„D.Trumpo nužudymas sužlugdytas, gilumine valstybe panikos būsenoja!“, – buvo rašoma vasario 1 d. pasidalintoje žinutėje (kalba netaisyta – aut. past.). Jos autorius tvirtino, kad paryčiais snaiperio kulka pataikė į D. Trumpo rezidencijos Mar-a-Lago langą. Tai – netiesa.

Klaidinanti žinutė

Pasirodė, kad šios klaidingos informacijos šaltinis – akimirksniu internautų dėmesio sulaukės tinklaraščio įrašas, publikuotas sausio 30 dieną. Tinklaraštyje pateikiamas išsamus straipsnis, kuriame aprašomas menamas pasikėsinimas į buvusį JAV prezidentą, kurį esą galėjo įvykdyti žmogus, šaudęs iš sraigtasparnio.

Pasak straipsnio autoriaus, kulka galėjo kainuoti D. Trumpo gyvybę, jei ne neseniai pakeisti į neperšaunamus langų stiklai. Dėl šios priežasties kulka nepramušė lango, o stiklas tik sueižėjo, taip pažadindamas D. Trumpą.

Tačiau faktų tikrintojai netruko išsiaiškinti, kad tinklaraštyje patalpinta, o vėliau socialinėse paskyrose išplatinta, istorija yra netikra. Apie tai pirmiausia pranešė faktų tikrintojai „Politifact“.

Nėra jokių įrodymų, galinčių paremti šios istorijos tikrumą. Žurnalistai, susisiekę su Slaptosiomis tarnybomis gavo atsakymą, kad pranešimas yra visiškai klaidingas.

Tą patį patvirtino ir vietos policija, nors melagingame straipsnyje ir minima, esą jie gavo pranešimą apie šūvį.

Atlikus internetinę naujienų paiešką taip pat nepavyko rasti nė vieno pranešimo naujienų portaluose, atitinkančio tinklaraštyje skelbiamą informaciją, nors ankstesni bandymai įsiveržti į privačią D. Trumpo nuosavybę dar jam esant prezidentu sulaukdavo didelio žiniasklaidos dėmesio.

Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad žinutė apie pasikėsinimą į D. Trumpo gyvybę, paleidus kulką į buvusio prezidento miegamojo langą, yra klaidinga.

Nėra jokios informacijos, galinčios patvirtinti šį teiginį, o originalus šaltinis, pasidalinęs šia istorija, tinklaraštis „Real Raw News“, nėra patikimas. Tinklaraštyje skelbiamą informaciją ne kartą demaskavo faktų tikrintojai (pav.1, pav.2).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)