Toks žingsnis buvo žengtas po to, kai anksčiau šį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad „nėra pasirengęs pasakyti“, ar jo šalyje esama būtinybės rengti branduolinius bandymus.

Kaip pranešama, Rusijos parlamento žemųjų rūmų (Valstybės Dūmos) nariai per pirmąjį svarstymą vienbalsiai pritarė atitinkamai iniciatyvai.

Tam, kad teisės aktų projektai taptų priimtais įstatymais, jie turi atlaikyti tris svarstymus parlamento žemuosiuose rūmuose ir gauti aukštųjų rūmų pritariamąjį žodį.

Minėta sutartimi buvo siekiama visapusiškai uždrausti visus branduolinius bandymus ir sprogdinimus, Šaltojo karo metais Sovietų Sąjungai, Jungtinėms Valstijoms ir kitoms branduolinėms galioms surengus daugiau kaip 2 000 bandymų.

1996 metais Rusija ir JAV pasirašė šią sutartį, tačiau Vašingtonas jos taip ir neratifikavo.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas anksčiau šį mėnesį buvo pareiškęs, kad Maskva, duodama „veidrodinį atsaką“ Vašingtonui, sieks ratifikavimo atšaukimo.

Praėjusiais metais Ukrainoje prasidėjus Rusijos puolimui, išaugo įtampa dėl galimo branduolinių ginklų panaudojimo įsiplieskusiame kare. Po to, kai Maskva inicijavo invaziją, V. Putinas mobilizavo Rusijos branduolines pajėgas ir vis užsimena apie šalies branduolinę doktriną, kuri „egzistencinės grėsmės“ atveju leidžia pasitelkti atominius ginklus.

Šią vasarą V. Putinas patvirtino, kad Rusija dislokavo savo sąjunginkės Baltarusijos teritorijoje taktinius branduolinius ginklus.

Anksčiau šį mėnesį Maskva taip pat nurodė, kad sėkmingai išbandė branduolinę sparnuotąją raketą.