Protestuotojai gali sulaukti laisvės atėmimo iki 10 metų bausmės už „padarytą žalą federalinei nuosavybei“, remiantis vykdomuoju įsaku, pasirašytu prezidento Donaldo Trumpo per „Black Lives Matter“ protestus prieš rasizmą 2020-ųjų liepą, rašo independent.co.uk.

„Ką tik turėjau garbės pasirašyti labai svarbų vykdomąjį įsaką, apsaugosiantį Amerikos paminklus ir memorialus ir kovosiantį su pastaruoju metu pasireiškiančiu nusikalstamu smurtu. Rimtos laisvės atėmimo bausmės už šiuos neteisėtus veiksmus prieš mūsų didžią šalį!“ – birželio 26 d., po to, kai reaguodami į George‘o Floydo nužudymą į gatves pasipylė žmonės, tviteryje rašė D. Trumpas.

Savo pareiškime J. Rosenas nepaminėjo konkrečios bausmės ir neužsiminė apie vykdomąjį įsaką.

„Mūsų prokurorai su specialiaisiais agentais ir tyrėjais iš Kapitolijaus policijos, FTB, Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biuro bei Metropoliteno policijos departamento darbavosi per naktį, kad surinktų įrodymus, nustatytų kaltininkus ir pateiktų kaltinimus“, – sakė prokuroras.

„Kai kurie smurtinio įvykio dalyviai sulauks kaltinimų šiandien, artimiausiu metu mes ir toliau tęsime metodišką įrodymų įvertinimą, pateiksime kaltinimus ir suimsime tam tikrus asmenis, kad užtikrintume, jog atsakingi už šiuos veiksmus atsakytų prieš įstatymą“, – pabrėžė J. Rosenas.

FTB kreipėsi į visuomenę su prašymu padėti nustatyti asmenis, susijusius su smurto kurstymu, taip pat savo puslapyje paprašė liudininkų pasidalyti nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš įvykio vietos.