Teiginiai

Ukrainoje į frontą siunčiami vaikai.

Verdiktas

Melas. Ukrainoje pagal jos įstatymus į frontą siunčiami tik vyrai nuo 25 metų amžiaus. Jaunesni vaikinai patekta į šauktinių kategoriją. Tačiau jie negali būti jaunesni nei 18 metų amžiaus.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pradėtas platinti vaizdo įrašas, kuriuo bandoma įrodyti, kad paaugliai siunčiami kariauti į frontą. Pirmiausia šis vaizdo įrašas pasirodė viename iš „Telegram“ kanalų pavadinimu „TPOЙKA“, kur kasdien transliuojamas turinys apie karą, vaizdo įrašą pamatė daugiau nei 100 tūkst. žmonių, po kelių dienų jis pasiekė ir socialinius tinklus.
Klaidinanti žinutė

Vaizdo įraše rodoma, kaip autobusu važiuoja karinėmis uniformomis apsirengė paaugliai ir daroma išvada, kad jie siunčiami į karą.

Vaizdo įrašas yra tikras, tačiau jis buvo ištrauktas iš konteksto ir tikrai neįrodo, kad Ukrainoje į frontą siunčiami vaikai ir paaugliai.

Autobuse nufilmuoti paaugliai yra Kijevo Ivano Bohuno karo mokyklos studentai, kurie dažnai vyksta į įvairius užsiėmimus ne mokykloje (čia).

Tai, kad šie paaugliai yra Karo mokyklos auklėtiniai įrodo simbolis ant uniformų, ant kairės rankos.

Tiek neva į frontą vežami paaugliai, tiek esantys klasėje yra Karo mokyklos studentai, o tai yra ant jų uniformų esantis ženklas.

Pagal Ukrainos įstatymus karinis amžius Ukrainoje yra nuo 18 iki 60 metų, o šaukiamasis amžius yra 25 metai, todėl būtų neteisėta, kad paaugliai būtų pašaukti kariauti (čia).

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis balandžio 16 dieną pasirašė pakeistą šalies mobilizacijos įstatymą. Jame nustatytas naujas reikalavimas visiems vyrams nuo 18 iki 60 metų registruotis Ukrainos kariuomenėje ir nuolat su savimi turėti registracijos dokumentus. Tačiau šiuo įstatymu kariauti šaukiamų vyrų amžius nėra keičiamas, jis išlieka 25 metai (čia).

Tai ne pirmas kartas, kai Ukraina melagingai kaltinama nepilnamečių siuntimu į fronto linijas (čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją