Teiginiai


Tvirtinama, jog Elonas Muskas teigė: aš negaliu pakęsti, kai žmonės maišo mokslinį išsilavinimą su protiniais gebėjimais, tu gali įsigyti bakalauro laipsnį ir vis tiek likti idiotu. Tokią citatą, priskirtą E. Muskui, socialiniuose tinkluose platina ir lietuviai (čia).

Verdiktas


Faktų tikrintojai iš snopes.com konstatavo, kad ši citata E. Muskui priskirta neteisingai, o tai reiškia, kad cituojama medžiaga (kalba ar tekstas) buvo neteisingai priskirta asmeniui, kuris niekada taip nekalbėjo ar neparašė. Taigi, melas, jog E. Muskas teigė, kad negali pakęsti žmonių, kurie painioja mokslinį išsilavinimą su protiniais gebėjimais.

Melo detektoriaus komentaras


Snopes.com faktų tikrintojai nustatė, kad pirmasis atvejis, kai prie minimos citatos buvo pridėtas E. Musko vardas, užfiksuotas dar 2020 m. balandžio 29 d. Tą dieną „Twitter“ vartotojas atsakė į E. Musko įrašą tviteryje panašia citata apie „išsilavinimo ir intelekto“ painiojimą. Po kelių dienų, gegužės 4 d., kitas vartotojas tviteryje paskelbė tą pačią citatą, nurodydamas, jog tai pasakė E. Muskas. Nuo tada dvejus metus buvo dalijamasi šia tariamai E, Musko citata, nors jis jos niekada nėra sakęs, bent jau viešai.

Citatą apie tai, kad nereikia painioti išsilavinimo su intelektu, galima priskirti ir Fizikui Richardui Feynmanui (čia), ir rašytojui Markui Tvenui (čia) bei kino aktoriams Jackui Nicholsonui (čia), Clintui Eastwoodui (čia).

Taigi, galima konstauoti, kad E. Muskas tviteryje neparašė ir nepasakė žodžių: „Aš nekenčiu, kai žmonės painioja išsilavinimą su intelektu“, taip pat nesakė, jog „gali turėti bakalauro laipsnį ir vis tiek būti idiotu“.

Pats E. Muskas 1997 m. baigė Pensilvanijos universitetą, Filadelfijoje, įgijo ekonomikos ir fizikos bakalauro laipsnius, vėliau įstojo į Stanfordo universitetą Kalifornijoje, tačiau netrukus studijas metė, kad galėtų imtis savo idėjų įgyvendinimo.

Žiniaskaidoje taip pat galima rasti informacijos, jog E. Muskas ir iš būsimų savo darbuotojų nereikalauja diplomo „Iš esmės visiškai nebūtina turėti aukštojo mokslo diplomą, nebūtinas netgi mokyklos baigimą patvirtinantis atestatas. Jeigu potencialus darbuotojas pasižymi išskirtiniais pasiekimais, tikėtina, kad tokie pasiekimai tęsis ir ateityje“, – interviu „Auto Bild“ 2014-aisiais sakė E. Muskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją