„Per pastarąjį šimtmetį mūsų žmonijos šeima išgyveno tris masines ir precedento neturinčias tragedijas“, - Šv. Petro bazilikoje per iškilmingas mišias, skirtas Osmanų imperijos turkų vykdytų armėnų žudynių šimtmečiui, sakė popiežius.

„Pirmoji, kuri daugelio laikoma „pirmuoju XX amžiaus genocidu“, ištiko jūsų pačių armėnų tautą“, - teigė jis, cituodamas pareiškimą, kurį 2000 metais pasirašė Jonas Paulius II ir armėnų patriarchas.
78 metų Katalikų Bažnyčios vadovas jautė spaudimą viešai pavartoti šį terminą apibūdinant šias žudynes, nors tai ir gali atstumti svarbią sąjungininkę kovoje su radikaliuoju islamu.

Nors daugelis istorikų vadina šias žudynes pirmuoju XX amžiaus genocidu, pati Turkija atkakliai neigia tokį kaltinimą.

Pranciškus teigė, kad kitus du XX amžiaus genocidus „vykdė nacizmas ir stalinizmas“.
„Pastaraisiais laikais būta ir kitų masinių žudynių tokių, kaip, pavyzdžiui, Kambodžoje, Ruandoje, Burundyje ir Bosnijoje. Atrodo, kad žmonija yra bejėgė pažaboti nekalto kraujo praliejimą“, - pridūrė jis.

Armėnai tvirtina, kad 1,5 mln. jų tautiečių buvo išžudyti 1915–1917 metais, byrant Osmanų imperijai. Ši Kaukazo tauta jau seniai siekia, kad tos žudynės būtų tarptautiniu mastu pripažintos genocidu.

Osmanų imperijos paveldėtoja Turkija atmeta tuos kaltinimus, argumentuodama, kad 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per civilinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš savo valdytojus ir susivienijo su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Turkija dėl popiežiaus komentarų apie armėnų genocidą išsikvietė Vatikano nuncijų

Turkija išsikvietė Vatikano ambasadorių Ankaroje dėl popiežiaus komentarų, kuriuose prieš šimtmetį vykusias armėnų žudynes pontifikas pavadino „genocidu“, sekmadienį naujienų agentūrai „Reuters“ pranešė vienas aukšto rango pareigūnas.

Turkija, kuri dar neišplatino oficialaus pareiškimo dėl popiežiaus Pranciškaus komentarų, išsikvietė Vatikano ambasadorių, kad pareikštų protestą dėl minimų įvykių apibūdinimo „genocidu“, sakė minėtas pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Musulmoniška Turkija pripažįsta, kad nuo 1915 metų, kai Armėnija priklausė Osmanų imperijai, per susirėmimus su turkų kariais žuvo daugybė armėnų krikščionių, tačiau ji neigia, kad buvo išžudyti šimtai tūkstančių žmonių ir kad tai prilygsta genocidui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)