Istorinėms sąjungininkėms Rusijai ir Šiaurės Korėjai taikoma daugybė sankcijų: Maskvai – už invaziją į Ukrainą, o Pchenjanui – už branduolinių ginklų bandymus. Šalių lyderiai Kim Jong Unas ir Vladimiras Putinas rugsėjį Rusijos Tolimuosiuose Rytuose surengė viršūnių susitikimą, vėliau JAV pareiškė, kad Pchenjanas pradėjo tiekti Maskvai ginklus.

Pietų Korėjos nacionalinė žvalgybos tarnyba (NIS) trečiadienį per uždarą audito posėdį parlamente pranešė įstatymų leidėjams, kad nuo rugpjūčio Šiaurės Korėja atliko mažiausiai 10 ginklų perdavimų Rusijai. „NIS sužinojo, kad buvo perduota daugiau nei vienas milijonas artilerijos sviedinių“, – po audito žurnalistams sakė įstatymų leidėjas Yoo Sang-bumas. „Išanalizuota, kad Rusijai kare su Ukraina to pakaks maždaug dviem mėnesiams“, – pridūrė parlamentaras. Mainais Šiaurės Korėja, regis, gavo iš Maskvos techninių patarimų savo bandymams paleisti karinį žvalgybinį palydovą, sakė jis.

Po nesėkmingo antrojo bandymo rugpjūtį Pchenjanas pareiškė, kad spalį paleis trečiąjį palydovą, bet tai nepasitvirtino. Įstatymų leidėjas pridūrė, kad „starto spalio mėnesį data atidėta, tačiau paskutiniai pasiruošimai, tokie kaip variklio ir paleidimo įrenginio patikrinimai, vyksta visu įkarščiu“. „Atrodo, kad Šiaurės Korėja gavo iš Rusijos techninių patarimų, todėl yra didesnės sėkmės tikimybė“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį Jungtinės Amerikos Valstijos pranešė, kad iš Pchenjano į Maskvą gabenamos ginklų siuntos, pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja pristatė Rusijai daugiau nei 1000 konteinerių karinės įrangos ir amunicijos. Seulas, Tokijas ir Vašingtonas praėjusią savaitę paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame „griežtai pasmerkė“ Šiaurės Korėjos ginklų tiekimus Maskvai.

Rugsėjo mėnesį lankydamasis Rusijoje, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad dvišaliai santykiai su Maskva yra jo šalies „svarbiausias prioritetas“, Pchenjanas karštai palaiko Maskvos invaziją į Ukrainą. Vašingtono ir ekspertų teigimu, mainais Pchenjanas siekia įvairios karinės pagalbos, pavyzdžiui, palydovų technologijų ir savo sovietinių laikų karinės technikos atnaujinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją