Žinia pasaulio lietuviams paprasta: jeigu rinkėjai ketina balsuoti paštu, svetainėje www.rinkejopuslapis.lt reikia registruotis kuo anksčiau. Jeigu formalumus rinkėjai susitvarkys likus bent mėnesiui iki referendumo datos, jie galės būti ramūs, kad balsavimo biuletenis atkeliaus laiku ir išsiųstas atgal spės pasiekti Lietuvos atstovybę užsienyje. Labai svarbu, kad valią turinčių ir užsiregistravusių rinkėjų balsai nenueitų vėjais.

Svarbu ir tai, kad kartu su Prezidento rinkimais šaukiamas pilietybės išsaugojimo referendumas yra ne tik užsienio lietuvių reikalas, o mūsų visų. Išsaugoti Lietuvos pilietybę turėtų rūpėti ne tik užsienyje gyvenantiems lietuviams, bet ir jų Lietuvoje likusiems giminėms. Tad pasveikinus giminaičius užsienyje su Kalėdomis ir Naujaisiais metais, dabar dar viena proga su jais susisiekti ir paklausti: ar jau užsiregistravai puslapyje www.rinkejopuslapis.lt?

Tiesa, registracija – tik pusė veiksmo. Užsiregistravus patį balsavimą jau teks priimti kaip pareigą, nes referendumo rezultatai bus skaičiuojami nuo užsiregistravusiųjų skaičiaus. Vadinasi, giminaičiams užsienyje rasis proga skambinti dar kartą balsavimo paštu metu arba rinkimų dieną ir paklausti, kaip sekėsi. Šiuo pilietiniu klausimu pavasarį prasidės ir informacinė kampanija.

Konstitucinė kartelė referendumui įvykti sunkiai įveikiama, bet mes tai galime pasiekti. Nors 2019 m. pilietybės referendumas neatnešė laukto rezultato, vis dėlto daugiau kaip 70 proc. rinkėjų pasisakė už pilietybės išsaugojimą. Šįmet referendumas sukonstruotas pasimokius iš praeities klaidų, todėl tikėtina, kad pilietybės išsaugojimui ne tik pritars dauguma balsavusiųjų, bet ir pačių rinkėjų susirinks pakankamai. Dar kartą primenu, kad referendumu saugosime Lietuvos pilietybę tiems, kurie turi draugiškų Lietuvai valstybių pilietybę – tai yra, priklauso Vakarų civilizacijai.

Jeigu to nepadarysime gegužės 12-ąją, dar labiau smuks gyventojų motyvacija dalyvauti rinkimuose, o atstumdami išeivius tiesiog susilpnintume lietuvių tautą globaliame ir sudėtingame pasaulyje. Antrą kartą nepavykus referendumui, suburti tautą trečią kartą bus be galo sunku.

Praėjusį savaitgalį įvykusi pagrobimo drama parodė, kad lietuviai susiburia išvien, kai labiausiai reikia. Referendumas irgi yra ta sąlyga, kai labai reikia, nes užsienio lietuvių poreikis išlaikyti saitus su Lietuva didžiulis. Pavykęs referendumas suteiks garantiją užsienyje gyvenantiems žmonėms niekada neprarasti ryšio su Lietuva, kad panorėję jie galėtų grįžti ir gyventi visavertį gyvenimą, kokį suteikia pilietybė.