Suomija apkaltino Rusiją, su kuria turi 1 313 kilometrų ilgio sieną, nukreipiant pabėgėlius ir migrantus į Suomijos teritoriją.

Suomijos ministras primininkas Petteri Orpo trečiadienį sakė, kad penktadienį nuo vidurnakčio bus uždaryti visi kontrolės punktai pasienyje su Rusija, išskyrus patį šiauriausią – Raja-Jooseppi, siekiant sumažinti prieglobsčio prašančių asmenų srautą. Suomijos sienos apsaugos tarnyba pranešė, kad per parą į šalį atvyksta maždaug 3 tūkst. žmonių.

Tamperės universiteto podoktorantas P. Kallioniemi iškėlė prielaidą, jog Maskva tyčia verčia Helsinkį uždaryti sienas, nes nenori, jog rusai bėgtų iš šalies, jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbs visuotinę mobilizaciją, kad turėtų daugiau karių kariauti su Ukraina. 2022 m. rudenį V. Putinui paskelbus „dalinę mobilizaciją“, šimtai tūkstančių rusų pabėgo į kaimynines valstybes.

„Yra įdomi ir įtikima teorija, kad Rusija pradės dalinę ar visuotinę mobilizaciją po 2024 m. kovo mėnesį įvyksiančių prezidento rinkimų ir kad ji iš tikrųjų nori, jog Suomija uždarytų sienas, nes tokiu atveju jauni rusai negalės pabėgti į Suomiją, kaip darė paskelbus pirmą mobilizacijos bangą“, – socialiniame tinkle X trečiadienį parašė P. Kallioniemi.

„Rusams toks scenarijus būtų nepaprastai naudingas: galėtų kaltinti Suomiją žmogaus teisių pažeidimais ir prieglobsčio prašančių žmonių atstūmimu, nereikėtų patiems uždaryti sienų ir galėtų pakurstyti Suomijoje gyvenančius rusus protestuoti prieš vyriausybę (kaip jau buvo padarę)“, – pridūrė podoktorantas.

Suomijos pasienis

Anksčiau Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas teigė, kad Rusija gali paskelbti visuotinę mobilizaciją po 2024 m. kovo mėnesį įvyksiančių Rusijos prezidento rinkimų.

„Rusijai pavyko prisitaikyti, ji nuolatos skiria papildomų lėšų savo gynybos sektoriui. Rusija pasirodė atsparesnė Vakarų sankcijoms, nei buvo tikėtasi, – praėjusią savaitę Kanadoje įvykusiame Halifakso saugumo forume kalbėjo O. Danilovas. – Rusija vis labiau pertvarko savo ekonomiką karui. Po 2024-ųjų prezidento rinkimų gali būti paskelbta visuotinė mobilizacija.“

Kremlius ne kartą neigė informaciją apie slapta vykdomą mobilizaciją ar kad gali būti pradėta antra mobilizacijos banga. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas anksčiau teigė, kad antra mobilizacijos banga Rusijoje prasidės 2023 m. sausį.

Pirmadienį P. Kallioniemi sakė „Newsweek“, kad Maskva taiko hibridinio karo strategiją ir kartu su Baltarusija stumia prieglobsčio ieškančius žmones Europos Sąjungos (ES) sienų link.

„Kremliui ši operacija gali atnešti įvairios naudos. Pavyzdžiui, ją gali naudoti savo vidaus propagandai skleisti bei apkaltinti Suomiją nederamu elgesiu su prieglobsčio ieškančiais asmenimis, – samprotavo jis. – Dabar, kai sienos jau uždarytos, rusai gali tvirtinti, kad Suomijos valdžios institucijos neleidžia Suomijoje gyvenantiems rusams aplankyti tėvynės. Taip pat gali išaugti prorusiškų Europos politinių partijų populiarumas.“

Suomijos pasienis

Norvegija pasirengusi uždaryti vienintelį kontrolės punktą pasienyje su Rusija

Suomijai priėmus sprendimą uždaryti visus, išskyrus vieną, kontrolės punktus pasienyje su Rusija, Norvegija paskelbė esanti pasirengusi stabdyti vienintelio pasienyje su Rusija esančio kontrolės punkto darbą.

Tai trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Støre, praneša portalas „eurointegration“, remdamasis TV2.

Norvegijos vyriausybės vadovas buvo paklaustas, ar būtų tikslinga sekti Suomijos pavyzdžiu ir uždaryti sieną su Rusija. „Jei reikės“, – atsakė premjeras.

Jis pridūrė, kad Norvegija atidžiai stebi situaciją Suomijoje ir Estijoje.

Tuo metu Rusija ketvirtadienį paskelbė sustiprinusi saugumą šiauriniame Murmansko regione.

„Priimtas sprendimas įvesti padidintą parengtį Murmansko srityje ir imtis papildomų priemonių mūsų gyventojų saugumui užtikrinti“, – socialiniame tinkle paskelbė Murmansko gubernatorius Andrejus Čibis, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Suomijos pasienis

Pasak A. Čibio, Suomijos sprendimas palikti atvirą tik šiauriausią sienos kirtimo punktą „labai padidins“ migrantų, norinčių patekti į Suomiją iš šio Arkties regiono, skaičių. Jis teigė, kad trečiadienį maždaug 400 žmonių laukė, kol galės kirsti Salos perėją, 50 jų buvo leista atvykti į Suomiją.

ES sienų agentūra prie Suomijos sienos dislokuos 50 pasieniečių

Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ ketvirtadienį pranešė išsiųsianti 50 pareigūnų padėti Suomijai.

Be pasieniečių ir kitokio personalo, „Frontex“ nurodė išsiųsianti ir kitokios įrengos, pavyzdžiui, patrulinių automobilių „sustiprinti Suomijos sienos kontrolę“.

Agentūros pranešime nurodoma, kad pastiprinimas vietoje turėtų atsidurti „jau kitą savaitę“.

Nors agentūros „Frontex“ vadovo Hanso Lejtenso pranešime Rusija konkrečiai nėra minima, jame teigiama, kad agentūra stiprina pagalbą Suomijai, kuri šiuo metu susiduria su „hibridiniais iššūkiais“.

„Šis bendradarbiavimas rodo, kad, susidūrus su sudėtingomis problemomis prie sienų, Europa yra vieninga ir teikia pagalbą apčiuopiamais veiksmais“, – pridūrė H. Leijtensas.

Suomijos santykiai su kaimyne rytuose atšalo po pastarosios invazijos į Ukrainą, paskatinusios Suomija balandį prisijungti prie JAV vadovaujamo NATO aljanso.

Helsinkis kaltina Maskvą leidžiant migrantams be dokumentų kirsti šalių sieną. Nuo rugpjūčio pabaigos per ją plūsta migrantai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)