Duodamas interviu prancūzų radijui „Europe 1“, vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas tą pranešimą laikraštyje „Le Monde“ pavadino sukrečiančiu.

NSA Prancūzijoje per 30 dienų nuo gruodžio 10-osios iki šių metų sausio 8-osios įrašė 70,3 mln. skambučių, teigiama „Le Monde“ interneto svetainėje, remiantis dokumentais, gautais iš buvusio JAV saugumo kontraktininko Edwardo Snowdeno.

Kaip rašoma laikraščio pranešime, NSA pagal programą kodiniu pavadinimu „US-985D“ automatiškai fiksavo komunikaciją tam tikrais telefono numeriais Prancūzijoje ir įrašė SMS žinutes.

„Le Monde“ pranešė, jog tie dokumentai suteikia pagrindo manyti, kad NSA taikėsi ne tik į žmones, kurie, kaip įtariama, susiję su terorizmu, bet ir į garsius asmenis iš verslo ar politikos pasaulio.

JAV pareigūnai atsisakė dienraščiui pakomentuoti šiuos „slaptus“ dokumentus.

„Le Monde“ pranešimas pasirodė po to, kai Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog JAV agentai įsilaužė į buvusio Meksikos prezidento Felipe Calderono elektroninį paštą.

Meksika reikalauja JAV atsakymų dėl šnipinėjimo

Meksika pareikalavo atsakymų iš Vašingtono, kai vienas Vokietijos savaitraštis paskelbė, jog JAV agentai įsilaužė į buvusio prezidento Felipe Calderono elektroninį paštą.

Savaitraštis „Der Spiegel“ savo pranešimą grindė dokumentus, nutekintus buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno, kuriuose esą nurodoma, jog NSA daugelį metu šnipinėjo Meksikos vyriausybę.

„Meksikos vyriausybė dar kartą kategoriškai smerkia institucijų ir Meksikos piliečių komunikacijos privatumo pažeidimą, – sakoma sekmadienį paskelbtame Meksikos URM pranešime. – Tokia praktika nepriimtina, neteisėta ir prieštarauja Meksikos bei tarptautinius įstatymus.“

Ministerija pridūrė prašysianti JAV pareigūnų „kiek įmanoma greičiau“ pateikti atsakymus.

Kaip rašo „Der Spiegel“, 2010-ųjų gegužę NSA įsilaužė į Meksikos prezidentūros elektroninio pašto sistemą ir galėjo prieiti prie tuomečio šalies vadovo F.Calderono korespondencijos.

„Santykiuose tarp kaimynų ir partnerių nėra vietos tokiai praktikai, kuri esą buvo vykdoma“, – sakoma Meksikos vyriausybės pranešime.

E.Snowdeną, kuriam yra suteiktas laikinas prieglobstis Rusijoje, Vašingtonas nori susigrąžinti ir teisti jį už šnipinėjimą bei kitus numanomus nusikaltimus, kai buvęs NSA IT sistemų administratorius nutekino detalių apie šios agentūros vykdomą didžiulio masto šnipinėjimą Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

Rugsėjį JAV žurnalistas Glennas Greenwaldas, kuris yra susipažinęs su E.Snowdeno nutekintais dokumentais, pranešė, jog NSA šnipinėjo ir dabartinio Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto elektroninius laiškus prieš jo išrinkimą praeitais metais.

G.Greenwaldas taip pat sakė Brazilijos televizijai „Globo“, kad NSA sekė Brazilijos prezidentės Dilmos Rousseff elektroninius kontaktus ir rinko informaciją apie valstybinę energetikos milžinę „Petrobras“.

Dėl tų pranešimų D.Rousseff pasmerkė Jungtines Valstijas, sakydama kalbą Jungtinėse Tautose, taip pat atšaukė planuotą vizitą Vašingtone.

Rugsėjį E.Pena Nieto sakė, kad per pokalbį telefonu su JAV prezidentu Baracku Obama išgirdęs pažadą ištirti įtariamo šnipinėjimo atvejus.