Nelaimė įvyko tarptautiniuose vandenyse Jonijos jūroje ir paskatino plataus masto gelbėjimo operaciją, kurią apsunkino stiprus vėjas, anksčiau sakė pakrančių apsauga. Be karinių jūrų pajėgų laivų, operacijoje dalyvavo kariuomenės lėktuvas ir sraigtasparnis, taip pat šeši kiti rajone buvę laivai.

„Nuo pat ankstyvo trečiadienio ryto prie Pyloso vyksta plataus masto gelbėjimo operacija po to, kai apvirto žvejybos laivas su daugybe migrantų“, – sakė pakrančių apsauga. Išgelbėtieji buvo gabenami į Kalamatą, o keturi sunkios būklės žmonės sraigtasparniu buvo nugabenti į uosto ligoninę.

Pakrančių apsauga sakė, kad antradienio popietę laivą pastebėjo Europos agentūros „Frontex“ stebėjimo lėktuvas, tačiau keleiviai „atsisakė bet kokios pagalbos“. Vėliau ji pranešė, kad nė vienas laive buvęs asmuo nedėvėjo gelbėjimosi liemenių, ir iš karto neatskleidė jų tautybės. Pasak pareigūnų, migrantai iš Libijos plaukė į Italiją.

Taip pat trečiadienį Graikijos uosto policija pranešė, kad prie Kretos krantų nelaimės ištiktą burlaivį su maždaug 80 migrantų išgelbėjo pakrančių apsaugos patruliai ir nuvilko į uostą.

Graikija kartu su Italija ir Ispanija jau seniai yra pagrindinės vietos, kuriose išsilaipina dešimtys tūkstančių žmonių, bandančių pasiekti Europą iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Be to, Graikija susiduria su vis dažnesniais bandymais kirsti sieną iš Turkijos pietiniais maršrutais ties Kikladų salomis ir Peloponeso pusiasalio kryptimi, tikintis išvengti patrulių šiaurinėje Egėjo jūros dalyje.

Gelbėjimo operacijos čia įprastas reiškinys, tačiau praėjusį mėnesį Graikijos vyriausybė patyrė tarptautinį spaudimą dėl vaizdo įrašų, kuriuose esą matyti, kaip jėga išvaromi jūroje dreifuojantys migrantai.

Graikija ir kitos ES valstybės narės pietiniame ir pietrytiniame bloko pakraštyje teigia, kad joms nepagrįstai užkrauta užduotis valdyti atvykstančių dokumentų neturinčių migrantų srautus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)