Nauja priverstinio kaupimo banga


Šiais metais „Sodros“ pranešimus apie įtraukimą į pensijų kaupimą gavo beveik 60 tūkst. žmonių. Nuo sausio 1 dienos į antrosios pakopos pensijų kaupimo sistemą automatiškai įtraukiami tie asmenys, kurie iki šiol papildomai pensijai niekados nekaupė ir yra jaunesni nei 40 metų amžiaus. Taip pat pakartotinai yra įtraukiami ir tie asmenys, kurie atsisakė dalyvauti papildomame pensijos kaupime 2021 metais ir dar nekaupia pensijai.

Nemaža dalis Lietuvos gyventojų pastebi tapę antrosios pensijų pakopos fondų dalyviais tik tuomet, kai jų alga sumažėja, nes dalis jos automatiškai pervedama į pensijų fondus.

Net ir anksčiau atsisakę kaupimo iš naujo prievarta yra įtraukiami kaupti pinigus privačiuose fonduose. Ar tai panašu į XXI a. demokratinės, pažangios valstybės sprendimus? Tikrai ne.

Kam naudinga dabartinė pensijų kaupimo antroje pakopoje sistema?


Kai žvelgi į valdančiųjų sukonstruotą kreivą, šleivą pensijų kaupimo sistemą, atrodo, kad ji specialiai sukurta tam, kad tarnautų ne žmonėms, o verslui, valdančiam privačius pensijų fondus.

Jei atėjus pensiniam amžiui antrosios pakopos pensijų fonde būsite sukaupę lygiai 5403 eurus ar mažiau, pensijų kaupimo bendrovė šią sumą galės išmokėti kaip vienkartinę išmoką. Tačiau, jei fonde bus sukaupta daugiau nei 5403 eurai, bet mažiau nei 10 807 eurai, pensijų kaupimo bendrovė mokės tik periodines išmokas iki jų gavėjui sukaks 85 metai. Jei jūsų sukaupta suma yra didesnė nei 10 807 eurai, pagal dabartinę sistemą privalėsite įsigyti pensijų anuitetą ir tas kelias dešimtis eurų siekiančias išmokas kiekvieną mėnesį iki pat gyvenimo galo mokės „Sodra“.

Taip, supratote teisingai, net ištikus kritinėms ligoms disponuoti visais savo sukauptais pinigais, jei jų fonde yra susikaupę daugiau nei 5403 eurai, negalėsite. Nebent būsite sukaupęs fonde daugiau nei 64 841 eurą. Net ir tada galėsite iškart gauti tik sumą, viršijančią 64 841 eurą. Klausimas, kiek bus tokių, kurie sukaups solidų perviršį. Tiems, kas jį sukaups, ta papildoma pensija, ko gero, mažiausiai rūpės.

Statistinis lietuvis, kaupiantis pinigus antrosios pakopos pensijų fonde, sulaukęs pensinio amžiaus, turės pasitenkinti keliasdešimčia eurų per mėnesį siekiančiu pensijos priedu. Ar tai taps tos orios ir sočios senatvės garantu? Apverktina, jei dabartinei Vyriausybei atrodo, kad 20 ar 30 eurų, kuriuos žmonės, išėję į pensiją, gaus geriausiu atveju 10–15 metų, palengvins senatvę.

Kai žinome, kad nuo 2026 metų į senatvės pensiją žmonės bus išleidžiami nuo 65 metų, o Lietuvoje vidutinė vyrų gyvenimo trukmė yra 69,6 metų, o moterų – 78,9 metų, darosi tikrai graudu pagalvojus, kiek tos privačiuose fonduose savo sukauptos pensijos išvis gausime.

Labiausiai tikėtina, kad jūsų sukauptus pinigus, jei tuo pasirūpinsite iš anksto, gaus jūsų vaikai ar kiti paveldėtojai.

Taip pat investuodami jūsų pinigus iš jūsų kaupiamos pensijos gerai pasipelnys privačių pensijų fondų valdytojai.

Žmonės nusipelno gyventi oriai ir valdyti pinigus taip, kaip patys to nori


Po pensijos likusius gyvenimo metus žmonės nusipelnė gyventi kokybiškai ne iš tų varganų trupinių kas mėnesį, o galėdami išsiimti visą savo sukauptą pinigų sumą, nepaisant to, kiek jos yra sukaupę.

Ekonomistas profesorius Romas Lazutka ne kartą yra atkreipęs dėmesį, kad priverstinio pensijos kaupimo antroje pakopoje sistema niekur nepasiteisino. Vengrai ir lenkai jau panaikino anksčiau turėtą panašią sistemą, čekai taip pat, nors ir trumpai turėję, jos atsisakė. Atsisakė ir estai, kurie leidžia žmonėms atsiimti pinigus, tačiau, jei gyventojas nori, suteikia galimybę kaupti ir toliau.

O kodėl mes nepasimokome iš kitų klaidų ir į jas veliamės patys? Nebent tokia valstybės „klaida“ yra daroma sąmoningai, nes kažkam yra labai naudinga...

Valdantieji atmetė siūlymus keisti antrosios pakopos pensijų sistemą


Kodėl nepaisant vis labiau augančio žmonių nepasitenkinimo antrosios pensijų pakopos sistema, sukurpta šios Vyriausybės, nieko nedaroma, kad ji imtų tarnauti žmonėms, o ne privačius pensijų fondus valdantiems verslams?

Galima numanyti, kad artėjant rinkimams dabartinė konservatorių Vyriausybė jokių pokyčių antroje pensijų kaupimo pakopoje nesiims. Privačius pensijų fondus valdantys verslai laimėjo keliaklupsčiavimo žaidimą ir užsitikrino pelnus, kapsinčius iš priverstiniu būdu pas juos į fondus įtraukiamų žmonių. Tuo tarpu konservatoriai, tikėtina, bijos prieš rinkimus tarp žmonių kelti erzelį ir pertvarkų antroje pensijų pakopoje kaip galėdami vengs.

Priminsiu, kad iniciatyvų pertvarkyti antrosios pensijų pakopos sistemą buvo ne viena, tačiau valdantieji visas jas sumaišė su žemėmis ir atmetė. Atmestas buvo net ir Prezidento Gitano Nausėdos siūlymas keisti antros pensijų pakopos sistemą, numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant.

Pokyčiai tikrai laukia: jei ne šioje Seimo kadencijoje, tai – kitoje


Socialdemokratai Seime yra įregistravę Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kurios leistų ištaisyti esamos sistemos spragas. Pats esu įregistravęs Pensijų kaupimo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūlau leisti gyventojams nutraukti dalyvavimą antrosios pakopos pensijų kaupimo fonduose ir, dar nesukakus pensiniam amžiui, pasiimti sukauptas lėšas vienkartine išmoka.

Taip pat siūlau įteisinti, kad antrosios pakopos pensijų fonduose sukauptų lėšų atsiėmimas vienkartine išmoka būtų traktuojamas kaip pensijų kaupimo pabaiga. Jei mano siūlymui būtų pritarta, asmuo, pasiėmęs vienkartinę išmoką, toliau nebedalyvautų pensijų kaupime antrosios pakopos pensijų fonde, nebent jis nuspręstų pasirašyti naują kaupimo sutartį.

Galimybė laisvai pasiimti vienkartinę išmoką, net ir nesukakus senatvės pensijos amžiui, gali pasitarnauti kritinių ligų (pavyzdžiui, vėžio, cukrinio diabeto ir t. t.) gydymui ar tiesiog geresnei žmogaus gyvenimo kokybei.

Visa laimė, kad Vyriausybė neatmetė šio mano siūlymo kartu su kitų Seimo narių bei Prezidento iniciatyvomis, nes pats paprašiau, kad įstatymo projektas būtų svarstomas artėjančioje Seimo pavasario sesijoje.

Jei ši Vyriausybė nesiims daryti reikšmingų pokyčių antrosios pakopos pensijų kaupimo sistemoje dabar, iniciatyvą perims Seimo nariai. Jei ne šitoje Seimo kadencijoje, tai – kitoje. Dabartinei Vyriausybei nieko nedarant, kita Vyriausybė turės lopyti šios padarytas klaidas.

Per prievartą kaupti suvarytiems žmonėms gali tekti laukti pavasario arba rudens


Tie, kas yra įtraukti į antrosios pensijų pakopos kaupimo sistemą ir nebeturi galimybės iš jos pasitraukti, gali tikėtis, kad Seimo pavasario sesijoje bus pradėtos svarstyti mano įstatymo pataisos, kuriomis siūlau suteikti teisę išsiimti savo sukauptus pinigus ir sustabdyti kaupimą.

Taip pat pavasarį tikimasi sulaukti ir Konstitucinio Teismo išvados, ar valdančiųjų priimtas Pensijų kaupimo įstatymas, nenumatantis sąlygos gyventojui nutraukti pensijų kaupimo sutartį, neprieštarauja Konstitucijai.

Prašymą teismui yra pateikę 39 Seimo opozicijos nariai. Į Konstitucinį Teismą kreipęsi Seimo nariai mano, kad įstatyme nenumatytas sutarties nutraukimas apriboja asmens teisę disponuoti nuosavybe, priimti su ja susijusius sprendimus.

Jei po Konstitucinio Teismo išvadų dabartinė Vyriausybė nesiims pokyčių, žmonėms liks tik viena išeitis – rudenį, po Seimo rinkimų, naujai Vyriausybei imtis iš esmės pertvarkyti antrosios pensijų pakopos sistemą, nes ši Vyriausybė – neįgali to padaryti.