Rusija nėra aukščiau įstatymo. Ji turi būti patraukta atsakomybėn“, – teismui sakė pagrindinis Ukrainos atstovas Antonas Korynevičius, sėdėdamas vos už kelių metrų nuo savo oponentų iš Rusijos Taikos rūmuose Hagoje.

„Jūs turite galią paskelbti, kad Rusijos veiksmai yra neteisėti, kad jos tęsiami pažeidimai turi būti nutraukti, kad jūsų nurodymai turi būti vykdomi ir kad Rusija turi atlyginti žalą“, – sakė jis teisėjams.

Ukraina padavė Rusiją į TTT praėjus vos kelioms dienoms po 2022 metų vasario 24-osios invazijos, siekdama kovoti su agresyvia kaimyne visais frontais – tiek teisiniu ir diplomatiniu, tiek ir kariniu.

Kyjivo argumentas yra tas, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rėmėsi tariamai vykdytu „genocidu“ prieš prorusiškai nusiteikusius žmones rytų Ukrainoje kaip viena iš priežasčių, dėl kurių Maskva įsiveržė į kaimyninę šalį.

Ukrainos teigimu, taip piktnaudžiaujama 1948 metų Jungtinių Tautų genocido konvencija, kurią pasirašė ir Kyjivas, ir Maskva.

„Ar tikrai įmanoma valstybei piktnaudžiauti Genocido konvencija, kad pateisintų užkariavimo karą? – klausė A. Korynevičius. – Pasaulio labui atsakymas turi būti „ne“, kad tarptautinė teisė nebūtų iškreipta ir paversta žmogaus teisių pažeidimų ir naikinimo įrankiu“.

Pernai kovo mėnesį priimtame preliminariame sprendime TTT stojo Ukrainos pusėn ir nurodė Rusijai nedelsiant nutraukti invaziją.

Tačiau Rusija paprieštaravo šiam sprendimui, teigdama, kad TTT neturi teisinės galios priimti sprendimo šioje byloje.

„Rusijos nepaklusnumas taip pat yra išpuolis prieš šio teismo autoritetą. Kiekvieną raketą, kurią Rusija paleidžia į mūsų miestus, ji paleidžia nepaisydama šio teismo“, – sakė A. Korynevičius.

Šiuo metu Taikos rūmuose vykstančiuose posėdžiuose daugiausia dėmesio skiriama tam, ar TTT iš viso turi tam jurisdikciją.

TTT buvo įsteigtas ginčams tarp šalių spręsti, tačiau negarsėja savo darbo sparta. Tikėtina, kad teismui prireiks kelių mėnesių vien tam, kad nuspręstų, ar apskritai gali nagrinėti šią bylą. Jo sprendimai yra privalomi, nors jis neturi jokių priemonių priversti juos vykdyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją