Pastarųjų metų tendencija aiški – daugėjant renovuojamų namų skaičiui, gerėja modernizacijos kokybė. Specialistai tikina, kad panaši kryptis išliks ir ateityje.

Kokybės kontrolė šiemet nemažės

Naujausia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) statistika rodo, kad pernai tinkamai renovuotiems daugiabučiams išduota 719 statybos užbaigimo aktų (2015 m. – 611). Tačiau pažeidimų skaičius – sumažėjo. Per 2015 m. statybos dalyviams surašyti 58 administracinių teisės pažeidimų protokolai, o pernai – tik 35.

VTPSI atstovai taip pat pastebi, kad pernai atsirado daugiau supratimo ir susikalbėjimo tarp gyventojų ir rangovų. „Pastebime vis ryškesnę tendenciją, kai visi suinteresuoti sėkmingu namo atnaujinimo procesu asmenys susikalba. Tiek rangovo atstovai, tiek ir statybos techniniai prižiūrėtojai ir juos pasamdę statytojai (užsakovai), kantriai ir konstruktyviai bendraudami tarpusavyje ir su namo gyventojais, suranda tinkamus sprendimus. Be abejo, statybos inspektoriai visada operatyviai reaguoja į gyventojų skundus ir atlieka neplanines patikras, jų būtinybė išlieka“, – pasakoja VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė.

Tam, kas renovacijos kokybė nesuprastėtų ir ateityje, žadama toliau skirti daug dėmesio renovacijos kontrolei. „2017 m. VTPSI atliekama modernizuojamų daugiabučių statybos kontrolė nesilpnės. Bus mažiausiai po du kartus patikrinta visų atnaujinamų namų statyba, rangovų, statybos vadovų, techninių prižiūrėtojų veikla. Patikros atliekamos pagal praeitais metais atnaujintus kontrolinius klausimynus, kuriuose nurodyti visi pagrindiniai su modernizavimo darbų kokybe susiję aspektai. Todėl šiuos klausimynus statybos dalyviai raginami aktyviai naudoti savikontrolei“, – pasakoja L. Nalivaikienė.

Didesnė šiltinimo medžiagų pasiūla

Gerėjančią modernizacijos kokybę pastebi ir mokslininkai, apsiginklavę laboratorine įranga bei lyginantys renovacijos situaciją Lietuvoje su tokių šalių kaip Vokietija ir Lenkija patirtimi. „Šiuo metu yra kokybiškesnis ne tik statybininkų darbas, bet ir pačios medžiagos. Dabar jų pasiūla – kaip niekada didelė, atsiranda ir konkurencijos tarp medžiagų gamintojų, kuri naudinga daugiabučius renovuojantiems gyventojams. Šildymo, apdailos medžiagų pasiūla atitinka visas pasaulines tendencijas, šių medžiagų gamintojų turime ir Lietuvoje“, – sako statybos mokslų daktaras, ilgametis Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) dėstytojas Česlovas Ignatavičius.

Didesnė statybinių medžiagų pasiūla labai svarbi ir todėl, kad leidžia užtikrinti ne tik itin kokybišką, bet ir ilgalaikę renovaciją. „Pavyzdžiui, viena svarbiausių energetinio efektyvumo priemonių – fasado šiltinimas. Nesvarbu, ar gyventojai pasirinko tinkuojamą, ar ventiliuojamą fasadą, jo gyvavimo laikas siekia apie 30 metų. Be abejo, tai nereiškia, kad jis negalės tarnauti ilgiau. Tačiau tokią fasado „gyvavimo“ trukmę pirmą kartą pamačiau apžiūrėdamas renovuojamus daugiabučius Vokietijoje. Vėliau pastebėjau, kad ir Lietuvoje šiltinimo sistemoms žadamas toks pats gyvavimo laikas. Taigi – mūsų renovacijos kokybė tikrai neatsilieka nuo pažangiausių šalių. Beje, to paties negalėčiau pasakyti apie privačių namų statybą Lietuvoje – ten vis dar pasitaiko labai nekokybiškų, pigių medžiagų naudojimo“, – neslepia mokslininkas.

Užsakymo nr.: PT_73522364