Tokie klausimai dažnai kyla gyventojams, planuojantiems arba jau dalyvaujantiems Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje. Atsakymai į juos – pokalbyje su Vilniaus Gedimino technikos universiteto Termoizoliacijos mokslo instituto direktoriumi dr. Rimvydu Stoniu.

- Į ką gyventojai, norintys renovuoti savo daugiabutį, pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį?

- Ir vertinat techninį projektą, ir investicinį planą, ir stebinti, kaip atliekami darbai, daugiausiai dėmesio reikėtų skirti šilumos mazgo ir šilumos sistemos atnaujinimui.

- Taigi šilumos sistemai ir ją reguliuoti leidžiančioms technologijoms reikėtų skirti daugiau lėšų?

- Nereikėtų galvoti, kad kuo sistema brangesnė, tuo ji geresnė. Aišku, jeigu projektuose siūloma labai pigi, paprasta sistema, reikėtų analizuoti, kodėl kaina tokia nedidelė ir ką galima gauti sumokėjus šiek tiek brangiau. Pavyzdžiui, brangesnės šilumos sistemos leidžia reguliuoti temperatūra kiekviename bute ir kiekviename kambaryje. Tai sugalvota nebe reikalo – vienas žmogus komfortabiliai jaučiasi gyvendamas šilčiau, kitas – šalčiau. Pasirinkus pigesnę sistemą, kurį neleidžia individualiai reguliuoti temperatūros, ir komforto bus mažiau. Kita vertus, reikėtų atsiminti, kad kuo sistema sudėtingesnė, tuo kruopščiau reikėtų įvertinti kaštus jos priežiūrai. Taigi – renkantis savo daugiabučiai tinkamiausią sistemą svarbu visą tai pasverti.

- Kokios dar energinio efektyvumo priemonės itin svarbios, gilinantis į investicijų planą arba techninį projektą?

- Sakyčiau, kad antras prioritetas turėtų būti langai. Kadangi jų pasirinkimas rinkoje – labai didelis, jiems reikia skirti daug dėmesio, nes būtent per langus išeina daugiausiai šilumos. Renkantis langus svarbu ne tik tai, kaip ir iš ko jie padaryti, bet ir tai, kaip bus sumontuoti. Renkantis langus, vertėtų šiek tiek pasigilinti į įvairias langų sistemas – svarbi langų rėmų konstrukcija bei paties lango ir sienos kokybiškas įrengimas, nes tai užkerta kelią šalčio tiltelių atsiradimui. Svarbu stebėti, kaip montuojami langai ir iškart po sumontavimo patikrinti ar langas – sandariai įdėtas, ar niekur nepučia vėjas.

- Kaip gyventojai galėtų ir turėtų įvertinti siūlomus fasadus? Ką rekomenduotumėte – tinkuojamą ar ventiliuojamą fasadą?

- Kalbant apie „konkurenciją“ tarp ventiliuojamų ir tinkuojamų fasadų – tai labiau nuomonės, o ne kokybės klausimas. Žmonės visada nori to, ko neturi, todėl visada atsiras tokių, kurie labiau norėjo ventiliuojamo fasado, nors visas namas pasirinko tinkuojamą, ir atvirkščiai. Sakyčiau, kad abu pasirinkimai, jeigu užtikrinama darbų atlikimo kokybė ir laikomasi technologijų, yra vienodai geri. Tiesa, tinkuojamas fasadas kiek mažiau tinkamas dideliems daugiabučiams, esantiems prie judresnių gatvių ir kur sienas dažnai „papuošia“ įvairūs piešiniai ir užrašai. Tokiu atveju bent pirmas aukštas turėtų būti apšiltintas ventiliuojamu fasadu, nes taip bus lengviau pakeisti išorinę apdailą.

- Ką svarbu žinoti, renkantis laiptinės ir sandėliuko duris?

- Duris išsirinkti, ko gero, lengviausia. Svarbu, kad jos būtų patvarios ir ilgaamžės. Taip pat galima pasidomėti durų „akustika“ – galbūt daugelis gyventojų norėtų įsigyti duris, kurios užsidaro tyliai, o ne drebindamos visą pastatą.

- Kalbant apie renovacijos darbų priežiūrą, kaip geriausia kontroliuoti darbų atlikimą?

- Komunikacija tarp rangovų ir gyventojų, be jokios abejonės, turi būti užtikrinta. Ir tai svarbi techninio prižiūrėtojo ir administratoriaus pareiga. Sklandus bendravimas duoda puikių vaisi ir tai turi suprasti visos pusės. Kalbant apie konkrečių darbų priežiūrą, būtų puiku, jei tai, kaip atliekamas kiekvienas darbas, prižiūrėtų techninis prižiūrėtojas. O jei tarp gyventojų yra besidominčių renovacija žmonių, jie taip pat gali stebėti, kaip atliekami darbai. Praktika rodo, kad neretai gyventojai, kurie iki tol nesidomėjo statybomis, tačiau pradėjo domėtis, kai prasidėjo renovacija, taip pat gali pastebėti įvairias klaidas ir defektus. Todėl skatinčiau gyventojus iš tikrųjų domėtis renovacija ir teikti loginį pagrindimą turinčius pastebėjimus bei pasiūlymus dėl darbų atlikimo.

Užsakymo nr.: PT_73702736