Antradienio duomenimis, mažiausiai 85 žmonės žuvo, dar apie 150 tūkst. gyventojų teko palikti savo namus, sakė pareigūnai.

Kai kurie miesteliai tebėra izoliuoti, o vilčių rasti daugiau nei 130 be žinios dingusių žmonių vis mažėja, skelbia BBC.

Remiantis prognozėmis, šią savaitę taip pat turėtų smarkiai palyti, todėl situacija regione, tikėtina, dar labiau pablogės.

Daugelis gyventojų buvo priversti palikti savo namus, o labiausiai pažeidžiamus asmenis evakavo gelbėjimo tarnybų darbuotojai.

Potvyniai Brazilijoje

Antradienį Brazilijos oro linijų asociacija pranešė, kad Porto Alegrės oro uostas toliau liks uždarytas – bent jau iki mėnesio pabaigos, Guaibos upei išsiliejus iš krantų ir apsėmus kilimo ir tūpimo taką bei svarbiausius pastatus.

Upė pakilo iki rekordinio lygio – 5,3 metro, nurodė vietos pareigūnai. Ankstesnis rekordas (4,76 metro) buvo užfiksuotas 1941-aisiais.

Oro uostas nėra vienintelis didelis pastatas, uždarytas dėl potvynio Porto Alegrėje, kur gyvena apie 1,5 mln. žmonių. Stadiono „Arena de Gremio“ aikštė irgi padengta rudu dumblu.

Kai kuriuose kaimyniniuose miestuose, pavyzdžiui, Kanoase, situacija dar prastesnė.

Ekstremalios oro sąlygos susidarė dėl aukštesnės nei įprasta temperatūros, didelės drėgmės ir smarkių vėjų.

Potvyniai Brazilijoje

Klimato ekspertas Francisco Eliseu Aquino naujienų agentūrai AFP sakė, kad Pietų Rio Grandė visada buvo vieta, kur susitinka tropinės ir poliarinės oro masės, bei pridūrė, jog „šis reiškinys suintensyvėjo dėl klimato kaitos“.

Vos per 10 dienų šioje netoli Argentinos ir Urugvajaus sienos esančioje valstijoje iškrito tiek lietaus, kiek paprastai iškrenta per tris mėnesius.

Daugelis gyventojų bijo išeiti iš namų, baimindamiesi nukentėti nuo plėšikų ir vagių.

„Praėjusias keletą dienų buvo tikrai baisu. Visą naktį neužmigau. Aplink namą vaikščiojo nepažįstami žmonės“, – naujienų portalui UOL pasakojo 27-erių vietinis gyventojas.

Brazilijos naujienų portalas „G1“ pranešė, kad ginkluotosios oro pajėgos dronais mėgina rasti nuo išorinio pasaulio atkirstus žmones.

Brazilijos prezidentas Luizas Inácio Lula da Silva sekmadienį antrą kartą lankėsi nuo potvynių nukentėjusiame rajone. Jis kalbėjo apie vieną iš didžiausių potvynių šalies istorijoje ir pažadėjo suteikti daugiau pagalbos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)