Išplatinta žinia apie Kinijoje nuo hantaviruso mirusį vyrą akimirksniu sudomino sensacingomis antraštėmis skaitytojus mėginančius sudominti portalus. Pulta lyginti hantavirusą su naujuoju koronavirusu ir dalintis paniką sėjančiomis spėlionėmis. Tačiau tiesa yra mažiau bauginanti, nei iš pradžių gali pasirodyti.

Visi keleiviai ir autobuso vairuotojas buvo tikrinami dėl hantaviruso. Pranešama, kad buvo rasti 32 užsikrėtę žmonės. <...> Ligos perdavimo žmogui nuo žmogaus atvejų dar neužfiksuota. Tačiau verta prisiminti, kad koronavirusinės infekcijos pradžioje taip pat buvo manoma, kad ji nėra perduodama iš vieno žmogaus kitam.
zinoti.lt

Visų pirma, portale zinoti.lt paviešinto straipsnio „Kinijoje užfiksuota mirtis nuo hantaviruso. Ar tai galima nauja grėsmė?“ yra klaidinanti – hantavirusas nėra nauja grėsmė.

Kas melas

Kaip vėliau rašoma ir tame pačiame portale, hantavirusai anaiptol nėra nauji. Nors straipsnyje skelbiama, esą hantavirusas pirmą kartą atrastas 1970 metais, tačiau ir tai nėra tiesa. Visų pirma, apibendrintai kalbėti apie hantavirusą nėra teisinga, nes hantavirusai yra virusų šeima ir kiekvieną hantaviruso serotipą nešioja skirtingi graužikai (hantavirusus žmonėms perduoda žiurkės ir pelės).

Melagingą informaciją apie hantavirusą pateikęs straipsnis



Pirmą kartą hantavirusas, kaip infekcinė liga, pripažintas 1950-aisiais Korėjos karo metu, kai daugiau nei 3000 Jungtinių tautų karių susirgo Hemoragine karštlige su inkstų sindromu (HKIS), kurią sukelia hantavirusas. HKIS sukeliantys hantavirusai dar vadinami senojo pasaulio virusais ir dažniausiai yra aptinkami Europoje arba Azijoje.

Tačiau egzistuoja ir naujojo pasaulio hantavirusai, paprastai aptinkame Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir sukeliantys Hantaviruso plaučių sindromą.

Pirmas hantaviruso proveržis užfiksuotas 1993 metais Naujojoje Meksikoje. Jaunas ir fiziškai stiprus Navahų genties vyras pateko į ligoninę kankinamas dusulio ir staigiai mirė. Aiškinantis mirties aplinkybes paaiškėjo, kad kelios dienos prieš tai vyro sužadėtinė mirė nuo labai panašių negalavimų.

Sunerimus, kad tai gali būti iki šiol nežinota liga, imta ieškoti naujų atvejų. Tyrėjai per keletą valandų aptiko dar 5 jaunus ir fiziškai aktyvius žmones, neseniai mirusius nuo paslaptingos plaučių ligos.

Atlikus laboratorinius tyrimus paaiškėjo, kad visų šių žmonių mirties nesukėlė jokia jau žinoma liga. Pasitelkus į pagalbą virusologus pavyko išsiaiškinti, kad plaučių ligą sukėlė iki šiol nežinotas hantaviruso tipas, kurį žmonėms perdavė baltakojai žiurkėnukai (Peromyscus maniculatus). Šio viruso sukelta liga pavadinta Hantaviruso plaučių sindromu.

Žiurkė (U.Mikaliūno nuotr. )

Portale zinoti.lt bandoma hantavirusą lyginti su naujuoju koronavirusu. Nors rašoma, kad pagrindiniai viruso nešiotojai yra graužikai, o ligos perdavimo žmogui nuo žmogaus atvejų dar neužfiksuota. „Tačiau verta prisiminti, kad koronavirusinės infekcijos pradžioje taip pat buvo manoma, kad ji nėra perduodama iš vieno žmogaus kitam. Kaip ir koronaviruso atveju, labai svarbu kuo anksčiau aptikti ir hospitalizuoti ligonį, kad gydymas būtų sėkmingas“, – užsimenama straipsnyje.

Nors išvada, kad hantavirusu, kaip ir koronavirusu užsikrėtusį asmenį svarbu kuo anksčiau aptikti ir suteikti jam pagalbą teisinga, visa kita informacija – ne. Hantavirusų su koronavirusais negalima lyginti, visų pirma, dėl to, kad hantavirusai labai retais atvejais perduodami iš žmogaus žmogui. Nors tokių atvejų yra pasitaikę Čilėje ir Argentinoje (artimi žmonės vienas nuo kito užsikrėtė vadinamuoju Andų virusu), paprastai hantavirusu užsikrečiama nuo kontakto su graužikais. Išskiriami šie užsikrėtimo hantavirusu būdai:

  • Pajudinus daiktą, ant kurio yra šviežio graužiko šlapimo ir lašeliams su šlapimu patekus į orą
  • Nuo virusą nešiojančio graužiko įkandimo (reti atvejai)
  • Nuo paviršių ar daikto, ant kurio yra graužiko šlapimo, seilių ar išskyrų ir užteršta ranka palietus veidą ar burną
  • Suvalgius graužiko šlapimu, seilėmis ar išskyromis užteršto maisto.


Netiesa ir tai, kad koronavirusinės infekcijos pradžioje buvo manoma, kad ji neperduodama vieno žmogaus kitam žmogui. Šių metų sausio 21 dieną Uhane iš viso patvirtinus 217 naujojo koronaviruso atvejų Kinijos sveikatos ministerija patvirtino, kad virusas gali būti perduodamas žmogaus žmogui.

Zinoti.lt paskelbtame tekste taip pat pateikiama neteisinga informacija apie kovo gale užfiksuotą užsikrėtimo hantavirusu atvejį, aptiktą autobuse, kuriuo vėliau miręs užkrėstasis keliavo kartu su kitais keleiviais. Tekste rašoma, kad autobuse, patikrinus keleivius ir vairuotoją, rasti dar 32 užsikrėtę asmenys.

Tai – melas. 32 – tai visų keliavusių autobusu asmenų skaičius. Visiems jiems atlikti testai, tačiau jų rezultatai niekur nebuvo paviešinti.

Parengta bendradarbiaujant su „Facebook“ faktų tikrinimo programa.