Serbijos opozicinės grupės ginčija gruodžio 17 d. vykusių parlamento ir vietos rinkimų rezultatus. Prezidento Aleksandaro Vučičiaus partija teigia per juos iškovojusi įspūdingą pergalę.

Pagrindinė opozicijos stovykla „Serbija prieš smurtą“ įtaria, kad etniniams serbams iš kaimyninės Bosnijos buvo leista neteisėtai balsuoti sostinėje. Tarptautiniai stebėtojai taip pat pranešė apie pažeidimus, susirūpinimą dėl rinkimų proceso pareiškė kelios Vakarų valstybės.

Trečiadienį šimtai protestuotojų, vadovaujamų studentų judėjimo „Borba“ („Kova“), susirinko prie Belgrado universiteto Filosofijos fakulteto ir reikalavo patikrinti rinkėjų sąrašus. „Penktadienį skelbiame 24 valandų blokadą“, – per mitingą sakė aktyvistas Ivanas Bijeličius. Jis sakė, kad Belgrado blokada prasidės vidurdienį, tačiau šeštadienį kliūtys bus panaikintos, kad minia galėtų prisijungti prie kito protesto, vadovaujamo grupės intelektualų, menininkų ir įžymybių.

Protestai Serbijoje

Protestuotojai Belgrade spontaniškai surentė užtvaras keliuose ir reikalavo anuliuoti rezultatus bei surengti naujus rinkimus. Protestai pasiekė kulminaciją sekmadienio vakarą, kai protestuotojai mėgino šturmuoti Belgrado rotušę, policija juos atstūmė panaudojusi ašarines dujas. Demonstrantai vėliavų stiebais, akmenimis ir kiaušiniais daužė sostinės administracinio pastato langus ir mėgino įsiveržti.

Trečiadienį Belgrado aukštesniosios instancijos teismas pranešė iki 30 dienų pratęsęs per protestus sulaikytų keturių žmonių suėmimą, jie kaltinami „smurtiniu elgesiu viešame susirinkime“. Dar šešiems dėl tų pačių kaltinimų skirtas namų areštas, vienas asmuo paleistas. Septyniems kaltę pripažinusiems suimtiems protestuotojams skirtos iki šešių mėnesių lygtinės laisvės atėmimo bausmės ir baudos iki 20 tūkst. Serbijos dinarų (171 euro).

Serbijos policija pirmadienį pranešė sulaikiusi ne mažiau kaip 38 asmenis, dalyvavusius antivyriausybinėse demonstracijose, surengtose reiškiant protestą prieš stebėtojų užfiksuotus pastarųjų rinkimų pažeidimus.

Tiek parlamento, tiek savivaldybės rinkimuose laimėtoja paskelbta valdančioji populistinės Serbijos pažangos partija (SNS). Kaip rodo oficialūs rezultatai, rinkimuose į parlamentą SNS surinko apie 46 proc. balsų, o pagrindinė opozicinė koalicija „Serbija prieš smurtą“ (SPN) – 23,5 proc.

Protestai Serbijoje

Po gruodžio 17 d. įvykusių rinkimų „Serbija prieš smurtą“ paragino žmonės protestuoti prieš nesąžiningą balsavimą.

Sekmadienį vakare įtampa Belgrado gatvėse išaugo: siekdama sustabdyti į miesto tarybos pastatą besiveržiančius protestuotojus, riaušių policija griebėsi ašarinių dujų ir guminių lazdų. Kaip teigė Belgrado policijos vyresnysis pareigūnas Ivica Ivkovičius, sulaikytiesiems pateiktų kaltinamų pagrindas – smurtinis elgesys bandant pakeisti konstitucijos nustatytą tvarką. I. Ivkovičius pridūrė, kad malšinant riaušes aštuoni pareigūnai buvo sužeisti, rašo „Deutsche Welle“.

Opozicija, savo ruožtu, tvirtina, kad policijos panaudotos priemonės buvo perteklinės: kai kurie protesto dalyviai patyrė rimtų smūgių.

Anot I. Ivkovičiaus, policija yra pasirengusi imtis ryžtingų priemonių prieš bet kokius smurtinius veiksmus.

Pirmadienį keli šimtai universiteto studentų ir kitų piliečių užblokavo eismą pagrindinėje Belgrado gatvėje, kurioje įsikūrusi vyriausybės būstinė.

Šalies valdančioji partija – oficialiai laimėtoja paskelbta Serbijos pažangos partija – atmeta kaltinimus rinkimų rezultatų klastojimu ir tvirtina, kad balsavimas vyko pagal taisykles, nors tarptautiniai stebėtojai, įskaitant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovus, teigia, kad tam tikrų pažeidimų, tokių kaip balsų pirkimas ir balsadėžių pildymas, būta.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjusiai Rusijai – padėka iš Belgrado

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius išreiškė pasipiktinimą dėl sekmadienį Belgrado gatvėse kilusių neramumų. Tą dieną vykusius protestus jis pavadino bandymu nuversti vyriausybę padedant entuziastams iš užsienio.

Protestai Serbijoje

A. Vučičius nurodė turįs nepaneigiamų įrodymų, kad Vakarai kursto ugnį, ir pirmadienį susitiko su Rusijos ambasadoriumi Aleksandru Bocanu-Charčenka.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjo ir Rusija, pareiškusi, esą prie įtampos augimo prisideda Vakarų šalys.

„Kolektyvinių Vakarų bandymai destabilizuoti situaciją [Serbijoje] yra akivaizdūs“, – Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Rusija teigiamai įvertino gruodžio 17 d. įvykusių rinkimų rezultatus ir išreiškė viltį dėl tolesnio draugiškų Maskvos ir Belgrado santykių stiprinimo.

„Trečiosios šalys, įskaitant užsienio valstybes, bando išprovokuoti neramumus Belgrade“, – pirmadienį pasakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabič net padėkojo Rusijai už įspėjimą apie organizuojamus neramumus.

Protestai Serbijoje

Serbijos opozicija teigia, kad tai Maskva mėgina visur prakišti sau būdingą autoritarinį ir represinį modelį.

„Tai bandymas delegitimizuoti taikaus pobūdžio protestus“, – per pokalbį su BBC nurodė Belgrado universiteto politikos mokslų fakulteto profesorius Nebojša Vladisavljevičius.

Protestai Serbijoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)