Kol kas Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pastangos nustatyti apsaugos zoną apie AE nebuvo vaisingos, trečiadienį sakė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorės „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas. „Mes siūlome žengti dar vieną žingsnį“, – teigė jis.

Ukraina jau nuo rugsėjo reikalauja JT taikdarių Zaporižios atominei elektrinei. Tačiau to sąlyga iki šiol buvo susitarimas su Rusija dėl apsauginės zonos apie AE nustatymo. TATENA vadovas Rafaelis Grossis yra pareiškęs įsitikinimą, kad jam pavyks pasiekti atitinkamą susitarimą tarp Rusijos ir Ukrainos.

Zaporižios AE – didžiausia Europos branduolinė jėgainė, esanti Pietų Ukrainoje, jau netrukus po Rusijos invazijos vasario 24-ąją pateko į Rusijos kontrolę. Nuo tada vis vyksta mūšiai dėl teritorijos. Dėl to atominė elektrinė ne kartą buvo atkirsta nuo elektros tiekimo. Tai pakurstė branduolinės katastrofos baimę. Abi pusės kaltina viena kitą apšaudant kompleksą.

Ar P. Kotino kreipimasis į JT gali būti sėkmingas, neaišku. JT Saugumo Taryboje Rusija kaip nuolatinė narė turi veto teisę. JT „žydrųjų šalmų“ buvimas gali prisidėti prie to, kad Rusija prarastų jėgainės kontrolę, pabrėžė P. Kotinas. Trečiadienį Ukrainos atstovai ketino tartis, kaip idėją pateikti Jungtinėms Tautoms. TATENA kol kas komentaro nepateikė.

Spalį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dekretu perleido Zaporižios AE rusų įmonės „Rosatom“ antrinei įmonei. Vyriausybė Kyjive pareiškė, kad tai prilygsta vagystei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją