Teiginiai

Pietų Sinajuje, Egipte, iškrito daug sniego, kas rodo besikeičiančią aplinką, nes šiam regionui tai – nebūdinga.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Nors vaizdo įrašas iš tiesų buvo nufilmuotas ant Šventosios Kotrynos kalno Egipte, klaidinga teigti, kad iškritęs gausus sniegas šioje vietovėje parodo, kaip stipriai keičiasi klimatas. Šis kalnas yra aukščiausias visame Egipte, o jo viršūnę žiemomis paprastai padengia sniegas. Ties viršukalne fiksuojamos žemiausios temperatūros visoje šalyje. Žiemą termometro stulpelis čia gali nukristi iki -7 laipsnių Celsijaus.

Melo detektoriaus komentaras

Pasidalinę vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas gausus snygis, interneto vartotojai perspėjo apie besikeičiančią žmonių aplinką ir perspėjo, kad „pusiaujas tampa šalčio ašigaliu“. Tuo norėta pasakyti, kad šalia įrašo nurodytam regionui – Pietų Sinajuje, Egipte, esančiam Šventosios Kotrynos kalnui – tokios oro sąlygos yra labai neįprastos.
Klaidinanti žinutė

Atlikus vaizdo įrašo paiešką internete pavyko aptikti originalią jo versiją. Vasario 1 d. vaizdo įrašu savo „TikTok“ paskyroje pasidalino vartotojas „mohamedhassan6078“, raktažodžiais nurodydamas, kur buvo nufilmuotas šis siužetas (čia). Nurodyta vieta atitinka anksčiau minėtą Šventosios Kotrynos kalną. Iš kitų to paties vartotojo pasidalintų vaizdo įrašų, kuriuose vaizduojamas tas pats vyras skirtingose vietose ir gamtos stichijose, galima spręsti, kad ši įrašo kopija yra originali, o pūgoje nufilmuotas šios paskyros autorius.

Tas pats įrašas vėliau buvo išplatintas ir kituose socialiniuose tinkluose, tik šalia jų pridėtuose komentaruose pabrėžiamas netikėtumo faktorius, esą tokios oro sąlygos Egiptui nebūdingos. Vis dėlto, kai kurie komentatoriai pastebėjo, kad būtent šiame regione iškritęs sniegas nėra nieko neįprasto, vaizdo įraše neužfiksuotas joks gamtos kataklizmas, todėl toks pavyzdys nėra tinkamas, siekiant atspindėti besikeičiančio klimato problemą (čia).

Socialinių tinklų vartotojai pastebėjo, kad tokios oro sąlygos žiemą šioje vietovėje yra įprastos

Šventosios Kotrynos kalnas yra aukščiausias visame Egipte, o jo aukštis siekia 2,6 km virš jūros lygio. Tai – viena iš nedaugelio vietų, kur šioje šalyje galima patirti pūgą. Nuo gruodžio iki vasario mėnesio kalno viršukalnę nukloja sniegas. Per metus čia jo gali iškristi iki maždaug 300 mm. Šalčiausia ant Šventosios Kotrynos kalno būna vasarį, kai temperatūra nukrenta iki maždaug -7 laipsnių Celsijaus (čia).

Nuo 2002 m. Šventosios Kotrynos kalno vietovė įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją