Europos Sąjungos atstovas Peteris Stano sakė, kad Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius ir Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti priėmė ES vyriausiojo įgaliotinio Josepo Borrellio kvietimą. Diskusijose taip pat dalyvaus ES specialusis pasiuntinys Kosove Miroslavas Lajčakas.

Europa kviečia Serbijos ir Kosovo lyderius dar kartą paaštrėjus įtampai Šiaurės Kosove tarp šios teritorijos etninės serbų mažumos ir Kosovo valdžios Prištinoje.

Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 m., praėjus mažiau nei dešimtmečiui po kruvino karo ir NATO įsikišimo prieš Belgrado pajėgas. Pastarosiomis savaitėmis Kosove gyvenančius serbus supykdė etninių albanų vadovaujamos vyriausybės planai įvesti naujus kelionės dokumentus atvykstantiesiems su Serbijos asmens tapatybės dokumentais.

A. Kurti vyriausybė taip pat nori, kad vairuotojai, turintys Serbijoje išduotus registracijos numerius, pakeistų juos į išduotus Kosove. Protestuotojai, supykę, kad siekiama dar labiau susilpninti ryšius su šalimi, kurią jie laiko savo tėvyne, blokavo kelius šiauriniame Kosove.

Kosove vis dar yra 3775 NATO taikdarių, jie perspėjo, kad įsikiš, jei kils neramumai, o JAV ambasadorius įtikino Prištiną atidėti naujų priemonių taikymą.

Serbija yra kandidatė įstoti į ES, nors pažanga šiame kelyje lėta, o penkios iš 27 ES narių vis dar nepripažįsta Kosovo valstybingumo. Šiaurės Kosovo serbai jau seniai atsisako pripažinti Prištinos valdžią ir iš esmės liko lojalūs Belgradui, teikiančiam finansinę paramą jų bendruomenei.

Per ES vadovaujamas Kosovo ir Serbijos derybas, pradėtas 2011 m. siekiant normalizuoti buvusių priešų santykius, sprendimo rasti nepavyko. Kosovą pripažįsta maždaug 100 valstybių, įskaitant JAV, bet Serbija ir jos sąjungininkės Kinija bei Rusija atsisako pripažinti Kosovo nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją