Rusija, praėjus daugiau nei metams nuo plataus masto invazijos į Ukrainą, griežtina represijas iki beprecedenčio lygio – uždaryta nepriklausoma žiniasklaida ir žmogaus teisių gynimo grupės, o dauguma pagrindinių opozicijos veikėjų atsidūrė už grotų arba užsienyje.

„Rusijos generalinė prokuratūra nusprendė pripažinti tarptautinės nevyriausybinės organizacijos... Pasaulio gamtos fondo veiklą nepageidaujama Rusijos Federacijoje“, – sakoma pareiškime.

Prokurorai teigia, kad ši organizacija Rusijoje buvo naudojama kaip „priedanga įgyvendinant projektus, keliančius grėsmę saugumui ekonomikos srityje“.

Pareiškime teigiama, kad WWF siekė sutrukdyti Rusijos planams vykdyti plėtrą Arkties regione, ir priduriama, kad jos veikla, nukreipta į energetikos ir metalų sektorius, buvo siekiama „suvaržyti“ Rusijos ekonominį vystymąsi.

Maskva taip pat apkaltino WWF „kišimusi“ į Rusijos vidaus reikalus, t. y. remiant vietos nevyriausybines organizacijas, kurių nariai dalyvauja nesankcionuotuose protestuose.

Gegužės mėnesį „Greenpeace“ Rusijoje buvo pripažinta „nepageidaujama“ organizacija.

Kovo mėnesį Teisingumo ministerija WWF paskelbė „užsienio agente“.

„Užsienio agento“ etiketė turi sovietinių laikų atspalvį ir yra plačiai naudojama prieš Kremliaus kritikus. Tačiau šis pavadinimas ne toks griežtas kaip „nepageidaujamos“ organizacijos ir leidžia joms toliau veikti šalyje.