Teiginiai


Kaišiadorių rajono jaunieji šauliai ir skautai pasitiko prezidentą Gitaną Nausėdą nacių saliutu.

Verdiktas


Melas. Kaišiadorių rajone veikiančios skautiškos organizacijos „Divytis“ skautai prie prezidento Gitano Nausėdos atliko didįjį arba įžodžio saliutą. Toks saliutas atliekamas, kai ištiesta dešinė ranka pakeliama kampu aukštyn ir trys pirštai lieka ištiesti, o nykštys uždengia mažąjį pirštą. Nacių saliutas atliekamas, kai ištiesiama dešinė ranka kartu su visais pirštais. Skautiškas saliutas atsirado seniau ir neturi sąsajos su nacistinės Vokietijos pasisveikinimu.

Melo detektoriaus komentaras


„Nacių pasisveikinimo ir garbės atidavimo gestas......Vokietijoje gautų baudą už tai“, – panašius teiginius išsakė ne vienas komentatorius išvydęs nuotrauką iš prezidento Gitano Nausėdos darbo vizito Kaišiadoryse. Tačiau atidesnis žvilgsnis į nuotrauką atskleidžia, kad matomas saliutas nėra nacistinės kilmės.

Ištiestos rankos saliutus galima atsekti nuo Romos imperijos laikų, tačiau romėnų tekstuose nepateikiama šio saliuto reikšmė (čia). Ir nors kitos tautos naudojo identiškus saliutus, pavyzdžiui, Amerikos vėliavai pagerbti, nacistinėje Vokietijoje saliutas pradėtas naudoti XX a. trečiajame dešimtmetyje. Jis buvo skirtas pagerbti partijos lyderiui Adolfui Hitleriui ir vokiečių tautai pagerbti. Dešinė ranka ištiesta 45 laipsnių kampu į viršų, o visi rankos piršti ištiesti ir delnas nukreiptas žemyn – taip atrodo nacių saliutas. Nacistinėje Vokietijoje jį dažnai lydėdavo skandavimas arba šūksniai „Heil Hitler“ arba „Sieg Heil“ (čia).

Melaginga žinutė

Anot Lietuvos skautijos Komunikacijos skyriaus koordinatorės Rytės Aleksandravičiūtės, šioje nuotraukoje matomas skautiškas pasisveikinimas, dar kitaip vadinimas didžiuoju arba įžodžio saliutu, kai dešinė ranka ištiesiama kampu aukštyn ir trys pirštai lieka ištiesti, o nykštys uždengia mažąjį pirštą.

„Skautiškas saliutas – ne tik paprastas ženklas, bet turi svarbią reikšmę. Trys iškelti į viršų pirštai simbolizuoja skautų šūkį: „Dievui, Tėvynei, Artimui“. Sulenktas mažylis bei nykštys simbolizuoja, jog vyresnis turi pareigą globoti jaunesnį“, – „Melo detektoriui“ pasakojo Komunikacijos skyriaus koordinatorė Rytė Aleksandravičiūtė.

Prezidentas Gitanas Nausėda Kaišiadoryse susitiko su jūrų skautija „Divytis“ ir su dviem Kpt. P. Labanausko laivo skautėm po įžodžių užrišo Tėvynės meilės mazgelius (čia).

Skautų judėjimas įkurtas Lordo Roberto Baden-Povelio 1907 metais, o Lietuvoje skautai įsikūrė 1918 metais (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją