atlikti savo darbą įpareigoja sutartis, kurią jie pasirašo su renovacijos administratoriumi. Tačiau labai svarbus ir gyventojų indėlis bei geranoriškas bendradarbiavimas.

„Ruošiant investicijų planą nemažai laiko pareikalauja daugiabučio apžiūra, jo būklės įvertinimas. Specialistai turi apžiūrėti namo šildymo, karšto vandens ir kitas sistemas, taip pat užeiti į butus ir apžiūrėti radiatorius. Pasižymėti, kurie langai ir laiptinės bei sandėliuko durys pakeisti. Taigi – kokybiškam investicijų plano parengimui reikia surinkti daugybę informacijos“, – pabrėžia pašnekovas.

2. Surinkti kuo tikslesnę informaciją

Viena iš svarbiausių užduočių rengiant investicijų planą – įvertinimas, ar gyventojų savarankiškai pakeisti langai, taip pat laiptinės ir sandėliuko durys atitinka energinio efektyvumo standartus. Tam reikalingi langų ir durų „gimimo liudijimai“ – sertifikatai ir deklaracijos, kuriose nurodomos techninės savybės.

„Rengiant investicijų planą duomenys apie jau pakeistus langus arba duris labai svarbūs. Juos įvertinus paaiškėja, kuriuos langus reikia keisti, o kurių ne, nes jie – pakankamai kokybiški ir atitinka keliamus standartus. Todėl labai svarbu, kad gyventojai paieškotų šių dokumentų ir pateiktų juos investicijų plano rengėjams“, – sako D. Barysa.

Dar vienas svarbus dokumentas – namo kadastrinė arba inventorinė byla, kurioje išdėstyta informacija apie patį statinį, patalpų savininkų sąrašas ir patalpų plotai. „Pagal šią informaciją skaičiuojamas investicijos dydis kiekvienam butui“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Tvarkingi langų bei durų sertifikatai, taip pat – daugiabučio byla palengvina investicijų planų rengėjų darbą ir sumažina techninių klaidų riziką.

3. Priimti sprendimus dėl priemonių

Pasirūpinus techninėmis detalėmis, dėmesį reikėtų atkreipti į energinio efektyvumo priemones, kurias gyventojai pageidautų įgyvendinti savo daugiabutyje. Vienos iš įmonių, rengiančių investicijų planus, projektų vadovė Agnė Džiugytė-Bielskienė pasakoja, kad geriausia, kai gyventojai jau preliminariai žino, kokias pagrindines priemones norėtų įgyvendinti.

„Investicijų planų rengėjai paprastai pasiūlo savo rekomendacijas, tačiau daugelį sprendimų turi priimti patys gyventojai. Pavyzdžiui, jie turi apsispręsti, kokį – vėdinamą ar tinkuojamą – fasadą rinktis. Taip pat – ar įsigyti rekuperacinę sistemą ir panašiai“, – dėsto A. Džiugytė-Bielskienė. Kai gyventojai jau apsisprendę dėl svarbiausių dalykų, investicijų planą galima parengti kur kas greičiau ir sklandžiau.

4. Pasirinkti tinkamiausią plano variantą

Paskutinėse investicijų plano rengimo stadijose rengėjai gyventojams pasiūlo bent du plano variantus. A. Džiugytė-Bielskienė pasakoja, kad paprastai pateikiamas optimalus variantas, į kurį įtraukiamos tik būtinosios energinio efektyvumo priemonės, ir platesnis renovacijos paketas, kuriame išvardintos visos priemonės, kurios galėtų būti įgyvendintos konkrečiame daugiabutyje. Gyventojų užduotis gavus šias alternatyvas – pasirinkti tas priemones, kurios geriausiai atitinka jų poreikius ir finansines galimybes.

„Geriausia, kad gyventojai atidžiai išnagrinėtų visas priemones, diskutuotų apie jas ir sudarytų trečiąjį – „individualų“ investicijų plano variantą, į kurį gali įeiti priemonės ir iš pirmojo, ir iš antrojo pasiūlymų“, – pasakoja pašnekovė bei pabrėžia, kad į galutinę investicijų plano versiją gyventojai turi žvelgti itin atsakingai.

„Reikia atsiminti, kad galutinį investicijų plano variantą bus sunku pakeisti ir tos priemonės, kurias gyventojai pasirinko, bus įgyvendintos. Todėl labai svarbu, kad prieš tardami paskutinį žodį jie gerai išgvildentų, ištyrinėtų energinio efektyvumo priemones ir susiformuotų tvirtą pagrįstą nuomonę dėl savo sprendimo“, – teigia A. Džiugytė-Bielskienė.

5. Paskutinis patikrinimas

Investicinių planų ekspertai pataria gyventojams prieš patvirtinant investicijų plano galutinę versiją dar kartą perskaityti visą planą, įsitikinti, ar įtrauktos visos priemones, kurių jie pageidavo, bei apžiūrėti, ar teisingai nurodyti durų, aukštų kiekiai, butų plotai ir pan.

„Aktyvūs gyventojai arba pirmininkai, norintys užtikrinti, kad būtų išvengta bet kokių techninių klaidų, gali atlikti savo skaičiavimus, kuriuos galės sutikrinti su pateiktais investicijų plane“, – patarimu pasidalija D. Barysa.

Kitame ciklo „Kokybiškos renovacijos gidas“ straipsnyje skaitykite apie tai, kaip rasti bendrą daugiabučio gyventojų sutarimą bei pasiekti kompromisus dėl renovacijos. Visus temos tekstus, kuriuose išsamiai aptariamas daugiabučių namų renovacijos procesas – nuo jo inicijavimo iki tinkamo būsto eksploatavimo po renovacijos – rasite specialioje DELFI rubrikoje.

Užsakymo nr.: PT_74205832