„Labai svarbu deeskaluoti padėtį ir grįžti prie derybų stalo, kad būtų rastas sprendimas“, - sakė ji trečiadienį Prištinoje susitikusi su Kosovo ministru pirmininku Albinu Kurčiu. U. von der Leyen pakartojo esanti „labai sunerimusi dėl dabartinės krizės“ su Serbija.

U. von der Leyen duomenimis, Briuselyje susitiko Serbijos ir Kosovo derybininkai. „Tikiuosi, jie turi stiprų mandatą“, - sakė Komisijos pirmininkė.

Savo tarpininkavimo misiją U. von der Leyen aiškino Vokietijos istorija. Ji yra „iš šalies, kuri sukėlė antrąjį pasaulinį karą ir holokaustą“, - sakė buvusi Vokietijos gynybos ministrė. Tik susitaikymas su praeitimi ir pagarba žuvusiesiems leis pasiekti „sutarimą, kuris reikalingas“, - pabrėžė ji, turėdama omenyje Balkanų karą dešimtajame dešimtmetyje.

U. von der Leyen Iš Kosovo vyksta į Juodkalniją ir Serbiją. Belgrade vakare numatytas jos susitikimas su prezidentu Aleksandru Vučičiumi. Komisijos vadovė sakė ir jam pareikšianti, kad dialogas yra vienintelis kelias.

Įtampa tarp Serbijos ir Kosovo praėjusiomis dienomis smarkiai paaštrėjo, ir tai sukėlė būgštavimus dėl smurtinės eskalacijos. Pradžią įtampai davė ginčas dėl abipusio valstybinių automobilių numerių pripažinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)