Šis straipsnis – iš specialaus ciklo „Kokybiškos renovacijos gidas“, kuriame išsamiai aptariamas visas daugiabučio renovacijos procesas: nuo pirmųjų žingsnių iki tinkamo renovuoto namo eksploatavimo. Ciklą pristato VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra.

„Sustyguoti“ šildymo sistemą

Modernią, lengvai valdomą šildymo sistemą galima vadinti viena iš kertinių namo modernizacijos dalių. Šios sistemos atnaujinimas atlieka svarbų vaidmenį ir taupant šilumos energiją, ir užtikrinant geresnę gyvenimo kokybę. Įgyvendinant renovaciją pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, senoji šildymo sistema būtinai pakeičiama nauja, reguliuojama automatiškai.

Deja, kai kada pamirštama naująją sistemą sureguliuoti: „Šildymo sistema – didelis ir sudėtingas mechanizmas. Tam, kad jis veiktų efektyviai, jį būtina tinkamai suderinti. Pasitaiko atvejų, kai moderni šildymo sistema gerai suprojektuojama ir sumontuojama, tačiau tinkamai nesureguliuojama. Šį darbą turėtų atlikti šildymo sistemą sumontavusi įmonė arba pastato šildymo sistemą prižiūrintis meistras, o daugiabučio valdytojas – kruopščiai patikrinti, ar šildymo sistema tikrai sureguliuota, ar tinkamai parengti reikalingi dokumentai“, – pabrėžia Lietuvos energetikos instituto mokslininkas dr. Ramūnas Gatautis.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad šildymo sistemą kokybiškai sureguliuoti įmanoma tik pradėjus šildymo sezoną. „Jei atnaujinimo darbai baigti šiltuoju metų laiku, pradėjus šildymo sezoną meistrai turi grįžti ir kruopščiai sistemą subalansuoti. Priklausomai nuo šildymo sistemos techninių ypatumų ir montavimo kokybės, standartinio daugiabučio šildymo sistemą įmanoma sustyguoti per dieną ar kelias“, – sako R. Gatautis.

Ko reikia kokybiškam vėdinimui?

Svarstant, kokias energinio efektyvumo priemones įtraukti į atnaujinimo investicijų planą, gyventojams paprastai kyla klausimų dėl vėdinimo sistemų. Neretai pasirenkamas tik pats minimaliausias sprendimas – ventiliacinių šachtų išvalymas. Tačiau rekomenduojama pasidomėti ir kitomis vėdinimo sistemomis.

„Sovietiniais laikais statytuose pastatuose ventiliacija veikdavo taip: per kiaurus medinius langus į patalpą skverbdavosi šviežias oras, kuris buvo šalinamas per ventiliacijos šachtas vonioje ir virtuvėje. Šiuolaikiniai langai uždaro lango angą aklinai, tad jei oras negali į patalpą patekti, tai ir per ventiliacijos šachtas nėra ką ištraukti. O jei oras nejuda, drėgmė ima kondensuotis šalčiausiose kambario vietose, dažniausiai – angokraščiuose, kampuose. Ten pradeda veistis pelėsis. Todėl atnaujinant daugiabutį ventiliacijos sistema turi būti sutvarkyta taip, kad kiekviename kambaryje būtų užtikrintas nuolatinis šviežio oro patekimas“, – paaiškina R. Gatautis.

Itin efektyvią ventiliaciją užtikrina rekuperacija, tačiau yra ir pigesnių sprendimų. Vienas iš patogiausių ir paprasčiausių – orlaidės. „Lietuvoje jau yra nemažai modernizuotų daugiabučių, kurių ventiliacijos sistema papildyta automatinėmis orlaidėmis, o kokybišką trauką užtikrina mechaniniai ventiliatoriai su šilumos siurbliais montuojami ventiliacijos šachtų viršuje. Taip vienu šūviu nušaunami net trys zuikiai: užtikrinama optimali oro kaita kambariuose, garantuojama trauka iš visų butų ir dar „išgaudoma“ šiluma, išeinanti iš namo su ventiliuojamu oru. Ji grąžinama į namą vandens pavidalu –„gyvatukams“ šildyti, o kartais ir karštam vandeniui ruošti. Kadangi modernizuotame daugiabutyje su ventiliuojamu oru prarandama ne mažiau kaip trečdalis visos patalpų šildymui sunaudojamos šilumos, toks šilumos atgavimas iš išmetamo oro akivaizdžiai padidina pastato energetinį efektyvumą ir sumažina sąskaitas gyventojams“, – pabrėžia pašnekovas.

Tokios pat nuomonės laikosi ir vienos projektavimo bei statybų įmonės, įgyvendinančios renovacijos projektus visoje Lietuvoje, vadovas Pavel Verbovič: „Orlaidės, be abejonės, yra pigiausias variantas, gelbėjantis ne tik nuo pelėsio, bet ir nuo nemalonių virtuvės kvapų“.

Kitame ciklo „Kokybiškos renovacijos gidas“ straipsnyje skaitykite apie tai, kaip parengti kokybišką daugiabučio atnaujinimo investicijų planą. Visus temos tekstus, kuriuose išsamiai aptariamas daugiabučių namų renovacijos procesas – nuo jo inicijavimo iki tinkamo būsto eksploatavimo po renovacijos – rasite specialioje DELFI.lt rubrikoje.

Užsakymo nr.: PT_74172884