Teiginiai

Iš JAV Ukrainai skirtos 61 mlrd. JAV dolerių „paramos“ Ukrainai teks tik 8 proc., kuriuos išsidalins V. Zelenskio chunta. Tačiau visa suma 61 mlrd. dolerių Ukrainai atitenka kredito formoje, kurį turės grąžinti likę gyvi ukrainiečiai.

Verdiktas

Melas. Kone visa JAV patvirtinta beveik 61 mlrd. dolerių parama pasieks Ukrainą, tik ne pinigais, o ginklais ir karine įranga bei technika. Tik dalis paramos – 10 mlrd. dolerių numatyta kaip paskola, kurią JAV prezidentas Joe Bidenas vėliau net galės nurašyti. JAV aktyviai kontroliuoja, kaip naudojama Ukrainai skirta parama, todėl „V. Zelenskio chunta“ jos negali išsidalinti.

Melo detektoriaus komentaras

JAV Atstovų rūmai ir Senatas patvirtino, o JAV prezidentas J. Bidenas jau ir pasirašė įstatymą, kuriame numatyta, kad Ukrainai skiriama 60,8 mlrd. dolerių parama.

Pakete rašoma, kad 60,84 mlrd. JAV dolerių skiriama „konfliktui Ukrainoje ir pagalbai mūsų regioniniams partneriams atsilaikyti prieš Rusiją“. Tai nėra pinigai tiesiai Ukrainai. Suma skirstoma taip: 23,2 mlrd. JAV dolerių – atkurti gynybos įrangai ir paslaugoms, kurios buvo suteiktos Ukrainai; 11,3 mlrd. – JAV karinėms operacijoms regione; 13,8 mlrd. JAV dolerių – įsigyti modernių ginklų sistemoms ir gynybos paslaugoms; 26 mln. JAV dolerių – Ukrainai suteiktos pagalbos apskaitai ir stebėjimui (čia).

Greičiausiai Ukrainą pasieksianti pagalba yra 13,8 mlrd. dolerių, už šias lėšas Pentagonas užsakinės iš JAV pramonės ginklus ir šaudmenis Ukrainai. Kitas tiesioginės pagalbos kanalas yra PDA. Tai lėšos, kurias JAV prezidentas be kreipimosi į Kongresą gali skirti užsienio valstybei skubos tvarka. Dabar 7,8 mlrd. JAV dolerių užfiksuota Ukrainos pakete ir skiriama tik Ukrainai (čia).

Klaidinanti žinutė

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala DELFI TV laidoje „Iš esmės“ paaiškino, kaip realiai Ukrainą pasieks jai skirta JAV parama.

„Visų pirma, maždaug 8 mlrd. dolerių yra skirti tiesiogiai, kad prezidentas galėtų naudoti JAV turimas atsargas, jau pagamintas ginkluočių sistemas, amuniciją ir iškart perduoti Ukrainai. Ir tai yra labai svarbu, nes kita, ženklesnė dalis yra 13-14 mlrd. dolerių, tai yra užsakymai pramonei, kad ji pagamintų amuniciją ir ginkluočių sistemas. Ir jei kai kurie užsakymai gali būti realizuoti pakankamai greitai, likusi dalis gali ateiti ir vėliau. Dar viena ženkli dalis paramos pakete yra numatyta tam, kad JAV atkurtų savo pajėgumus, kitaip tariant, užpildytų sandėlius, kurių dalis ištuštėjo labiau nei patys amerikiečiai prognozavo. Galbūt tiesiogiai Ukrainai trumpuoju laikotarpiu tai nepadės, bet tas sandėlių užpildymas yra susijęs su tolesnėmis galimybėmis naudoti JAV atsargas ir siųsti jas į Ukrainą. Ir paskutinė paketo dalis yra susijusi su pagalba Ukrainai, atkuriant jos energetikos ir kitą infrastruktūrą, tai yra paskolų forma teikiama pagalba, bet tos paskolos yra labai palankiomis sąlygomis. Ko gero, tai yra bandymas šiek tiek atliepti respublikonų kritiką, kad viską duodame dotacijomis, reikia kažką paskolinti, tai faktiškai yra skolinama, bet realybėje tai nebus didelė problema Ukrainai“, – aiškino L. Kojala (čia nuo 16 min. ).

JAV žiniasklaida pranešė, kad Atstovų Rūmai pridėjo nuostatas, nurodančius prezidentą reikalauti grąžinti Ukrainos vyriausybę 10 mlrd. dolerių ekonominės pagalbos, tačiau įstatymas leidžia prezidentui Ukrainą atleisti nuo šios paskolos nuo 2026 metų (čia).

Po to, kai J., Bidenas pasirašė įstatymo projektą dėl paramos Ukrainai, Pentagonas iškart pradėjo ruošti pirmą pagalbos paketą, kurio vertė 1 mlrd. dolerių. Jis apima galimybes patenkinti svarbiausius Ukrainos poreikius, įskaitant oro gynybą, artilerijos šovinius, šarvuočius, prieštankinius ginklus (čia).

Pažymėtina ir tai, kad JAV paramai Ukrainai netrūksta priežiūros. Tai konstatavo JAV Karo studijų institutas, paneigęs teiginį, kad „JAV pagalba Ukrainai yra neprižiūrima ir yra netinkamai naudojama dėl korupcijos Ukrainoje“ (čia)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją