Kaip praneša „Politico“, Ukrainos energetikos ministras Hermanas Galuščenka pažymi, kad okupantai visiškai atjungė Ukrainos pusę nuo situacijos ZAE stebėjimo, todėl Energetikos ministerija įsitikinusi, kad bet kurią akimirką elektrinėje gali įvykti sprogimas.

„Jis (reaktorius – UNIAN“) gali bet kurią akimirką sprogti; tik nežinome kada. Rusai mus visiškai atjungė nuo saugumo stebėjimo sistemų. Pasitikime savo karine žvalgyba ir TATENA ekspertais vietoje. Bet mes nekontroliuojame stoties, ir tai kelia nerimą“, – sakė ministras.

Jis taip pat priminė, kad Ukraina ne kartą perspėjo pasaulio bendruomenę apie galimus pavojus, susijusius su Rusijos vykdomu ZAE užgrobimu. Jis, be to, pažymėjo, kad Kachovkos užtvankos sunaikinimas pabrėžia, kad Maskva yra pasirengusi rizikuoti civilių gyvybėmis siekdama savo politinių ir karinių tikslų Ukrainoje.

„Niekas mumis netikėjo, kad Rusija gali susprogdinti užtvanką. Ir pažiūrėkite, kas atsitiko. ZAE visada yra dėmesio centre, Rusija dar nebuvo nubausta. Jokios sankcijos jos atominės energetikos pramonei nebuvo pritaikytos“, – sakė Galuščenka.

Ministras pridūrė, kad Ukrainos kariams pamažu žengiant į priekį Zaporižios regione, Kyjivo valdžia baiminasi, kad rusai gali bandyti sabotuoti ZAE, kad sustabdytų kontrpuolimą.

Tarptautinė atominės energijos agentūra tebėra netvirtas garantas, kad ZAE pavyks išvengti užtvankos likimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją