Kaip pažymima, visų pirma kalba eina apie dvejopos paskirties produktų ir aukštųjų technologijų komponentų bei gaminių, kurie gali būti naudojami ginklams gaminti, tiekimą.

Atkreiptas diplomato dėmesys į tai, kad Kirgizija, kaip tarptautinės bendruomenės narė, turėtų būti atsakinga už sankcijų politikos Rusijai laikymąsi. Buvo pabrėžta, kad prekių, kurios gali būti naudojamos kariniam tikslams, reeksportą iš Kirgizijos į Rusiją Ukraina vertins kaip nedraugiškus veiksmus, kuriais siekiama paremti Rusijos agresyvų karą prieš ją.

Kaip pranešė „Ukrinform“, JAV prezidento Joe Bideno administracija rengia naujas ekonomines ribojamąsias priemones Kirgizijai, siekdama priversti šalį nutraukti prekybą su Rusija prekėmis, kurioms taikomos sankcijos. Kirgizijos vyriausybės vadovas pareiškė, kad po šių pranešimų jo šalis imsis priemonių, kad sankcionuotos prekės nepatektų į Rusiją.

AFP pranešė, kad Kirgizija ketvirtadienį paneigė padedanti Maskvai apeiti sankcijas, įvestas dėl invazijos į Ukrainą, tačiau neatmetė galimybės, kad prie to prisidėjo privačios bendrovės.

Kirgizijos saugumo agentūra pareiškė, kad „nei pati Kirgizijos valstybė, nei kokios nors valstybinės struktūros ir bendrovės nepažeidinėja JAV ir Vakarų šalių Rusijai įvestų sankcijų laikymosi režimo“.

Tačiau ji pripažino „galimą privačių bendrovių dalyvavimą“, sakydama, kad jos galėjo pažeisti sankcijas, nors „galbūt nežinojo, kas gali būti jų tiekiamos produkcijos galutinis klientas ir vartotojas“. Ji pridūrė, kad pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama „nustatyti ir sustabdyti tokią veiklą“.

Kirgizijos muitinės duomenimis, bendras Kirgizijos eksporto į Rusiją kiekis 2022 metais, palyginti su ankstesniais metais, išaugo net 145 proc.

O vietos žiniasklaida neseniai pranešė, kad netoli Kirgizijos sienos su kaimyniniu Kazachstanu buvo sulaikyta 14 kiniškų žemės ūkyje naudojamo modelio dronų, teigiant, kad jie buvo skirti Rusijai.

Tačiau Kirgizijos ekonomikos ministerija trečiadienį pareiškė, kad tai buvo „eksporto kontrolės pažeidimas“.

Pastaraisiais mėnesiais JAV ir ES diplomatai lankėsi Vidurinės Azijos šalyse, kurios tebelaiko Rusiją pagrindine regiono galia, ir įspėjo apie galimas antrines sankcijas siekiant panaikinti galimybę naudotis prekybos spragomis.

Vašingtonas neseniai įvedė sankcijas vienai Kirgizijos bendrovei, o ES į juodąjį sąrašą įtraukė dar dvi Uzbekistane įsikūrusias bendroves.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją