Teiginiai

Garso įraše Aleksejaus Navalno motina apkaltino sūnaus našlę Juliją Navalnają.

Verdiktas

Melas. Garso įrašas buvo sukurtas pasinaudojus dirbtiniu intelektu. Aleksejaus Navalno motina niekada nesakė jame girdimų kaltinimų, adresuotų sūnaus našlei Julijai Navalnajai.

Melo detektoriaus komentaras

Praėjus maždaug savaitei po vasario 16 d. paskelbtos rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirties socialiniuose tinkluose pradėtos platinti žinutės su neva jo motinos Liudmilos Navalnajos įrašytu garso įrašu. Tokiomis žinutėmis aktyviai dalintasi Rusijai palankiuose šaltiniuose, jos taip pat sklido socialiniuose tinkluose. Lietuvoje įrašu dalinosi portalas laisvas.info ir neretai Kremliaus propagandą skleidžiančios „Facebook“ paskyros.

Šiame portale straipsnis pavadinimu „Navalno motina : “Jo žmona privertė perrašyti jai visą savo turtą” (ko neparodys Lietuvos delfiai)“ publikuotas vasario 24 d. Jame beveik nėra jokio teksto – tik įklijuota nuoroda į „X“ socialiniame tinkle publikuotą žinutę anglų kalba ir trumpas komentaras: „A. Navalno motina apkaltino Juliją Navalanaja, kad ji įtikino A. Navalną grįžti į Rusiją, žinodama, kad jis bus suimtas, ir privertė jį perrašyti visą savo turtą ir pinigus jos vardu. Ji nesilankė pas Navalną dvejus metus, nors…“.

„X“ tinkle publikuotoje žinutėje pridedamas daugiau nei pusantros minutės garso įrašas, kuriame pagyvenusi moteris rusų kalba, pristatyta kaip A. Navalno motina L. Navalnaja, beria kaltinimus sūnaus našlei J. Navalnajai. Įraše moteris tvirtina, kad J. Navalnaja nelankė savo vyro kol šis kalėjo Rusijoje ir su juo nesimatė nuo 2022 m., taip pat, kad nuo 2021 m. pavasario ji jau nebebuvo A. Navalno žmona ir viešai rodėsi su kitais vyrais.

Įraše moteris mini, esą J. Navalnaja privertė savo vyrą jos vardu užrašyti visą turtą ir tokiu būdu atėmė paveldėjimo teisę iš savo vaikų. Našlė kaltinama ir tuo, kad pati įtikino A. Navalną grįžti į Rusiją, o iš karto po jo mirties šypsodamasi stojo kalbėti jo vardu Miunchene. „Esate piktas ir žemas žmogus. Aš jūsų nekenčiu ir draudžiu jums spekuliuoti mano sūnaus vardu, jis mano vaikas“, – užbaigia įraše moteris.

Iš tiesų, dar prieš šiam įrašui paplintant šaltiniuose lietuvių kalba, „BBC Verify“ žurnalistai Olga Robinson ir Shayanas Sardarizadehas socialiniame tinkle „X“ išplatino šių kaltinimų paneigimą. Pasak jų, garso įrašas buvo sukurtas pasinaudojus dirbtiniu intelektu (čia ir čia), taigi, jame skelbiama informacija – melaginga.

„Melo detektorius“ garso įrašą iš „X“ platformos patikrino įrankiu „AI or not“, kuris padeda nustatyti ar atvaizdai ir garso įrašai buvo sukurti pasitelkus dirbtinį intelektą. Įrankio vertinimu, garso įrašas greičiausiai yra sintetinis, sukurtas dirbtinio intelekto.

Socialiniuose tinkluose paviešinto įrašo, kuriame A. Navalnos motina neva kaltina našlę J. Navalnają įvertinimas įrankiu „AI or not“

Dar vienas būdas atpažinti dirbtinio intelekto sugeneruotą įrašą – garso bangų palyginimas. Dirbtinio intelekto sukurti įrašai dažnai būna aiškesni, o bangos labai panašios viena į kitą, tuo tarpu žmogaus balso garso įrašas bus netolygesnis, garso bangos viena nuo kito skirsis. Portalas „Social Links“ straipsnyje pasidalino patarimais, kaip atpažinti dirbtinio intelekto sugeneruotus garso įrašus ir vaizdus bei pateikė palyginimą, kaip atrodo dirbtinio intelekto sugeneruoto įrašo ir žmogaus balso įrašo, sakančio tą pačią frazę, garso bangos (čia).

„Melo detektorius“, pasinaudojęs tuo pačiu metodu, palygino „X“ platformoje paviešintą įrašą su dviem rastais L. Navalnajos garso įrašais, kurie yra autentiški. Abiejuose moteris buvo nufilmuota, o jos įrašai skelbti daugumos naujienų portalų bei oficialiose su A. Navalno veikla siejamose paskyrose, todėl galima neabejoti dėl jų tikrumo.

Vienas iš šių įrašų buvo paskelbtas vasario 20 d., kur L. Navalnaja nufilmuota stovinti šalia pataisos darbų kolonijos „Poliarinis vilkas“, kuriame ir mirė A. Navalnas. Įraše moteris kreipiasi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną prašydama grąžinti mirusio sūnaus kūną (čia).

Vasario 20 d. paviešinto A. Navalnos motino įrašo garso bangos

Kitas L. Navalnajos vaizdo įrašas vasario 22 d. paskelbtas oficialioje A. Navalno „Youtube“ paskyroje. Jame motina skundžiasi patirianti Kremliaus pareigūnų šantažą. Jos teigimu, šie nenori atiduoti sūnaus kūno ir siekia, kad A. Navalnas būtų palaidotas slapta (čia).

Vasario 22 d. paviešinto A. Navalnos motino įrašo garso bangos

Įkėlus šiuos du autentiškus vaizdo įrašus ir „X“ platformoje paviešintą įrašą į įrankį „Audacity“ galima palyginti visų trijų įrašų garso bangas. Nors juose nėra sakomi tie patys žodžiai ir sakiniai, „X“ platformoje paviešinto įrašo garso bangos aiškiai išsiskiria – jos itin panašios viena į kitą, aiškiai kapotos. Tuo tarpu autentiškų L. Navalnajos garso įrašų bangos įvairesnės, natūralesnės. Šie požymiai išduoda, kad „X“ platformoje paviešintas įrašas su kaltinimais A. Navalno našlei gali būti dirbtinio intelekto kūrinys.

Socialiniuose tinkluose paviešinto įrašo, kuriame A. Navalnos motina neva kaltina našlę J. Navalnają įrašo garso bangos

Dar vienas požymis, rodantis dirbtinio intelekto įsikišimą – „metalinio“ balso efektas ir neaiškus garsas, nustelbiamas triukšmų.

Išvados, kad aptariamas įrašas buvo sukurtas dirbtinio intelekto, priėjo ir kitos tą patį teiginį patikrinusios Tarptautinio faktų tikrintojų tinklo sertifikuotos organizacijos – graikų „Elinika Hoaxes“ (čia) ir estų „Provereno“ (čia).

Kodėl buvo sukurtas ir išplatintas vaizdo įrašas su kaltinimais A. Navalno našlei?

Praėjus kelioms dienoms po Kremliaus kritiko A. Navalno mirties, oficialioje „Youtube“ paskyroje pasirodė jo žmonos J. Navalnajos vaizdo įrašas. Jame moteris pasižadėjo tęsti vyro pradėtus darbus ir toliau kovoti prieš Kremliaus režimą. Netrukus po to socialiniuose tinkluose ir režimui palankioje žiniasklaidoje pradėjo plisti J. Navalnają diskredituojančios žinutės, kuriose ši užfiksuota nuotraukose su kitais vyrais ar nufilmuota besišypsanti iš karto po paskelbtos A. Navalno mirties. Šiomis manipuliacijomis, o ir dirbtiniu intelektu sukurtu garso įrašu, siekiama sunaikinti J. Navalnajos autoritetą, įtikinti, kad ji esą niekada nebuvo ištikima A. Navalnui ir jo idėjoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją