Teiginiai

Kūdikiai, kuriuos žindo motinos, gavusios mRNR vakcinų, neįprastai daug miršta (ČIA).

Verdiktas

Melas, nes nėra įrodymų, kad kūdikių mirtys ir tai, kad juo žindžiusios mamos buvo pasiskiepijusios nuo COVID-19, būtų susiję. Be to, daugybė įvairių tyrimų įrodė, kad skiepytis tiek nėščioms, tiek žindančioms moteris yra saugu.

Melo detektoriaus komentaras

Internete atvejus, kai kūdikiai mirė esą dėl to, kad buvo maitinami krūtimi motinų, paskiepytų nuo COVID-19, pradėjo skelbti kanadietis gydytojas Williamas Makis.

Šis gydytojas išgarsėjo 2022 metų spalį, kai neva atskleidė, kad 80 Kanados gydytojų mirė nuo COVID vakcinacijos.

Tačiau „Reuters“ faktų tikrintojai peržiūrėjo nekrologus ir kitą viešą informaciją apie 80 gydytojų, įtrauktų į ieškinį, ir nustatė, kad kai kurie mirė nuo nelaimingų atsitikimų, vėžio ir kitų su COVID nesusijusių ligų. Kitaip tariant, nėra įrodymų, pagrindžiančių teiginį, kad 80 Kanados gydytojų mirė nuo COVID-19 vakcinų.

W. Makis ir šiuo atveju paskelbė tik kelis atvejus, jog kai kurie žindomi kūdikiai, kurių motinos buvo pasiskiepijusios nuo koronaviruso, mirė. Tačiau priežastinis ryšys niekaip nėra įrodytas.

Ekspertai pabrėžia, jog mRNR vakcinose nėra gyvo viruso vakcina, o mRNR nepatenka į paskiepytų asmenų ląstelės branduolį, greitai suyra, todėl biologiškai ir kliniškai mažai tikėtina, kad ji galėtų sukelti pavojų krūtimi maitinančiam vaikui.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras taip pat patvirtino, kad turimi duomenys apie vakcinacijos nuo COVID-19 saugumą maitinant krūtimi nerodo sunkių reakcijų po pirmosios ar antrosios dozės nei žindančiam asmeniui, nei žindomam vaikui. Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos yra kenksmingos žmonėms, kurie buvo paskiepyti ir maitina krūtimi, arba jų kūdikiams.

Naujausi pranešimai parodė, kad krūtimi maitinančių žmonių, kurie buvo paskiepyti mRNR COVID-19 vakcinomis, motinos piene yra antikūnų, kurie gali padėti apsaugoti jų kūdikius.

Iki šiol atlikti tyrimai, kuriais siekta išsiaiškinti, ar paskiepytos motinos piene yra vakcinos, yra riboti ir mišrūs. Maždaug dviejuose tyrimuose nebuvo aptiktas joks mRNR kiekis vakcinuotų žindančių motinų piene, o maždaug trijuose tyrimuose buvo aptiktas nedidelis mRNR kiekis.

Tačiau svarbu tai, kad tyrimai neparodė jokio pavojaus kūdikiams, žindomiems kelias dienas ir savaites po krūtimi maitinančios mamos vakcinacijos mRNR vakcina.

Šiuo metu nė vienas tyrimas nerado jokio mRNR kiekio motinos piene praėjus 48 valandoms po vakcinacijos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kitos oficialios sveikatos institucijos teigia, kad dauguma vakcinų yra saugios žindančioms moterims ir jų kūdikiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją