Vis dėlto vargu, ar aludariai dėl šių ministro žodžių nors kiek susigūžė, nors logotipą iš plakatų ir išėmė. Ar gi svarbu, ką garsiai kalba ministras, jei savo reikalus pavyksta sutvarkyti kaip iš pypkės.

„Ydingai apmokestinamas išsigimęs verslas“

Pigiu alumi ir aludariais A. Veryga, tuomet dar visuomenininkas ir kovotojas prieš alkoholizmą, piktinosi ne vieną ir ne du kartus savo tinklapyje www.veryga.lt: „...tokia aludarių elgsena labai aiškiai demonstruoja, koks išsigimęs yra šis verslas Lietuvoje“ (2013 01 03).

Arba štai dar viena įžvalga apie akcizų politiką: „...dėl ydingo mūsų šalyje esančio alkoholinių gėrimų apmokestinimo stiprus alus kainuoja ne brangiau, kaip tai yra daugelyje kitų Europos šalių, o pigiau, kas jau savaime padaro jį patrauklų ne stipraus alaus ištroškusiems „alaus gurmanams“, o alkoholikams ir „bomžams“, kuriems aktualu įsigyti kuo didesnį paties alkoholio kiekį už įmanomai mažesnę kainą ir kuo greičiau bei pigiau prisigerti“ (2013 01 03).

Jau tapęs ministru, A. Veryga žiniasklaidoje plačiai kartojo: „Principas paprastas – siekiame, kad alkoholio laipsnis būtų apmokestintas daugiau ar mažiau vienodomis kainomis“ (2016 12 13).

Po tokių teiginių, atrodytų, aludarių turėjo laukti sunkūs laikai, nes alui daugelį metų Lietuvoje buvo taikomas ženkliai mažesnis akcizas nei natūralios fermentacijos vynuogių vynui ar kitiems gėrimams. O kaip yra iš tikrųjų?

Alus brangsta, bet mažiausiai

Iš pirmo žvilgsnio viskas taip ir atrodė – visi girdėjome ir girdim tą baisų triukšmą praėjusių metų pabaigoje ir dabar: „Dangus griūva – alus brangsta“.

Vis dėlto pažvelgus atidžiau nesunku suprasti, kad tai tebuvo dūmų uždanga. Iš tikrųjų metus aludariai galėjo baigti iššovę gero šampano butelį ir švęsdami savo laimėjimą.

Taip, alaus akcizas didėja ir alus brangs. Nuo kovo alaus skardinė kainuos maždaug 14 euro centų daugiau. Bet iš tikrųjų tai yra mažiausias brangimas lyginant su visais kitais alkoholiniais gėrimais. Visi alaus konkurentai nuo kovo brangs gerokai daugiau. Tad konkurencinėje kovoje aludariai ėmė ir laimėjo!

Natūralu, kad skųstis nelabai yra dėl ko – juk ne ministro kalbos, o prie lentynų atėjusio pirkėjo sprendimai lems, kokie bus tavo pardavimai ir pelnas.

O alus ir toliau liks pigiausias alkoholinis gėrimas šalyje. Ir kaip visi gerai žinome, kaina svarbi ne tik ministro minimam „bomžui“, bet ir didžiajai daliai Lietuvos žmonių, nes mūsų pajamos – vis dar vienos mažiausių visoje Europoje. Tad ir kaina lemia, ar žmogus įsidės alaus, sidro, natūralios fermentacijos vynuogių vyno ar viskio į pirkinių krepšelį. Natūralu, kad išlikdamas pigiausiu alus ir toliau bus perkamiausias alkoholinis gėrimas Lietuvoje.

Alaus pardavimai gali ir išaugti

O kas nuo kovo brangsta labiausiai? Deja, bet didžiausias mokesčių augimas tenka natūralios fermentacijos vynuogių vynui. Gaila, kad politikai nepaaiškino, kodėl. Gal dėl to, kad natūralaus vyno prisigėrę Lietuvos piliečiai yra tie, kurie savo vaikus mėto į šulinius? Ar gal dėl to, kad šiuos gėrimus dažniausiai renkasi viduriniojo sluoksnio gyventojai, kurie dar šiaip ne taip suduria galą su galu ir yra bene vieninteliai, kurie gali sumokėti dar daugiau mokesčių valstybei? Juk dėl pabrangusio natūralios fermentacijos vynuogių vyno vargu ar sugalvosi emigruoti – per menkas motyvas.

Taigi, nuo kovo už natūralios fermentacijos vynuogių vyno butelį teks mokėti net 53 euro centais daugiau – tai beveik 4 kartus daugiau nei pabrangs alus. Nors akcizas natūraliam vynui ir iki šiol buvo 2 kartus didesnis, nei taikomas alui. Dvigubai didesnis jis išliks ir po kovo.

Žinant visa tai, nenustebčiau, kad dalis gyventojų, nebeišgalėdami nusipirkti natūralios fermentacijos vynuogių vyno ar kitokių mėgstamų gėrimų, pereis prie gerokai pigesnio alaus ir augins sau „alaus pilvus“, arba kitaip sakant, antsvorį. Tad, matyt, ne veltui alaus pramonė labai rezervuotai kalba apie darbuotojų mažinimą – pardavimai, žiūrėk, gali net ir paaugti.

Svarbu suprasti, kad natūralios fermentacijos vynuogių vyno savikainą didina logistikos kaštai. Kai taikomi dar ir kiti diskriminavimo mechanizmai, tai sukuria nelygią konkurenciją ir nevienodas sąlygas bei mažina gyventojų pasirinkimo laisvę. Nepelnytai labiausiai pabrangsta natūralios fermentacijos vynuogių vynai, tarp kurių ir tikrasis šampanas, „Cava“, „Prosecco“ ir kiti pasaulinio lygio gėrimai, kurie niekur nėra siejami su alkoholizmu!

O kaip atrodytų vyno sutriuškinimas?

Akivaizdu, kad aludariai Lietuvoje jaučiasi tvirtai, o Danijos pensininkai ir šiaip turtingi žmonės, valdantys abu didžiausius alaus gamintojus Lietuvoje, gyvena sočiai iš Lietuvos įmonių pasiimdami milijoninius pelnus. Matyt, ne veltui būsimasis ministras kažkada rašė: „...kiekvienas aludaris galėtų valdyti valstybę“ (2012 07 19). Kad tik nebūtų tai pranašiški žodžiai.

Aludariai išties galėtų pasijusti šios valstybės šeimininkais, jei jiems pavyktų pasiekti vieną, iš pažiūros nekaltą, laimėjimą: visus alkoholinius gėrimus „uždaryti“ į specializuotas parduotuves, o alų palikti paprastose maisto prekių parduotuvėse.

Kad tai yra aludarių tikslas, viešai ir garsiai jau yra pasisakęs ne vienas aludarių atstovas. Net kai kurie politikai jau kalba apie tai, kad tai būtų logiškas sprendimas, nes juk negalima kaip kirviu kapoti – reikia pereinamojo laikotarpio (tik kodėl ne visiems, o tik alui?).

Jei „netyčia“ taip nutiktų, kad mūsų politikai imtų ir už tokias pataisas nubalsuotų, nes toks įstatymo projektas jau yra užregistruotas Seime, galėtume drąsiai teigti, kad aludariai laimėjo sausai. Tai būtų vienareikšmis sutriuškinimas natūralios fermentacijos vynuogių vynui, naujajai valdžios politikai, o tuo pačiu ir visiems Lietuvos žmonėms. Ir kas galėtų paneigti, kad toks sprendimas nebus korupcinis?

Tad sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai bei visiems naujiesiems Seimo nariams norėtųsi palinkėti stiprybės nepaslysti ant pro šalį bėgančio aludarių atstovo pamestos banano žievės. Akcizų įstatymo priėmimas parodė, kad mūsų politika lengvai čiuožia ten, kur juos pastumia interesų grupės. Ar pavyks šį kartą atsilaikyti?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, tai yra subjektyvi nuomonė.

Užsakymo nr.: PT_73862702